5.2.2020 1.10

Millaisia eväitä vanhemmuusilta antaa tuleville perheille?

Tampereen seurakunnat järjestää yhteistyössä neuvolan kanssa parisuhde- ja vanhemmuusiltoja. Millaisia kokemuksia neuvolan vanhemmusilloista on? Kysymyksiin vastaavat Mirella Lankinen, Minna Kalliomäki ja Minnamaria Tammisalo.

Lapsiperhe. Äiti, isä ja vauva.
Tampereen seurakunnat järjestää neuvoloiden perhevalmennuksen parisuhde- ja vanhemmuusiltoja kevään ja kesän aikana muun muassa Pispalassa, Tesomalla, Lielahdessa, Linnainmaalla, Vuoreksessa ja Pyynikillä. Illoissa ei julisteta, vaan jutellaan avoimessa hengessä parisuhteen ja vanhemmuuden iloista ja haasteista. Kirkon kuvapankin arkistokuva, kuvaaja Maria Manelius.

Tampereen seurakuntien ja Tampereen kaupungin neuvoloiden yhteistyö on alkanut jo 1980-luvun puolivälissä. Neuvoloiden perhevalmennuksen yksi osio on parisuhde- ja vanhemmuusilta, jossa seurakunnan työntekijä keskustelee muuttuvasta elämäntilanteesta tulevien vanhempien kanssa.

1. Millaisia eväitä teidän perheenne on saanut parisuhde- ja vanhemmuusillasta, perhevalmennukseen osallistunut Mirella Lankinen?

– Kun odotimme esikoistamme vuonna 2016, osallistuimme neuvolan perhevalmennukseen. Viimeisellä kerralla aiheena oli parisuhde ja vanhemmuus, ja illan alustajana oli pastori Minnamaria Tammisalo.

– Meille on jäänyt hyvät muistot tästä tapaamisesta. Keskustelimme lämpimässä ilmapiirissä siitä, millaisia odotuksia, toiveita ja pelkoja meillä oli tulevasta vanhemmuudesta.

– Erityisesti mieleemme on jäänyt pastorin avoimuus hänen omista kokemuksistaan tuoreena vanhempana. Meille vahvistui tunne siitä, että kyllä mekin vanhempina onnistumme ja selviämme vastaan tulevista haasteista.

2. Onko yhteys seurakuntaan säilynyt perhevalmennuksen jälkeen?

– Halusimme pyytää vanhemmuusvalmennuksessa tapaamamme papin kastamaan lapsemme, sillä hänen lämpönsä ja avoimuutensa oli jäänyt mieleemme.

– Kolme vuotta myöhemmin oli ehdottoman selvää, että halusimme hänet kastamaan myös kuopuksemme. Satunnaisesti, kun olemme ohimennen tavanneet, olemme vaihtaneet kuulumiset. 

3. Miten neuvolan ja seurakuntien yhteistyö on sujunut, terveydenhoitaja Minna Kalliomäki Pyynikin neuvolasta?

– Neuvolassa pidettävien perhevalmennusten aiheina ovat synnytys, imetys ja lastenhoito. Näiden terveydenhoitajien pitämien tapaamisten lisäksi seurakunta on ollut mukana Pyynikin neuvolassa toteuttamassa vanhemmuus- ja parisuhdetapaamisia.

– Yhteistyö seurakunnan kanssa on sujunut joustavasti ja mukavasti.  Seurakunnan osuus sopii hyvin osaksi perhevalmennuksen kokonaisuutta.

4. Onko perheiltä tullut palautetta illoista?

– Olemme saaneet vanhemmuusiltaan osallistuneilta pariskunnilta myönteistä palautetta. Perheet ovat pitäneet siitä, että valmennus on rento ja luonteva tilaisuus, jossa asiantuntija ja asiakkaat käyvät vuoropuhelua. Vanhemmat saavat tietoa, ja illoissa tuetaan perheen kykyä vastata muutoksiin.

5. Ovatko seurakuntien työntekijät mukana kaikkien neuvoloiden perhevalmennuksissa? Montako niitä järjestetään vuoden aikana?

– Vanhemmuus- ja parisuhdetuokioiden pitäjinä voi terveydenhoitajien ja seurakunnan lisäksi olla muita toimijoita. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto järjestää iltoja odottaville vanhemmille yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

– Kertojen määrä hieman vaihtelee neuvoloittain. Pyynikin neuvolassa perhevalmennuksia järjestetään vähintään joka toinen kuukausi.

6. Mitkä kysymykset askarruttavat eniten, Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Minnamaria Tammisalo?

– Neuvolaperhevalmennus on yksi suosikkitehtävistäni papin työssä. Tuntuu tärkeältä olla esikoistaan odottavien parien mukana, kun he valmistautuvat merkittävään elämänmuutokseen. Keskustelemme parisuhteen vaiheista ja uusista rooleista.

– Ajankäyttö vauvan saavuttua mietityttää usein odottajia. Toisinaan teemme harjoituksen, jossa mietitään tilannetta vauvan ollessa puolivuotias. Kumpi vanhemmista hoitaa vauvaa kotona, onko molemmilla mahdollista käydä yhä omissa harrastuksissaan, ja miten parisuhteesta pidetään huolta.

– Uusi tilanne on suuri tuntematon, samalla maailman luonnollisin juttu. Minulle on tärkeintä muistuttaa, että riittävän hyvä puoliso ja vanhempi riittää, täydellinen ei tarvitse olla. Arjen huolenpito ja rakkaus ovat niin parisuhteen kuin vanhemmuudenkin ydinjuttu, taidot kasvavat hiljalleen elämän edetessä.

– Usein parit kysyvät kasteesta tai nimiäisistä. Aina kannustan juhlimaan lasta, kutsumaan koolle suvun ja ystävät, iloitsemaan ja kiittämään siitä, että joukkoon on liittynyt uusi ihminen.

Kirsi Airikka

Lisätietoja: Tampereen seurakuntien vanhemmuusiltojen ajankohdat ja paikat:  tampereenseurakunnat.fi/vanhemmuusillat 

Palaa otsikoihin