2.10.2024 9.30

Mitä tarkoittaa piiloasunnottomuus?

Valtakunnallista Asunnottomien yö -tapahtumaa vietetään jälleen 17. lokakuuta, ja Tampereella tapahtuman paikkana on Kumppanuustalo Artteli Mustanlahdenkadulla.

Asunnoton ihminen istuu kivisillä portailla huppu päässä.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee vuosittain kuntakohtaisen selvityksen asunnottomuudesta. Vuoden 2023 selvityksen mukaan 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Piilossa heitä on kuitenkin paljon enemmän. Kuva: Aarne Ormio

Mikä on tapahtuman tämän vuoden teema, talo- ja markkinointivastaava Laura Annala-Piilman Kumppanuustalo Arttelista?

– Vuoden 2024 teemana on Piilossa asunnottomana. Piiloasunnottomuus on asunnottomuuden muoto, joka ei useinkaan päädy tilastoihin. Piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei jostain syystä pysty asumaan kyseisessä asunnossa vaan majoittuu esimerkiksi sukulaisten tai tuttujen luona. Piiloasunnottomuus koskettaa erityisesti nuoria.

Miksi tällainen teema valittiin?

– Teema on joka vuosi valtakunnallinen, ja sen määrittelee Asunnottomien yön kansalaisliike, jota koordinoi Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys. Tänä vuonna on koettu tärkeäksi tuoda näkyväksi asunnottomuuden muoto, joka sanansa mukaisesti jää useimmiten piiloon.

– Piiloasunnottomuus altistaa ihmisiä hyväksikäytölle ja väkivallalle eri muodoissaan, eivätkä he välttämättä ohjaudu palveluihin, jotka heille kuuluisivat. Valtakunnallisesti tarkasteltuna kaupunkien ja kuntien palveluissa on sellaisia erityispiirteitä, jotka ikävä kyllä luovat puitteita tilastojen ulkopuolelle jäävälle asunnottomuudelle.

Kuinka paljon Tampereella on asunnottomia ihmisiä, ja mikä on asunnottomuuden suurin haaste nyt?

– Valitettavasti en tiedä, mikä tilanne on juuri tällä hetkellä. Tänä vuonna helmikuussa kuitenkin uutisoitiin, että asunnottomien määrä Tampereella on kääntynyt laskuun. Viime vuonna yksineläviä asunnottomia henkilöitä arvioitiin olevan 274. Mutta kuten tämän vuoden teema tuo esiin, on olemassa asunnottomuutta, joka ei näy tilastoissa.

– Tällä hetkellä on mielestäni huolestuttavaa, miten hallituksen leikkaukset ovat mahdollisesti vaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan myös asunnottomuuteen. Valtakunnallisesti onkin uutisoitu, että asunnottomuusuhan alla on nyt myös esimerkiksi lapsiperheitä.

Mitä Asunnottomien yönä tapahtuu, ja mitkä tahot ovat järjestämässä tapahtumaa?

– Asunnottomien yö Arttelissa on tapahtuma, jossa jaetaan kaikille tarvitseville lahjoitettuja tuotteita, kuten talvivaatteita, hygieniatarvikkeita ja S-ryhmän lahjakortteja. Tarjolla on myös muun muassa lämmintä ruokaa, hiustenleikkuutta, monien toimijoiden järjestämää ohjausta ja neuvontaa sekä ohjelmaa, muun muassa elävää musiikkia ja paneelikeskustelu.

– Järjestäjinä on lähes 30 järjestöä ja muuta toimijaa. Lisäksi lahjoittajina toimivat useat yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt.

Miten Tampereen seurakunnat on mukana tapahtumassa, Diakonian ja yhteiskuntavastuun erityisdiakoni Mari Paija?

– Tampereen seurakuntayhtymä, Eteläinen seurakunta, Diakonia ja yhteiskuntavastuu, Ruokapankki ja Mummon Kammari ovat mukana tukemassa tapahtumaa. Harjun seurakunta kerää ja ottaa vastaan reppuja. Kaikki apu jaetaan tarvitseville Kumppanuustalo Arttelin kautta. Tapahtumassa on mukana seurakuntien työntekijöitä.

Miten asunnottomia tamperelaisia autetaan seurakuntien diakoniatyössä?

– Diakoniatyössä jokainen ihminen kohdataan sellaisena ja siinä elämäntilanteessa kuin hän on. Jokainen on tervetullut tapahtumiin ja tapaamaan työntekijöitä. Auttamisen mahdollisuudet ja keinot muotoutuvat yksilöllisesti asiakasta kuunnellen ja kunnioittaen.

Teksti: Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin