3.4.2024 10.20

Isät osallistuvat yhä enemmän kerhoihin lasten kanssa

Tampereen seurakuntien perhetoiminnan kerhoissa isien määrä on lisääntynyt jo useamman vuoden ajan.

Isä ja tytär leikkivät päiväkerhossa.
Akusti Hakonen käy kerhoissa Iiris-tyttärensä kanssa yhteisön sekä vertaistuen vuoksi. Hän kannustaa vanhempia rohkeasti kokeilemaan kerhoja.

Yksi kerholaisista on Akusti Hakonen (25), joka käy tyttärensä Iiriksen (1 v 4 kk) kanssa Seurakuntien talon kerhoissa. Hakonen on hoitovapaalla ensi elokuuhun asti ja tekee hoitovapaan aikana myös opintojaan loppuun. Hakoselle seurakunnan toimintaan osallistuminen on tuttua. Hän kertoo, että käy kerhoissa yhteisön sekä vertaistuen vuoksi. 

– Meillä on muskarissa hyvä porukka ja kerhoissa tulee tavattua samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia.

Hakonen kannustaa vanhempia rohkeasti kokeilemaan eri kerhoja,

– Jos tuntuu, että kerho on oma juttu voi siitä saada kimmokkeen käydä useammin. Myös muskarit ovat hyviä, matalan kynnyksen toimintaa ja hyvin edullisia muihin verrattuna.

-Seurakunnan kerhoissa myös uskonnollisuus on läsnä, mutta se ei ole ylitsepaisuvaa. Kerhotoimintaa on varmasti helppo lähestyä myös kirkon ulkopuolelta. Kerhoissa on muutakin sisältöä kuin uskonnollista, toteaa Hakonen.

Vanhemmat keskustelevat paljon erilaisista asioista, valtaosa keskusteluista liittyy lapsiin.

 –Jos jollain on haasteita, vaikka nukkumisen tai syömisen kanssa, niin muilta vanhemmilta saa vinkkejä, kertoo Hakonen.

Perheet tapaavat toisiaan joskus myös kerhon ulkopuolella. Whatsapp -ryhmissä sovitaan puistotreffeistä, sisäleikkipuistotreffeistä sekä usein erilaisiin tapahtumiin mennään myös porukalla.

Hakonen toteaa, että seurakunnan tarjoamat kerhot ovat monipuolisia eikä kaipaa tarjontaan mitään lisää. Lastenohjaajat ovat helposti lähestyttäviä, ja jos mieleen tulee kehitysehdotuksia, niistä voisi varmasti kertoa helposti.

Perhevapaauudistus näkyy kerhoissa

Tuomiokirkkoseurakunnan lastenohjaaja Suvi-Anna Kärkösen työnkuva on laaja. Hän pitää viikossa useita kerhoja lapsille sekä vanhemmille ja lapsille yhdessä.
– Olen mukana mm. muusikkona eskareiden kirkkoseikkailuissa. Lisäksi työnkuvaani kuuluu myös PikkuHelppi, eli menen perheen luokse auttamaan lapsen hoidossa muutamaksi tunniksi. Olen mukana myös rippikoulutyössä, kertoo Kärkönen.

Kärkösellä on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon lisäksi varhaisiän musiikinopettajan sekä musiikin maisterin tutkinnot.

Perheiden aamupäivän kerhot alkavat kello 9.30. Perheet voivat tulla kerhoihin mihin aikaan vaan.

– Jos perheet haluavat osallistua ohjelmatuokioon, he pyrkivät tulemaan klo 10 mennessä. On myös perheitä, jotka tulevat ohjelmatuokion jälkeen. On ihan ookoo tulla mihin aikaan vaan, kertoo Kärkönen.

Kerhot ovat avoimia kaikenlaisille perheille. Kerhoissa käy myös paljon isovanhempia lastenlasten kanssa ja kerhoon voi tulla myös vaikka kummilapsen kanssa.

– Kerhon ovella kysytään pelkästään etunimet. Kerhoon voi tulla, vaikka ei kuuluisi kirkkoon, toteaa Kärkönen.

Kärkönen on huomannut, että perhevapaauudistus näkyy kerhoissa.

– Ei-synnyttänyt vanhempi jää lapsen varhaisemmassa vaiheessa kotiin kuin ennen ja synnyttänyt vanhempi palaa töihin.

Myös Akusti Hakosen mielestä perhevapaauudistus näkyy kerhoissa ja hän uskoo, että myös tulevaisuudessa.

– Luulen, että isien määrä kerhoissa kasvaa uudistuksen myötä.

Päiväkerho-ohjaaja kerhon tarjoilupöydän äärellä.
Tuomiokirkkoseurakunnan lastenohjaaja Suvi-Anna Kärkönen on huomannut, että perhevapaauudistus näkyy kerhoissa.

Syksyn 2024 päiväkerhoihin haku on käynnissä 14.4. saakka

Elokuussa 2024 alkaviin päiväkerhoihin haku on käynnissä.

Päiväkerhoon voi hakea paikkaa 2–6-vuotiaalle lapselle. Kerhot kokoontuvat arkisin 2–3 kertaa viikossa, aina 2–3 tuntia kerrallaan. Toiminnan aikataulu myötäilee koululaisten loma-aikoja.

Päiväkerhotoimintaa järjestetään useassa paikassa ympäri Tamperetta. Seurakunnan jäsenille kerho on ilmainen. Toiminta on pedagogisesti suunniteltu ja lastenohjaajilla on lapsi- ja perhetyön perustutkinto. Toiminnan sisältö pohjautuu varhaiskasvatussuunnitelmaan.

Vuoreksessa kokeillaan uutta syksyllä 2024

Ensi syksynä alkaa Vuoreksen seurakuntakodilla neljänä päivänä viikossa kokoontuva nelituntinen päiväkerhoryhmä 3–6-vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu ma–to iltapäivisin klo 12–16. Ryhmään otetaan 14 lasta.

– Vastaavaa on kokeiltu pääkaupunkiseudulla, jossa toiminta on saanut kiittävää palautetta erityisesti perheiltä, joilla ei ole tarvetta lapsen kokopäiväiselle hoidolle. Lähdemme kokeilemaan, miten tämä palvelee perheitä meillä, kertoo Eteläisen seurakunnan johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Minna Kaihlanen.

Lisätietoja: tampereenseurakunnat.fi/paivakerho


Palaa otsikoihin