Arkisto 2014

2.4.2014 16.04

Leipä antaa toivon

Reikaleipa- Puhe leivästä viittaa ateriaan, jonka Jeesus nautti opetuslastensa kanssa juuri kiirastorstaina. Tämä tapahtui ennen hänen vangitsemistaan, tuomitsemistaan ja teloitustaan ristillä, kertoo tuomiorovasti Olli Hallikainen.

Ehtoollisleipä on Kristuksen ruumis. Hän antoi itsensä maailman elämäksi. Siksi kärsivillä ja pelkäävillä on toivo, joka kantaa heitä elämässä.

- Kiirastorstain leipä liittää ehtoollisen nauttijat yhdeksi. Sama usko ja Kristuksen kaipuu yhdistää heitä. Leipä antaa toivon ja osallisuuden tulevasta, katoamattomasta elämästä Jumalan luona.

Hallikainen muistuttaa, että rukiinen täysjyväleipä on hyvää ja ravitsevaa. Siinä ovat tallella hivenaineet, jotka edistävät terveyttä.

- Parhaalta leipä maistuu kun sen jakaa toisten kanssa. Elämäkin on parasta silloin, kun siinä ovat eri vivahteet toistensa rinnalla, ilot ja surut, toivo ja pelkokin.

- Kun nämä jakaa toisen kanssa, jaksaa eteenpäin. Voin myös löytää jotain Jeesuksen sanasta: "Minä olen elämän leipä. Joka syö tätä leipää elää ikuisesti."

Leivällä on sielu

Vanhassa tuvassa Teiskon Tuhrian kylän Naappilantien varressa tuoksuu vastustamattoman hyvälle. Elli Majaniemi paistaa kuuluja Akateemisia limppujaan.

Unna-koira on kutsunut meitä juttusilleen häntä heiluen. Sille on vielä monta kovaa reikäleipää katon reunan vartaassa; ne pitävät uskollisen vahdin hampaat valkoisina.

Vanha talousvaaka mittaa 200 grammaa taikinaa leipää kohti. Jauhoiset kädet liikkuvat leivinpöydällä tottunein ottein.

Lämmitettynä on sähköhella, sillä puuhella meni remontissa. Mutta kyllä paistaminen silläkin sujuu: tunti 225 asteessa on sopiva.

– Uunit ovat erilaisia, kokenut emäntä muistuttaa.

Elli Majaniemellä on taito hyppysissä.
Elli Majaniemellä on taito hyppysissä.

Ruisleivän tekeminen ei ole kiireisten hommaa, sillä vanhaan malliin se kestää kolme päivää.

Ensimmäisenä päivänä valmistetaan raski laittamalla juureen haaleata vettä ja vähän jauhoja, seuraavana lisätään karkeata suolaa ja vasta kolmantena leivotaan ja paistetaan.

– Ruisleivällä on sielu, ja se täytyy saada mukaan.

– Juurta ei saa panna pakkaseen, menee aromi.

Kylän malliesimerkki

Majaniemen Elli on ollut monessa asiassa edelläkävijä ja kylän kehittäjä. Hän toimii aiemmin Keskustanaisten Teiskon Osaston ja Pohjois-Teiskon Maa- ja Kotitalousseuran puheenjohtajana, ja on myös aktiivinen seurakuntalainen.

Juuren tekivät Maatalousylioppilaat, joilta Majaniemi osti sitä markkinoilla vuonna 1990. Siitä leivät saivat ”akateemisen” leiman, ja sen jälkeen on Teiskon markkinoilla kyselty, saako taas sitä Ellin Akateemista.

– Hän on opettanut meitä leivän tekoon, ja juurikin on häneltä, kertovat Titta Sydänheimo-Auer ja Seppo Auer.

Perinteen siirtäminen on heistä tärkeää:

– Kyllä me tietoa annetaan, ja juurta, Sydänheimo-Auer lupaa.

Lopuksi virkeä kahdeksankymppinen johdattaa vieraat jyrkkiä portaita talon yläkertaan. Sieltä löytyy kauniita lampaanvillaisia saaleja ja käsin värjättyjä lankoja. Tärkeitä perinnetaitoja nämäkin.

Olimme lähteneet leipämatkalle kevätpäiväntasauksen aikaan. Marian ilmestyspäivä ja leipäsunnuntai olivat silloin vasta edessä. Mitä suunnitelmia Elli Majaniemellä oli pääsiäiseksi?

– Kiirastorstaina jo hiljennytään ja lueskellaan, ehkä ulkoillaan. Pääsiäispäivänä mennään messuun.

Rei´ille oma kampa

Kautta maan marttojen leivontakurssit miehille ovat olleet suosittuja. Viime keväänä Teiskon Viinilläkin oli miesten leivontakurssi.

Seppo Auer tykkää leipoa.
Seppo Auer tykkää leipoa.
Saaristolaisleipään viinitilan isäntä kertoo käyttävänsä täystyrnimehua. Rievän sekä kala- ja lanttukukkojen lisäksi syntyy esimerkiksi sieni- ja mustikkakukkoja. Ruisleivän pintakuoppia varten on oma kampansa.

