2.11.2022 9.20

Parisuhteen tukeminen on osa mielenterveyden tukemista

Mielenterveyden kysymykset, kuten voimavarojen vähyys, uupuminen ja esimerkiksi ahdistuneisuus ovat viime vuosina näkyneet monella tapaa Parisuhdekeskus Katajan matalan kynnyksen parisuhteen tukipalveluissa ja yhteistyöverkostoissa.

Näiden teemojen on havaittu vaikuttavan paljon myös parisuhteeseen, kertoo asiantuntija, TM, perhe- ja paripsykoterapeutti Riina Nissinen.

– Toisaalta toimivan parisuhteen on koettu vahvistavan mielenterveyttä ja jaksamista, joten haluamme Parisuhdeviikon 2022 teemalla lisätä ymmärrystä siitä, että parisuhteen tukeminen on todella mielenterveysteko, Nissinen sanoo.

Henkilö nojaa puun runkoon. Hänen takanaan aurinkoisessa maisemassa on korkea aita ja sen takana kerrostaloja.
Mielenterveyden kysymykset ovat näkyneet Katajan puhelin- ja chat-palveluissa sekä verkon parineuvonnassa monella tapaa, Riina Nissinen kertoo. Kuva: Petra Vesalainen

Parisuhteen tukea tarjoavat kaupunkien perheneuvolat, seurakuntien perheasiain neuvottelukeskukset ja yksityiset terapiaa tarjoavat tahot. Lisäksi kolmannella sektorilla, esimerkiksi järjestöillä, on tarjolla monenlaista matalan kynnyksen parisuhteen tukea, neuvontaa, luentoja ja vertaisryhmiä.

– Parisuhdekysymykset voi ottaa puheeksi esimerkiksi neuvolassa, sairaanhoidossa tai vaikka työterveydessä. Sitä kautta voi löytää oikeanlaisen auttavan tahon omiin parisuhteen kysymyksiin tai haasteisiin, Nissinen kertoo.

Tukea tarvitaan myös iltaisin

Parisuhteen voi ottaa puheeksi kuka tahansa kohtaamistyötä tekevä ammattilainen. Hänen ei siis täydy olla parisuhdetyön ammattilainen.

– Valmiita vastauksia ei tarvitse olla, vaan voidaan yhdessä pohtia, minne ohjata eteenpäin eri parisuhteen kysymyksissä, huomauttaa Nissinen.

– On tärkeää, että tukea on saatavilla monikanavaisesti, myös verkossa ja ilta-aikaan. On myös tärkeää tehdä näkyväksi sitä, että parisuhteen haasteisiin tuen hakeminen on tärkeää ja tukea voi hakea myös ennaltaehkäisevästi.

Puheeksi ottaminen askel eteenpäin

Esimerkiksi Parisuhdekeskus Katajan chateissa, verkossa tapahtuvassa parineuvonnassa ja parisuhdepuhelimessa vastataan viikoittain monenlaisiin parisuhteen pulmakohtiin. Mikäli huomaa mielenterveysasioiden kuormittavan parisuhdetta, on Nissisen mukaan tärkeää voida ottaa asia puheeksi turvallisesti, joko kumppanin tai ammattilaisen kanssa.

Omista voimavaroista on muistettava huolehtia, ja pohtia, mistä itse saa voimavaroja ja iloa elämään.

– On myös tärkeää, että mielenterveyshaasteista huolimatta elämässä on hyvää tekeviä asioita ja kokemusta elämän mielekkyydestä. Jos perheessä on lapsia, on tärkeää, että elämässä on turvaa tuovia rutiineja, läheisyyttä ja yhdessä vietettyä aikaa.

Kumppanin sairastuminen on aina tavalla tai toisella kriisi parisuhteessa.

– Kriisin käsittelyssä olemme kaikki hyvin eritahtisia, ja se saattaa kuormittaa tai herättää vaikeita tunteita. Sairastuminen saattaa myös vaikuttaa monella tapaa suhteen vuorovaikutukseen, rooleihin, tunneilmaisuun tai vaikkapa seksuaalisuuteen. Kumppanit saattavat ajautua tilanteeseen, jossa toinen on hoivaaja. Jos parisuhteen koetaan muuttuneen hoivasuhteeksi, se saattaa tuntua kuormittavalta.

Lämmin kosketus auttaa

Sairastumisen myötä on hyvä huolehtia, että suhteessa säilyy avoin vuorovaikutus ja tunne siitä, että kaikesta voi turvallisesti puhua.

– Lämmin kosketus laskee stressitasoja ja vähentää kuormittuneisuutta. Yhteisen ajan vaaliminen jonkin mukavan asian äärellä lisää voimavaroja. Myös avun saaminen koetaan usein helpottavana, oli se sitten konkreettista arjen apua vaikkapa lastenhoidossa tai vaikkapa kuunteleva ystävä.

Parisuhteessa kumppanin vointi heijastuu usein koko suhteeseen, myös omaan jaksamiseen. Myös kumppanin oma mielenterveys voi alkaa horjua.

– On aivan tavallista, että esimerkiksi masentuneen henkilön kumppani tai lähipiiri kokee myös masennusoireita. Tämä on todella tärkeää ottaa puheeksi suhteessa ja joko yhdessä tai ammattilaisen kanssa.

– Lentokoneen happinaamariesimerkki on edelleen tärkeä, eli ensin happinaamari itselle, sitten läheisille.

Eroauttamista ja sovittelua

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osaston Eron ensiapupiste täyttää juuri kymmenen vuotta. Piste tarjoaa matalan kynnyksen palveluita eroa pohtiville ja eronneille lapsiperheille sekä eroperheiden läheisille.

Eroauttaminen ja sovittelu on yksi tulevan talven teemoista myös perheneuvonnassa, kertoo perheneuvoja Jaana Lähteensuo Tampereen seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

– Teemaviikot jatkuvat parisuhdeviikon jälkeen miesten viikolla ja lasten oikeuksien viikolla. Molempia teemoja pidetään esillä perheneuvonnan tiloissa. Marraskuun 19. päivä on myös perheneuvonnan syntymäpäivä. 

Teksti: Asta Kettunen

Parisuhdeviikkoa vietetään 7.–13.11. Vuoden 2022 teemana on parisuhde ja mielenterveys.  

(Juttua on päivitetty 4.11. kello 13.13 lisäämällä osio Eroauttamista ja sovittelua.)


Palaa otsikoihin