Arkisto 2014

3.9.2014 11.31

Kuorotoiminnan uudistamista kokeillaan erillisillä projekteilla

Kutistuviin kuoroihin houkutellaan lisää väkeä erillisten hankkeiden avulla. Haastatellut Tuomiokirkon kuoron laulajat pitävät ajatusta toimivana joillekin kuoroille.

Kutistuviin kuoroihin houkutellaan lisää väkeä erillisten hankkeiden avulla. Haastatellut Tuomiokirkon kuoron laulajat pitävät ajatusta toimivana joillekin kuoroille.

Tuomiokirkkoseurakunnan Pyynikin alueen kanttorin virasta virkavapaalla ollut, työkokeilussa oleva Kirsi Mäki on jo hahmotellut kamarikuoro Solenne-kuorolle muutamaa projektia. Laulunhaluisille tarjotaan mahdollisuutta tulla mukaan 26. lokakuuta järjestettävää messua ja joulukonserttia sekä mahdollisesti hiljaisella viikolla ennen pääsiäistä esitettäviä Johannes-passion koraaleja.

– Tällä tavalla ei tarvitse sitoutua säännöllisesti tapahtuvaan toimintaan. Hankkeisiin on mahdollista hakea jo nyt, kertoo Mäki.

Mäen haaveena on kanttorin virkaan palattuaan keskittyä kuoroväen opettamiseen. Aleksanterin kirkon kuoron vahvistaminen on mietinnässä, sillä kuoro täyttää ensi vuonna sata vuotta. Nyt kuorolaisia on ollut mukana Tuomiokirkon kuoron toiminnassa.

Valinnanvaraa riittää

Tampereen seurakuntien musiikkisihteeri Petra Perttula arvioi, että kaikki kuorot ottavat mielellään uusia laulajia. Muutaman lopettamistakin mietitään, koska laulajia on niin vähän.

– Uudessa seurakuntarakenteessa olisi mahdollisuus ja kannattaisikin pohtia joidenkin kuorojen yhdistämistä.

– On järkevää, että vahvistetaan jo olemassa olevia kuoroja, Mäki huomauttaa.

– Kuoroharrastus on ilmaista eikä tunne seurakuntarajoja eli voi mennä rohkeasti mukaan kuoroon ihan toiselle puolelle kaupunkia, jos haluaa. Valinnanvaraa riittää, tänä syksynäkin aloittaa yli 30 kuoroa, Perttula kannustaa.

Osaan kuoroista on koelaulu.

Harjun seurakunnassa on juuri aloittanut uusi Muskarikuoro. Se on tarkoitettu 4–6 -vuotiaille. Opetus on maksutonta. Ohjaajana toimii Harjun seurakunnan kanttori Sanna Vihervirta.

– Muskarikuorossa lauletaan hauskoja lauluja, leikitään, soitetaan, kuunnellaan ja liikutaan. Siinä opetellaan oikeaa äänenkäyttöä ja harjoitellaan ryhmässä toimimista iloisessa ilmapiirissä, hän kertoo.

Kuoro antaa hyvät valmiudet Harjun Lapsikuoroon, johon lapset voivat siirtyä 7–8 -vuotiaina. Muskarikuoro esiintyy muutaman kerran syksyn aikana. 

Harjussa on perusteilla myös neliääninen sekakuoro, jonka ohjelmisto koostuu perinteisistä hengellisistä lauluista ja virsistä sekä klassisesta kirkkomusiikista.

Elämän kantava voima

- Kuorolaulu on ollut minulle ihan pikkulapsesta asti kantava voima elämässä, sanoo Tuomiokirkon kuoron nuotistonhoitaja Marjatta Mäki.

– Tämä on yksi tapa olla seurakunnan toiminnassa mukana. Kuorotoiminta on hyvin yhteisöllistä ja sen kautta löytää hyviä ystäviä. Olisi vaikea jäädä pois, toteaa puolestaan kuoron puheenjohtaja Marja Karvo.

