4.10.2023 9.40

Seurakunnilla on asuntoja, keille niitä vuokrataan?

Seurakuntayhtymän omistamia asuntoja on noin kaksisataa eri puolilla Tamperetta, ja niitä on tullut ja tulee omistukseen lähivuosina lisää, jolloin kokonaisuudessaan asuntokanta tulee olemaan noin 250, kertoo kiinteistöassistentti Sanna Heinonen.

 – Vuokrattavien asuntojen omistus on joko seurakuntayhtymän, ne ovat testamenttiasuntoja tai hautainhoitorahaston omistamia. Tulevina vuosina asuntoja tulee lisää erityisesti seurakuntien omistaman Kirkkoasunnot Oy:n kautta, jonka ensimmäinen hanke Kaukajärven seurakuntatalon paikalle on juuri alkamassa.

– Asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä viisiöihin, enimmäkseen omistuksessa on yksiöitä sekä kaksioita. Suurimmaksi osaksi meillä on vanhempaa tuotantoa 1950–90-luvuilta, mutta jonkin verran uusia ja uudehkoja asuntoja on ostettu viime vuosina. Muutamia asuntoja on myös kirkkojen ja seurakuntatalojen yhteydessä.

– Liikehuoneistoja yhtymällä on omistuksessa reilut kaksikymmentä ja hautainhoitorahastolla vajaa kymmenen. Muutamia toiminnan tiloja olemme vuokranneet käyttöömme ulkopuolisilta toimijoilta.

– Markkinatilanteesta johtuen vuokra-asunnoille on jatkuva kysyntä, sen lisäksi, että Tampere on opiskelijakaupunki, mikä vilkastuttaa osaltaan kysyntää. Vaihtuvuutta on jonkin verran, pääsääntöisesti kahdesta viiteen asuntoa kuukaudessa.

Alakulmasta kohti taivasta kuvattu punatiilinen kerrostalon kulmaus.
Tampereen seurakuntien asunnot eivät ole tukiasuntoja vaan tavallisia vuokra-asuntoja. Kesällä seurakuntayhtymä osti viisi yksiötä Kangasalan Lentolasta. Mustanlahdenkadulla sijaitsevasta uudesta taloyhtiöstä on vastikään hankittu seitsemän asuntoa. Kuva: Hannu Jukola

Toiminnan rahoittamista

Kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo kertoo, että seurakunnille asuntojen omistaminen on ensisijaisesti yksi tapa hoitaa varallisuuttaan. 

– On hyvä, että varallisuutta on jaettu eri omaisuuslajeihin – myös asuntoihin ja liiketiloihin.

– Aina ei muisteta, että asunnoista saatava tuotto kanavoituu talousarviossamme seurakunnan toiminnan rahoittamiseen. Sijoitusomaisuuden tuotto mahdollistaa siis kirkollisverojen rinnalla kirkon toimintaa.

– Asuntoja on tullut seurakunnalle vuosien saatossa monella eri tavalla. Osa asunnoista on hankittu suoraan sijoitusasunnoiksi ja osa on saatu testamenttina.

– Seurakuntatalojen tai kirkkojen yhteydessä olevien asuntojen lisäksi asuntoja on hankittu, jotta on voitu tarjota uudelle työntekijälle asunto. Työsuhdeasuntoja seurakunnilla ei kuitenkaan enää ole.

Vapailla markkinoilla

Vapaat ja vapautuvat asunnot ilmoitetaan Oikotie.fi-palvelun kautta vapaille markkinoille ja ne ovat kaikkien saatavilla, kertoo isännöitsijä Virpi Mänty-Sorvari Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluista. 

–Valinnassa painotetaan ensisijaisesti vuokralaisen tarvetta asunnon vuokraukseen. Asunnonhaussa luottotiedoilla on merkitystä sen lisäksi, että asunnon tarve ja kiireellisyys huomioidaan.

– Mitä selkeämmin hakija kertoon tilanteestaan, sen helpompaa meidän on ottaa hakija mukaan hakuprosessiin. Saamme paljon sähköpostia, jossa sanotaan vain esimerkiksi ”onko teillä yksiöitä” tai ”tarvitsen kämpän heti, onko mitään”. Tämäntapaisilla kyselyillä ja lähestymisellä emme valitettavasti voi ketään auttaa.

– Monesti myös kysytään, missä niitä asuntoja on. Emme pidä asunnoista hakulistaa esillä. Asuntoja vapautuu suhteellisen niukkaan tahtiin. Vuokra-asuntoja voi siis ainoastaan hakea  täyttämällä hakemuksen vapautuvan asunnon tullessa esille Oikotien sivustolle.

– Hakijarekisteriä emme pidä yllä, vaan jokainen asuntohaku käsitellään omanaan, ja kun asukasvalinta on tehty, tulleet hakemukset poistetaan järjestelmästämme.

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin