5.4.2023 9.30

Kasvun tekijä osallistaa yleisön keskustelemaan nuorten auttamisesta

Voiko teatteriesityksen avulla auttaa ihmisiä? Ehkä jopa ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia? Nämä ajatukset nousevat esiin, kun puhutaan forumteatterista, yleisöä osallistavasta teatterin muodosta.

Näyttelijät harjoittelemassa esitystä.
Tampereen teatterin näyttelijät Elisa Piispanen (vas.) ja Ville Mikkonen ovat harjoitelleet Kasvun tekijä -esitystä jo useita kertoja ohjaaja Kati Sirénin kanssa. Kuva: Hannu Jukola

Forumteatteri on alkujaan Brasiliassa syntynyt tekniikka, jolla käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja kysymyksiä. Esitystilanteessa nähdään pienoisnäytelmä, joka kärjistää aiheen tarinaksi ja havahduttaa katsojat keskustelemaan ja pohtimaan yhdessä ilmiötä ja sen syitä.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén on yksi forumteatterin uranuurtajista Suomessa. Nyt hän on käsikirjoittanut ja ohjannut Kasvun tekijä -esityksen, joka toteutetaan Tampereen Teatterin ja Tampereen seurakuntien yhteistyönä. Se toteutetaan tilausesityksinä yleisöille, joita aihe erityisesti koskettaa.

Aihepiiri on päivänpolttava: teemana on nuorten auttaminen. Jopa viidesosalla nuorista on mielenterveyden haasteita ja yhä useampi nuori tarvitsee selviytyäkseen erityistä tukea.

Sirén teki paljon taustatyötä selvittääkseen, mitkä asiat tai kysymykset korostuvat puhuttaessa nuorten pahoinvoinnista ja auttamisesta. Hän haastatteli nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia ja eri organisaatioiden edustajia, ja myös itse työskenteli nuorten kanssa.

– Pyrin hahmottamaan myös sellaisia seikkoja, joista ei puhuta ainakaan julkisuudessa. Auttamistyön vaihtelevat olosuhteet ja tietynlainen pirstaleisuus olivat seikkoja, jotka nousivat esiin.

– On paikkoja, joissa nuoria auttavat työntekijät vaihtuvat tiuhaan. Tämä saattaa vaikuttaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorien tilanteeseen, kertoo Sirén.

Kun nuori on putoamassa turvaverkosta läpi, kopin hänestä voi ottaa ammattilainen, joka on hetken päästä vaihtumassa toiseen.

– Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat vahvasti sitoutuneita, työtä tehdään isolla palolla. Mutta jotakin meidän työelämässämme ja systeemeissämme on sellaista, että asioita ”järkiperäistetään” niin, että ihmisiä vaihdetaan tehtävistä toisiin tai työsuhteet katkeilevat.

Siksi Kasvun tekijä ei kerro ainoastaan nuorten hädästä, vaan myös ammattilaisten paineista – ja suomalaisesta työelämästä.

Tavoitteena intensiivinen keskustelu

Kasvun tekijä -pienoisnäytelmää ei välttämättä nähdä teatterin seinien sisällä laisinkaan, sillä esitys viedään ihmisten luokse, sinne missä halutaan virittää aiheen ympärille keskustelua. Se on tilattu muun muassa Valkeakosken kaupungin järjestämään nuorten ja ammattiauttajien kehittämisseminaariin.

Mukana on kaksi Tampereen Teatterin näyttelijää, Elisa Piispanen ja Ville Mikkonen. Heidät nähdään noin 20 minuuttia kestävässä näytelmässä eri tilanteissa, useassa eri roolissa, äitinä, poikana, nuorten auttajana, työkaverina, pomona, asiakkaana.

Molemmille näyttelijöille forumteatteri on uusi työskentelyn muoto.

– Olen tehnyt aiemminkin teatteria, jossa näyttelijä on kontaktissa yleisöön, immersiivistä teatteria, tarinateatteria. Mutta forumteatterissa on vielä tämä keskustelu, josta ei voi tietää, mihin se menee, sanoo Mikkonen.

Piispanen kertoo lähteneensä mukaan mielellään, koska esityksessä tehdään nuorten asioihin liittyvää teatteria. Myös tämä työtapa tuntuu Piispasen mielestä uudenlaiselta ja jännittävältä.

– Tässä ei mietitä, tuleeko yleisölle hyvä mieli tai katharsis, vaan asioiden on tarkoituskin jäädä vaivaamaan, hän sanoo.

Lyhyeen esitykseen mahtuu monta ihmiskohtaloa, ihmisiä, jotka kaipaavat apua, ja ihmisiä, jotka haluavat auttaa. He ovat ihmisiä, joita myös katsoja haluaisi auttaa – ja tämä juuri onkin esityksen tavoite.

Esityksen jälkeen ohjaaja Kati Sirén käynnistää keskustelun tekemällä katsojille kysymyksiä.

– Juuri se keskustelu on forumteatterin katharsis. On tärkeää, että voimme kiihkottomasti käydä kriittistä keskustelua, se on taito, joka nykyään on vähän unohtunut. Niin helposti jäämme keskusteluissa vain pitämään omia puoliamme, sanoo Sirén.

Entä saadaanko maailmaa muutettua teatteriesityksen avulla? Mikä lopulta on forumteatteriesityksen tavoite?

– Tavoitteena on saada aikaan intensiivistä ajatusten vaihtoa. Keskustelua käydään, jotta syntyisi ymmärrystä, jotta ymmärrettäisiin ”miksi”. Vasta sen jälkeen voimme ruveta ajattelemaan ”miten”.

Teksti: Kaarina Lehtisalo
Kuva: Hannu Jukola

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä on tukenut Kati Sirénin työskentelyä seurakuntayhtymän osallistuvan budjetoinnin varoista.

Kati Sirén
  • Kasvun tekijä -esityksen ohjaaja ja käsikirjoittaja
  • DraamaRäätälit-osuuskunnan luova tuottaja
  • Teatteri-ilmaisun ohjaaja, yhteisöteatteriohjaaja ja fasilitaattori
Forumteatteri
  • Lähtöisin Brasiliasta.
  • Pienoisnäytelmä herättää katsojat keskustelemaan.
  • Osallistuvan yleisön vuorovaikutteista kohtaamista.
  • Jokainen asianosainen on myös asiansa tuntija.

Palaa otsikoihin