Arkisto 2014

2.4.2014 12.20

Mikä on parasta uskonnonopettajan työssä?

tuoviTampereen yliopiston normaalikoulun filosofian ja uskonnon lehtori Tuovi Pääkkönen on valittu Vuoden uskonnonopettajaksi 2014. – Parasta opetustyössä on oppilaiden kohtaaminen, kertoo Pääkkönen, joka on toiminut normaalikoulun opettajana vuodesta 1986.

Miltä tunnustus tuntuu, Tuovi Pääkkönen?

– Olen iloinen ja ylpeä työni arvostamisesta. Minut palkittiin varmaan myös Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien liiton sekä Uskonnonopettajien liiton yhteistyön kehittämisestä. En kuitenkaan ole saavuttanut mitään yksin. Myös uudistukset syntyvät perinteen pohjalta, yhdessä ja toisilta lainaamalla.


Miksi hakeuduit tälle alalle?

– Kiinnostukseni uskontoon heräsi Sammon lukiossa, kun saimme tunnilla mahdollisuuden käydä aktiivista vuoropuhelua. Uutisissa oli esillä Iranin islamilainen vallankumous. Se sai minut ymmärtämään, että uskonnoilla todella on vaikutusta maailmanpolitiikassa.


Mikä on parasta työssäsi?

– Parasta on oppilaiden ja opiskelijoiden kohtaaminen sekä keskustelu. Matkat ja retket, vaikkapa säännölliset vierailut eri kirkkokuntien kirkkoihin, ovat tärkeitä. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, myös koulun seinien ulkopuolella.


Uskonnonopetus on jälleen ollut esillä. Mitä mieltä olet keskustelusta? 

– Uskonnonopetuksen lopettamisajatuksella ei ole laajaa kannatusta. Uskontojen ja katsomusten tunteminen nähdään nykyään vahvasti yleissivistykseen kuuluvana kansalaistaitona.


Mikä on näkemyksesi katsomusopetuksesta?

– Kokonaan uusi yhteinen katsomusaine olisi mahdollinen ratkaisu nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa oma uskonto on muuttunut vieraaksi monille oppilaille. Yhteinen malli voisi antaa uutta virtaa katsomusten ymmärtämiselle ja dialogille. Toisaalta monet ovat tyytyväisiä nykyiseen oman uskonnon opetuksen malliin, sillä sen katsotaan turvaavan pienten uskontokuntien ja perheiden oikeuden omaa katsomusta tukevaan kouluopetukseen.

– Lukiossa ihannetilanne voisi olla kaikkien uskontojen ja elämänkatsomustiedon kurssien avaaminen valinnaisaineiksi. Silloin kunnioitettaisiin sekä vapautta että erilaisia perinteitä.


TEKSTI: Kirsi Airikka
KUVA: Hannu Jukola

Tuovi Pääkkösen oppilaiden kommentteja opettajastaan:

”Tuovi on lyhyessä ajassa paljon puhuva opettaja. Oli kyseessä tunnin aihe tai jokin muu. Juttua riittää, usein puheenaiheet päättyvät: ’Voisin puhua lisääkin, mutta jollain muulla tunnilla sitten.’

Pääkkönen jaksaa kokeilla uusia opettamisen tekniikoita, esimerkiksi kirjan tekeminen itse tunnilla. Pirteät ja mukavat tunnit kuuluvat Pääkkösen kursseihin.”

”Tuovi on reilu ja mukava opettaja. Hän osaa olla myös erittäin innostava ja tsemppaava. Vaikka ei olisi yhtään kiinnostunut uskonnosta, tunnille on aina hauska ja mukava tulla. Tylsiä tunteja ei ole!”

”Tuovi on energinen ja innostava opettaja, joka osaa virittää keskustelun aiheesta kuin aiheesta ja usein aiheen vierestäkin. Hän on kannustava ja rohkaisee ilmaisemaan oman mielipiteen. Vaikka uskonto ei olisikaan se omin juttu, Tuovin tunneilla viihtyy aina.”

Tuovi on mukava sekä helposti lähestyttävä opettaja, joka tuo omaa persoonaansa opetukseen. Tekniikan hyväksikäyttö ei ole tuonut minkäänlaisia ongelmia. Itse tehty sähköinen oppikirja on mukava, koska se on lyhennetty kirja, jonka jaksaa lukea. Muuten ei oikein jaksa lukea uskonnon oppikirjoja. Tuovi on viiden tähden opettaja!”

”Tuovi on persoonallinen, nuorekas ja hauska opettaja. Tuovi on valmis keskustelemaan joka asiasta, mikä on hyvä asia, koska kaikki opettajat eivät pysty siihen.”

”Tuovi on mielestäni koulun paras opettaja hyödyntämään tietotekniikkaa ja Ipadia opetuksessa.”

”Tuovi on värikäs ja persoonallinen.”

”Tuovi on huumorintajuinen ja mukava opettaja. Hän huomioi oppilaita ja heidän näkemyksiään.”

”Tuovi on mukava ja persoonallinen uskonnonopettaja. Tuovin tunneilla ei käy aika pitkäksi, sillä hänen tunneillaan käsiteltävät aiheet ovat mielenkiintoisia ja Tuovi saa ne kuulostamaan vieläkin paremmilta. Tunneilla Tuovi on mukavan rento eikä yhtään painostava. Tuovin tunneilla asioista keskustellaan ja jutellaan, ja jokainen saa tuoda oman näkemyksensä esiin.”

”Tuovi ei jeesustele liikaa. Hän on mukava ja huumorintajuinen opettaja. Tuovi osaa ottaa kontrollin luokassa.”

”Tuovi on hyvä opettaja, joka osaa opettaa uskontoa mielenkiintoisesti. Hän osaa käsitellä mielipidekysymyksiäkin puolueettomasti ja ottaa kaikkien näkemykset huomioon. Hän myös kokeilee kaikkea uutta, kuten Ipad-kirjaa.”


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi