5.6.2024 9.20

Milloin hauta on hoitamaton?

Tampereen seurakunnat on ilmoittanut Kalevankankaan ja Messukylän hoitamattomista haudoista haudoille asetetulla kuulutuksella, ja antanut määräajan kunnostaa ne ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Kysymyksiin vastaa Tampereen seurakuntien hautaustoimen johtaja Jyrki Lehtonen

Miten määritellään hoitamaton hauta?

– Hauta katsotaan hoitamattomaksi, jos se on kolmen vuoden ajan elo-syyskuussa tehtävän tarkistuksen aikana täyttänyt seuraavat tunnusmerkit:

  • Jos haudan muistomerkki on kallistunut tai kaatunut, eikä oikaisukehotuksiin ole reagoitu. 
  • Haudan nurmikko tai hiekka on hoitamaton. 
  • Nurmikko on ollut leikkaamaton ja rikkaruohoinen pitkään. 
  • Hiekkapintaisilla haudoilla kasvavat korkeat rikkakasvit.
  • Haudan monivuotiset kasvit ovat hoitamatta ja ne ovat levinneet viereisille haudoille.

Vaikka haudalle tuodaan joskus kynttilöitä tai kesäkukkia, mutta muuten ei hoideta hautaa, se katsotaan hoitamattomaksi.

– Hauta on hoitamaton riippumatta viimeisestä hautausajankohdasta. Tämä on kuulutuksen yhteydessä huomioitava asia.

Jos ei halua tilata hoitoa seurakunnilta, onko hauta silloin hoitamaton?

– Seurakunnan hoito on täysin vapaaehtoista, hautaa voi hoitaa itse.

Saako omaisen haudan esimerkiksi peittää kivillä, istuttaa sille pensaan tai kylvää luonnonkukkia?

– Hautaa ei saa peittää kivillä eikä istuttaa puuvartisia pensaita.

Mistä tietää, mitä saa ja mitä ei saa tehdä?

– Hautojen hoidossa ovat käytössä yleiset periaatteet. Jos omaisilla on epätietoisuutta haudan hoidosta, apua voi kysyä hautausmaan työnjohdolta tai seurakuntien hautojen hoitopalveluista.

Edessä on hautakiviä, joilla ei ole tekstiä. Takana olevissa hautakivissä on teksti, ja kauempana hautakivien takana kaksi ihmistä.
Kirkkolain mukaan vainajan lepopaikkaa pitää hoitaa hautausmaan arvon mukaisesti, ja siitä vastaa hautaoikeuden haltija. Arvokkuuden määrittely kuitenkin vaihtelee seurakunnittain. Kuva: Sari Laakso

Kuinka hoitoa Tampereella valvotaan?

– Hoitamattomat haudat tarkistetaan vuosittain, ja niistä pidetään kirjaa. Jos hauta on useamman kesän hoitamaton, se voidaan kuuluttaa.

– Hoitamattomat haudat tarkistetaan maastossa, valokuvataan ja hautapaikkojen numerotunnukset kirjataan ylös. Myös mahdolliset haudan kuntoa koskevat naapurihaudoilla kävijöiden valitukset ja niiden ajankohta kirjataan, jos olemme joutuneet poistamaan tai leikkaamaan naapurihaudan puolelle ulottuvia kasveja.

Katselmuksissa kesäkausina 2019–2023 hoitamattomiksi todettiin Kalevankankaalla 329 ja Messukylässä 52 hautaa. Ensi vuonna kuulutetaan Aitolahden, Lamminpään, Teiskon ja Vatialan hautausmaiden hoitamattomat haudat.

Missä tapauksissa hautaoikeus menetetään?

– Kirkkoneuvosto voi velvoittaa hautaoikeuden haltijan kunnostamaan haudan, jonka hoito on olennaisesti laiminlyöty. Kunnostamiseen varataan vuoden määräaika siitä, kun päätös on annettu hautaoikeuden haltijalle tiedoksi.

– Hautaoikeus voidaan menettää, jollei hoitokehotuksesta huolimatta hautaa ole kunnostettu vuoden kuluessa. Kirkkoneuvosto voi päättää hautaoikeuden menettämisestä, jollei laiminlyöntiä ole korjattu.

Onko tästä olemassa koko kirkon ohjeita?

– Kirkkolaissa on määritelty menettely hoitamattomien hautojen suhteen. Ohjeet hautojen hoidosta ovat paikkakuntakohtaisia.

Kirkkolaissa todetaan kirkkovaltuuston voivan päättää, että seurakunnan kustannuksella huolehditaan hautausmaalla tai sen osalla olevien hautojen perushoidosta.

Hautaoikeus luovutetaan enintään 50 vuoden määräajaksi. Hautaoikeuden voimassaoloaika päättyy aikaisintaan sen kalenterivuoden lopussa, jona viimeisestä hautauksesta on kulunut 15 vuotta, ei kuitenkaan ennen kuin hautaa voidaan käyttää uudelleen.

Haudalla käymisen perinteen on tutkimuksissa todettu vähentyneen. Myös ajatukset luonnon monimuotoisuuden ja ekologisten lokeroiden vaalimisesta hautausmailla ovat nousseet keskusteluun.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat: Sari Laakso


Palaa otsikoihin