6.11.2019 14.01

Perheiden hyvinvointi seurakuntien ja kaupungin yhteinen tavoite

Kalkunvuoren päiväkodin ovi avautuu perjantaina vähän väliä, ja sisään tupsahtaa äitejä lapsineen. He saapuvat perhekerhoon, jossa Harjun seurakunnan lastenohjaajat työskentelevät kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen rinnalla.

Kolme lasta leikkii, kaksi aikuista istuu.
Aarni Matikainen, äiti Anna Pentikäinen sekä Lumi ja Toivo Pöyliö touhuavat Kalkunpesässä, taustalla Tampereen kaupungin leikinohjaaja Tarja Santikko.

Perhekerho toimii Kalkunpesässä perjantaisin kello 8.30–14.30. Se on syntynyt tarpeeseen: kävijöitä on ollut jopa kolmisenkymmentä per kerta, kertoo lastenohjaaja Minna Mäkinen.

Tällä kertaa leikittämässä on kanttori Sanna Ketola, ja pian niin isot kuin pienetkin ”Kalkunvuoren kopsuttajat” esittävät, kuinka laulu tuo ilon tullessaan. Kirkkovuoden juhlat otetaan huomioon toiminnassa, ja seurakunnan työntekijät pitävät hartaushetken kerran kuukaudessa.

– Onneksi on käytössä tuo koulun sali, jossa voidaan pitää leikkihetki. Tänne voi jäädä tänne siksi aikaa, jos ei halua tulla hartauteen.

Edessä lapsia, taustalla kanttori leikkisänä.
Laulu tuo ilon tullessaan, laula ilo koko maailmaan, leikittää kanttori Sanna Ketola.

Kiiteltyä yhteistyötä

Yhteistyötä on kiitelty, sillä ennen alueella toimi kaupungin päiväkerho ja avoin päiväkerho. Alle kouluikäisten kerhon loppuminen sekä Tesomalla että Peltovainiossa suorastaan kiukutti äitejä, työntekijät kertovat.

Yhteistyö on aloitettu vasta tänä syksynä, joten nyt kuunnellaan, mitä toiveita ihmisillä on, huomauttaa johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Anne Ryyppö-Prami.

Leikinohjaaja Tarja Santikko kertoo, että Tesoman avoimessa perhekerhossa on ehditty järjestää tapahtumia, kuten teatteria ja äiti-lapsi-tanssia. Tulossa on myös vierailu Kotipirttiin sekä ympäristökasvatusta.

– Voimme suunnitella toimintaa vapaasti, mikä on mukavaa. Tämähän on vasta alussa, katsotaan mitä saadaan aikaiseksi, Santikko pohtii.

Hänen mukaansa yksi hyvä puoli kumppanuudessa on taitojen saaminen hyötykäyttöön monipuolisesti: yksi osaa musiikkia ja toinen jotain muuta.

Vuosikymmeniä lasten parissa työskennelleet Kristiina Sillanpää ja Satu Salonen lisäävät, että perhetyötä sisältyy lastentarhanopettajan työnkuvaan nykyään paljon.

– Avoimessa kohtaa ihmisiä, ja kontakteja saavat hekin, jotka ovat muuttaneet alueelle.

Leikkivä pikkupoika, jolla on lelu kasvojen edessä.
Toivo Pöyliö vauhdissa.

Mukavia kokemuksia

Maarit Suutarla käy perhekerhossa tyttärenpoikansa Oton kanssa. Aiemmin mukana oli myös koulunkäynnin syksyllä aloittanut isosisko. Kokemukset ovat olleet todella mukavia.

– Tarhassa Otolla on jo toimintaa ja kavereita, mutta tämä kotipäivä on vähän erilainen päivä. Silloin ollaan muutenkin liikkeellä, käydään vaikka kirjastossa.

– Vielä Tesomalle asti ehkä kuljettaisiin kerhoon, mutta ei varmaan yhtään pidemmälle, hän arvioi.

Kirkkopyhien huomioiminen on hänen mielestään hyvä, sillä niiden myötä vuoden kierto konkretisoituu myös kirkon toiminnan kannalta.

– Mä tykkään kaikesta, lisää Otto.

Hartaushetkissä on luettu tai kerrottu kirkkovuoden aiheista, ja Otto onkin oppinut tunnistamaan sanastoa ja Lasten Raamattua.

– Usein lapselle jäävät mieleen tunnelmat, kuten kynttilän sytytys, Minna Mäkinen lisää.

Soile Ahvenisto kävi kahden vanhemman lapsen kanssa Kalkun avoimessa päiväkerhossa ja avoimessa päiväkodissa kymmenkunta vuotta sitten. Nyt mukana on Aino, joka menee päivähoitoon iltapäiväksi.

– Tänne on kiva tulla poikkeamaan, äiti toteaa.

Seurakunta on tuonut pientä välipalaa, josta mahdollisimman iso osa tehdään hävikkiruoasta.

Lapset ja aikuiset tihrustavat.
Lapset Aino Ahvenisto ja Toivo Pöyliö, lastenhoitaja Satu Salonen, leikinohjaaja Kristiina Sillanpää sekä kanttori Sanna Ketola tempautuvat leikin ja laulun maailmaan.

Olopaikka vaeltajille

Toinen uutuus on JunnuNuorkka Tesoman Hyvinvointikeskuksen nuorisotiloissa tiistaisin ja keskiviikkoisin. Se on kohdistettu 1–3-luokkalaisille, mutta vähän isompiakaan ei ole ajettu pois. Tällekin on ollut tarvetta, kun koululaiset ovat vaellelleet pitkin tiloja.

JunnuNuorkan toiminta on vasta kokeiluasteella, ja toistaiseksi tiistai on ollut hiljaisempi.

– Vapaata olemista ja läsnäoloa. Joku tekee läksyjä ja joku toinen pelaa. Tarjolla on pieni välipala, Mäkinen kuvailee.

Molemmista matalan kynnyksen paikoista tiedottamista aiotaan lisätä ainakin Facebookissa.

– Pitäisi päästä myös kouluille kertomaan, jotta tieto leviäisi. Lisää porukkaa tulee tipotellen.

Tesomalla seurakunta on otettu mukaan tasaveroisena kumppanina työyhteisöön, johon kuuluvat kaupungin nuoriso-ohjaajien lisäksi muun muassa kirjaston ja Setlementti-kahvilan työntekijät sekä muu hyvinvointikeskuksen väki. Yhteinen tavoite on lasten, nuorten, perheiden ja kaiken ikäisten kokonaisvaltainen hyvinvointi, Ryyppö-Prami tiivistää.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola

Lasten ja perheiden toimintaa Tampereen seurakunnissa



Palaa otsikoihin