Hyviä puolia ovat myös turvallisuuden tuntu ja toimiminen arjen vastapainona. Messuissa on juhlallista ja kirkossa hienot puitteet. Myös dementian ehkäisyyn ja surussa jaksamiseen löytyy aineksia.

Pääsykoetta ei ole, mutta aluksi kuoronjohtaja kuuntelee tulokkaan äänialaa.

– Tämä on matalan kynnyksen kuoro. Se tarjoaa myös pientä haastetta, jota aina tarvitaan, sanoo Anna-Kaija Karhu.

Nuotistonhoitajana toimiva Marjatta Mäki on todella pitkän linjan kuorolaisia, sillä hän aloitti laulamisen 51 vuotta sitten. Vanhemmatkin olivat kirkkokuorolaisia. Kun hän palasi Tampereelle vuonna 1966, alkoi toimiminen Tuomiokirkon kuorossa.

– Silloin oli yli 70 laulajaa, Mäki kertoo.

Kuorosta on matkan varrella versonut niin kanttoreita kuin taiteilijoitakin. Nyt joukko on kutistunut pariinkymmeneen.

Kuorolaiset ovat huolestuneita siitä, että kun väki vähenee kuoroista, messuista voi jäädä puuttumaan yksi tärkeä elementti.

– Mieslaulajia olisi tärkeintä saada, mutta naisetkin ovat tervetulleita. Ei tarvitse olla tamperelainenkaan.

– Ihmisiltä voi kysyä, että pidätkö laulamisesta ja oletko ollut vaikka koulun kuorossa: tulisitko mukaan, Karvo miettii.

Suvi Kilpinen arvelee aika monen luulevan, että kirkon kuorossa lauletaan vain virsiä tai että kirkkoon pitää tulla joka pyhä. Ohjelma on kuitenkin monipuolinen.

Suurina juhlapäivinä kaikki Tuomiokirkon kolme kuoroa laulavat yhdessä. Esiintymisiä on myös vanhainkodissa, sairaalassa ja palvelukodeissa sekä toisten kuorojen ja soittajien kanssa.

Kilpinen tuli mukaan kymmenisen vuotta sitten.

– Tuomiokirkon kuoro esiintyi Kauneimmissa Joululauluissa. Ajattelin, että tuonne mä haluan mukaan.

Kuorokeskus kokoaa

Pirkanmaan kuorokeskus kokoaa toimijoita yhteiseen verkostoon, jossa kuorot voivat tiedottaa toiminnastaan sekä saada tietoa Pirkanmaan kuorotapahtumista ja koulutuksesta.

Keskus tarjoaa palveluita niin kuoromusiikin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Sen kautta laulajat tai laulamisesta kiinnostuneet voivat löytää itselleen sopivan kuoron, ja kuorot voivat tehdä uudenlaista yhteistyötä.

Tapahtumakalenterista näkyvät kuorojen konsertit ja tilaisuudet. Koulutus- ja tuotantopalveluita kehitetään kuorojen ideoiden pohjalta. Toiminta on kuoroille maksutonta.

Kaikille Pirkanmaan kuoroille tarkoitettu Kuorokeskus-tapaaminen on lauantaina 6. syyskuuta kello 13–15 Tampereen Musiikkiakatemialla. Tilaisuudessa kuullaan toimijoiden ajatuksia kehittämistarpeista.

Hanke on Tampereen Musiikkiakatemian hallinnoima. Toiminnasta vastaa TAMK Musiikin kuoronjohdon lehtori Markus Yli-Jokipii. Hanketta on ideoitu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Tampereen Sävelen kanssa.

Teksti ja kuva: Asta Kettunen

Tampereen seurakuntien kuorot löytyvät musiikki-sivuilta

Lisätietoja Solennen kuoroprojekteista: kirsi.maki (ät) evl.fi, p. 050 438 8435

Kuorokeskus -sivut

”Suomen onnellisimmat ihmiset asuvat ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ja harrastavat kirkkokuorolaulua.”

”Pelkäätkö dementiaa? Aktivoi aivosi kuorolaululla!”


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi