4.12.2019 16.11

Ruokapankki jakaa 1400 joulukassia

Tampereen seurakuntien Ruokapankki jakaa tänä vuonna 1400 jouluista ruokakassia tamperelaisille vähävaraisille ihmisille.

Vapaaehtoiset pakkaavat jouluruokakasseja Ruokapankissa.
Joukko vapaaehtoisia huolehtivat joulukassien pakkaamisesta ja jakelusta. Kuva Hannu Jukola
Pakkaaminen aloitetaan torstaina 19. joulukuuta, ja se jatkuu seuraavan viikonlopun ajan. Kassit kuljetetaan noutopisteisiin tai koteihin aatonaattona 23.12. ja jouluaattona 24.12. Tavoitteena on, että ruoka-apu on toimitettu avun saajille jouluaattona kello 15:een mennessä.

– Työvuorot on suunniteltu huolellisesti jokaiselle päivälle, ja vuoroissa tehdään yhteensä yli sata työpäivää, kertoo työhönvalmentaja Anita Aaltojärvi.

Kassin sisältö on edellisvuosien tapaan runsas.

Tuotteet on pakattu Clas Olhsonin siniseen kestokassiin, sillä yritys lahjoitti Ruokapankille 1400 kassia, kiittää Ahokainen.

Kasseihin pakataan muun muassa kinkkua, kalkkunaa, silliä, joululaatikoita, puuroriisipaketti, hedelmiä, kahvia, joululeipää, pipareita ja makeisia.

– Jokainen ruoka-avun piirissä oleva saa varmasti mieleisen kassin itselleen, sillä tänä vuonna voi valita yhden neljästä vaihtoehdosta. Peruskassiin on pakattu kinkkua. Muita vaihtoehtoja ovat sianlihaton, kasvis- tai gluteeniton kassi, kertoo Aaltojärvi.

Aaltojärven ja Ahokaisen mukaan uudetkin lahjoitukset ehtivät vielä mukaan, jos yritykset haluavat tulla mukaan hyvän tekemiseen.

– Näin saisimme vielä sujautettua mukaan jonkin yllätystuotteen ilahduttamaan ruokalahjan saajia, hymyilee Aaltojärvi.

Pakettiautot hoitavat jakelun

Ruoka-avun antaminen vähävaraisille on tärkeä osa Tampereen seurakuntien diakoniatyötä. Jouluavun lisäksi Ruokapankki jakaa vuosittain noin 22000 kassia tamperelaisille vähävaraisille.

Lisäksi ruokaa toimitetaan aterioiden raaka-aineeksi monille yhteistyökumppaneille ja Tampereen seurakuntien ruokailuihin.

Ruokapankin toiminnan mahdollistavat vapaaehtoistyöntekijät, työkokeilijat, opiskelijat, EU:n ruoka-apu sekä kauppojen ja elintarvikevalmistajien lahjoittama hävikki.

– Lahjoitusruuan määrä vaihtelee melko paljon. Sitä saadaan 21 000–40 000 kiloa kuukaudessa, kertoo Petri Ahokainen.

Ahokaisen mukaan ongelmana on kuitenkin iso hävikki, mikä lisää työtä.

– Osa lahjoitusruuasta on jo ihmisravinnoksi kelpaamatonta, ja biojätteeseen joudutaan laittamaan tavarasta keskimäärin 15 prosenttia.

Vanha kauppa-auto, Ruokanysse, lopetti liikennöinnin kesällä. Nykyisin ruuan noutaminen ja jakelu hoidetaan kolmen pakettiauton avulla. Kasseja jaetaan 15 jakelupisteessä ympäri kaupunkia.

– Uutta vanhaan verrattuna on, että nykyisin kassit jaetaan ihmisille sisätiloissa. Kenenkään ei enää tarvitse jonottaa ulkona. Uusi jakelujärjestelmä toimii pääosin jo hyvin, kertoo Ahokainen.

Ruokapankin asiakkaat ovat pienituloisia, kriisiavun tarpeessa olevia ihmisiä ja perheitä. Avun piiriin pääsee, kun ottaa yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään tai seurakuntien avunvälitykseen. Ruokapankin asiakkaan ei tarvitse olla kirkon jäsen.

Palvelusivusto ruoka-apua etsiville ja järjestäjille

Tammikuussa 2020 julkaistava Ruoka-apu.fi -sivusto palvelee syötävää etsiviä ihmisiä sekä tapahtumia ja jakelua järjestäviä tahoja.

Sivustolta on mahdollista löytää ajantasaiset tiedot ruoka-aputapahtumista ja yhteisöllisistä ruokailuista alueittain. Tapahtumia voi tarkastella kartan, listan tai lukujärjestyksen avulla.

Tapahtumia voivat ilmoittaa luotettavat toimijat, kuten yhdistykset, seurakunnat ja kunnalliset toimijat.

– Ruoka-apu.fi on rakennettu yhteiskehittämisen periaatteella sekä osallistamalla ruoka-avun tarjoajia ja niissä asioivia ihmisiä. Mukana ovat olleet kymmenet ruoka-aputoimijat ja tulevat käyttäjät, kertoo projektipäällikkö Reetta Nick Osallistava yhteisö -hankkeesta, joka on tuottanut palvelun yhteistyökumppaneineen.

Palvelun rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, ja hanketta hallinnoi Kirkkopalvelut. Pääkäyttäjinä toimivat käynnistysvaiheessa hankkeen työntekijät, mutta sivuston ylläpito jatkuu myös hankkeen päätyttyä.

– Sivuston käyttämiseen sitoutuneita toimijoita on valtakunnallisesti jo satoja tässä vaiheessa.

Palvelu on kaikille maksutonta. Kieleksi voi valita suomen, ruotsin tai englannin.

Tapahtumien ilmoittamiseksi tarvitaan kirjautumistunnukset, jotka haetaan sivustolta löytyvällä lomakkeella.

Ruoka-apua etsivän ei koskaan tarvitse kirjautua tai syöttää tietojaan verkkosivulle.

– Sivusto on suunniteltu mobiilikäyttöliittymä edellä, eli käyttäminen on helppoa myös älypuhelimella. Ruoka-apu.fi täyttää myös AA-luokan saavutettavuusvaatimukset verkkopalveluille, kertoo Reetta Nick.

Ruoka-apu.fi -sivustolla tarjotaan opastusmateriaaleja ja mahdollisten pulmatilanteiden ratkaisemiseen.

– Asiakaspalvelumme on käyttöönoton tukena. Tulemme mielellämme myös esittelemään palvelua ja järjestämme koulutuksia, lupaa Nick.

Lahjoitukset Ruokapankille: Petri Ahokainen, petri.ahokainen@evl.fi, p. 050 086 3625

Tilaa Ruoka-apu.fi -palvelun esittely tai käyttöönottokoulutus: info@ruoka-apu.fi

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola


Palaa otsikoihin