Ehtoollisviinin lisäksi on ollut suunnitelmissa paikallinen kirkkoleipä.

TEKSTI: Asta Kettunen
KUVAT: Rami Marjamäki

Leipä on yksi, ja niin mekin olemme yksi ruumis, vaikka meitä on monta, sillä tulemme kaikki osallisiksi tuosta yhdestä leivästä. (1. Kor. 10: 17)

 

Lisää juttua ja kuvia näköislehdessä

Leipäsunnuntai

Kiirastorstai

Ruisleivän ohje (Martat)


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
2.5.2014 21.35
Sillan rakentaja
SILTA-kirja valmistui entiseltä Härmälän seurakunnan jäseneltä 10.11.13

Hei "Kaima"-Kettunen ja muut tutut siellä entisessä kotikaupungissamme. Ja SILLAN toimituksessa. Oli tosi kiinnostava kirjoitus leivästä näin hailuotolaissyntyiselle,jonka lapsuuden huvia oli kahlata "jyvälaarissa" ja olla myllyllä jauhamassa jyviä isän mukana. Osuuskunnan pikkuinen mylly. Tuli valkonaamaksi heti. Söin juuri täältä Nokian Hempankaaresta vappumyyjäisistä ostettua "savipataleipää". Kieli ihan menee. Anis tuo mukavan maun hiivaleipään. Kuuluuko traditioon piirtää ristinmerkki valmiin taikinan päälle. Ruotsissa asuu eräs 60-luvulla sinne muuttanut ahkera karstulalainen lepoja, joka tekee niin yhä. Olen nähnyt, kun taikina nousee ja risti näkyy. UUTTA: Olen liki 5 vuoden aikana etätyönä toimittanut kirjan "SILTA suomalaisten siirtolaisten elämää Ruotsissa", jossa kerrotaan mm. tästä seurakunnan "emäntä- Eeva-Liisasta". Lähtö kotitalon traagisen tulipalon jälkeen kohti tuntematonta Ruotsia koitui valtavista vastoinkäymisistä huolimatta siunaukseksi monelle. Haastateltujen kohdalla kerron myös siitä/ ja muitakin on kertojina, miten SILTA suomenkieliseen siirtolaisseurakuntaan Skövdessä löytyi. Olen diakoni/toimittaja ja ollut kanttori-mieheni kanssa siirtolaistyössä itsekin. Saimme tuntuvan apurahan painatukseen Skövden kunnan suomenkieliseltä hallintoalueelta 2012 voimaan tulleen kielialuelain mukaan. Nyt kirjan koko tuotto voidaan ohjata srk:ssa lähetykselle, jos sitä tilaa UT:ltä myyntiin. Myyntihinta 25 euroa. Värikuvitus, kovat kannet, sivuja 287. Myynnissä myös H-puistossa Tampereen Lähetyskodilla. Sopii erinomaisesti myös diakoniatyön lahjakirjaksi kertoessaan vanhoille tuttuja asioita sotien ajalta, sen jälkeen ja "muuttoaallosta". Kustansi Uusi Tie, joka myy sitä os. nettikirjakauppa.com
Monia muitakin myyntikanavia jo löytyy kirjan/minun nimeä "googlettamalla". Akateeminen, Suomalainen. Deikauppa. Adlibris, Karisma, jne. LAINATTAVISSA useissa nettikirjastoissa ja muutenkin mm. Tampereen seudun "PIKI" lainaa. Saatavana lisäksi Jyväskylän Kansanlähetyspäivillä heinäkuun 1. viikonloppuna. Voisin jossakin isommassa tilanteessa esitellä kirjaa. Esittelin sen jo "Ikinuorille" Kalevan kirkolla viime kuussa. Mieheni vetää kuoroa ja minä olen n. 20-hengen lauluporukassa mukana.
Margit Nyman on seurakuntanuoriani Kemin ajalta. Terveisiä.
Kuulumisiin! Saara Kettunen Nokialta
(jk. Olen ollut mm. Rauhan Tervehdyksen avustajana ollessani viisi vuotta diakonina Hailuodossa 80-luvulla. Vakituisena Pyhärannan alueen toimittajana ja kolumnistina olin Laitilan Sanomissa viitisen vuotta 80-luvulla mieheni ollessa siellä kanttorina. Olin diakonissan sijaisena myös. Kaikenlaista mahtuu historiaan. Tähän vain vähän.
2.5.2014 21.39
Saara Kettunen
SILTA-kirja valmistui entiseltä Härmälän seurakunnan jäseneltä 10.11.13
Ohjelma pyytää kommentteja. Tein sellaisen. Tulikohan perille? t. entinen härmäläläinen ja nykyinen nokialainen. Saara Kettunen

Kyseessä Uuden tien kustantama toimittamani uutuuskirja SILTA.
myynti: nettikirjakauppa.com