3.5.2023 10.10

Pyynikin kirkkopuistoon neulotaan toivoa kesän kynnyksellä

Kuukauden mittainen käsityötapahtuma Toivon silmukat levittäytyy Pyynikin kirkkopuiston lehmuskujalle toukokuussa. Kyseessä on osallistava ympäristötaide, jossa puihin tehdään neulegraffiteja.

Niistä rakentuu yhteinen taideteos ja värikäs pyhiinvaelluskohde, joka on avoinna ympärivuorokautisesti. Työt ovat esillä 4. kesäkuuta saakka. Kuka tahansa voi osallistua tapahtumaan tekijänä ja kokijana.

– Toivon silmukat kutsuu kaupunkilaisia silmukoiden vallankumoukseen, kuvailee Aleksanterin kirkon pappi Riikka Mattila tapahtuman filosofiaa.

Osallistujat tekevät tahoillaan neuletöitä joko virkkaamalla, neulomalla, punomalla tai muilla käsityömenetelmillä. Töitä ripustetaan Aleksanterin kirkon ja koulujen välissä olevan puistokäytävän lehmuksiin vielä 5. ja 10. toukokuuta, ja tekijäksi voi yhä ilmoittautua. Puistokäytävä alkaa Aleksanterin kirkon läheltä Hämeenpuistosta ja päättyy Mariankadulle.

Kävijät voivat osallistua myös taidevaellukselle neulegraffitien ja Pyynikin puiden äärellä kolmesti toukokuun aikana. Taidevaelluksen toteuttaa Pyhiinvaellus Tampere. Toivon silmukat -tapahtuman järjestää Tuomiokirkkoseurakunta yhteistyössä Mummon Kammarin kanssa. 

Puitten takaa kurkistaa neljä iloista naista ja heidän keskellä maassa on neulottu sieni.
Anna Mikkonen (vas.), Mirka Vuorensivu, Kirsi Jokinen ja Riikka Mattila kutsuvat yhteisöjä ja yksityisiä ihmisiä mukaan Toivon silmukat -tapahtumaan Aleksanterin kirkkopuistoon.

Toivo on valoisa teema

Kaikkia käsitöitä yhdistää sama teema, toivo.

– Kutsumme neuletöiden tekijöitä ja kokijoita yhteiseen tekemiseen ja toivon merkitysten äärelle, sanoo Riikka Mattila.

Hän muistuttaa, että silmukoiden luominen on toivoa luovaa tekemistä ja käsityöt vastaliikettä kiireelle ja sosiaalisen median selaamiselle. 

Nuori nainen on nostanut yhden neulotun sienen puuta vasten ja pitää siitä kiinni hymyillen.
Anna Mikkonen lähti mukaan Löytöretki luovuuteen -ryhmään, koska siellä pääsee kokeilemaan monenlaista tekemistä.

– Neulominen, virkkaus ja muut käsityöt kutsuvat ripeämmänkin tekijän asettautumaan kiireen ulkopuolelle keskittyneeseen hitauteen ja hiljaisuuteen, pohtii Mattila.

Hartaasti ja rakkaudella valmistetut tekstiilit ovat vastakulttuuria pikamuodille.

– Käsin valmistetut asusteet ja vaatteet ovat paljon enemmän kuin pukimia. Ne ovat rakkautta ja rukouksia, joihin voi pukeutua.

Neulegraffititeos tehdään Tampereen kaupungin luvalla, ja siitä on jo etukäteen iloittu.

– Hienoa, että teette tällaisen tapahtuman. Puistot on tarkoitettu kaupunkilaisten käyttöön, hymyilee kaupungin puista vastaava ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki.

Lehtimäki muistuttaa, ettei puihin tule kiinnittää mitään naulaten tai niitaten.

– Tässä on esimerkiksi kaupungin vanhin lehtikuusi, Lehtimäki osoittaa upeaa yksilöä Pyynikin kirkkopuistossa.

Teksti: Elisa af Hällström
Kuvat: Emil Bobyrev

 

Toivon silmukat -tapahtumaan voivat osallistua yksityishenkilöt ja käsitöitä tekevät yhteisöt. Yhteisöt voivat varata puistosta työtä varten oman puun. Yksityishenkilöt voivat osallistua pienellä käsityöllä, joka kiinnitetään puuhun muiden töiden kanssa. 

Ohjeet ja ilmoittautuminen 9.5. saakka

Toivon silmukat 5.5.−4.6.2023. Pyynikin kirkkopuistossa. Taidevaellus: pe 5.5. kello 17.30, to 11.5. kello 18 ja ti 16.5. kello 18

Toivoa, iloa, osallisuutta ja uudistumista 

Mielen Avoin Opisto ja Avoin Paja Inspis ilmoittautuivat ensimmäisenä yhteisönä mukaan Toivon silmukat -tapahtumaan. Käsitöitä Aleksanterin kirkon puistoon on lupautunut tekemään Löytöretki luovuuteen -ryhmä. 

– Toivo on iso osa meidänkin toiminta-ajatustamme, ja siksi innostuimme mukaan, kertoo vertaisohjaaja, koordinaattori Kirsi Jokinen

Jokisen mukaan toiminnassa näkee usein ihmisiä, jotka ovat kärsineet monenlaisista haasteista ja ongelmista elämässään. Moni onneksi saa apua ja vertaistukea ryhmästä. Toivo on kaikkia yhdistävä asia, ja elämää ylläpitävä voima. 

– Muita voimasanojamme ovat, ilo, osallisuus ja uudistuminen, ja siksi tapahtuma sopii niin hyvin juuri kevääseen.  

Löytöretki luovuuteen -ryhmän neulehankkeen työnimi on: Sinun tarinasi on tärkeä. 

– Jokaisella on oma tarinansa. Ne ovat kaikki arvokkaita, ansaitsevat tulla kuulluiksi, ja tässä tapauksessa vielä nähdyiksikin, pohtii Jokinen.  

– Käsityöt tehdään Inspiksen avoimen pajan tiloissa ja yhteistyössä. Avoimeen pajaan ovat kaikki tervetulleita, lisää Inspiksen toimintaterapeutti, ohjaaja Mirka Vuorensivu.  

Anna Mikkonen on nauttinut Inspiksen ryhmistä juuri siksi, että se on matalan kynnyksen paikka. 

 – Siellä pääsee kokeilemaan kaikenlaista tekemistä. Kun on muitakin ryhmäläisiä, syntyy innostus, että minäkin voisin kokeilla. Ei tule luovutettua niin helposti, kun on tukea ryhmästä, hymyilee Mikkonen, ja kertoo, ettei juuri ole harrastanut neulomista tai virkkaamista aiemmin. 

Kirsi Jokinen lisää, että luovuus yleensä lisääntyy yhdessä tehdessä. 

– Ei tarvitse osata mitään, on riittävä sellaisena kuin on. Meillä on myös aikomuksena käyttää kierrätysmateriaalia, esimerkiksi vanhoja pitsiliinoja, joten kaikkien ei tarvitse neuloa ja virkata. 

Mirka Vuorensivun mukaan Inspiksen ajatuksena  onkin, että jokainen voi tulla sellaisena kuin on.  

– Ei ole olemassa virheitä, on vain odottamattomia lopputuloksia, siteeraa hän hymyillen vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyytä.

Mielen Avoin Opisto ja Avoin Paja Inspis ovat Mielen ry:n toimintaa. 

Teksti: Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin