Arkisto 2014

3.12.2014 15.08

Musiikkia moneen makuun

Pirkanpoikien perinteinen joulukonsertti ja musiikkidraama Immanuel ovat esimerkkejä siitä laajasta kirjosta, jota Tampereen seurakunnat joulun tienoilla tarjoaa.

Musiikkidraama Immanuel esitetään Messukylän kirkossa 19.12. Kuva on viime vuoden esityksestä. Kuva: Markus Perko 

Luottamusta Jumalan suunnitelmaan 

Laulaja-lauluntekijä Anu Neuvonen piti vuosia sisällään salaista kipua, josta hän puhui vain harvoille. Kysymyksensä hän esitti Jumalalle. Mitä Jumala oikein halusi? Miksi hän oli kivun keskellä vaiti? Voisiko Jumalan suunnitelmaan uskoa? 

Vaikeiden vuosien keskellä syntyi lauluja, joista rakentui myöhemmin musiikkidraama Immanuel - tarina Mariasta ja Joosefista, heidän epäilyistään ja kysymyksistään.  

- Istutin omat kysymykseni Marian ja Joosefin päähän, Anu Neuvonen kertoo.

Immanuel sai ensi-iltansa viime vuoden jouluna ja tänä vuonna esityksiä on jälleen kolme.

Ajatus musiikkiteatterista oli kytenyt lapsesta saakka. Hän oli innostunut asiasta nähtyään Lasse Heikkilän Simon Kyreneläisen ja päättänyt: "Tuota minä haluan tehdä."

Aiemmin vain bändille sovittanut Neuvonen joutui opiskelemaan orkesterisovitusten tekemistä Immanuelia varten. Kotiäidin aika oli niitä tehdessä kortilla, ja sovitukset syntyivätkin päiväunien ja yön tuntien aikana. Samalla hän hoiti musiikkidraaman tuottajan tehtävää ja selvitti käytännön asioita. Rahaa projektiin ei ollut lainkaan.  

Ensimmäisen esityksen Anu Neuvonen sopi hyvässä uskossa jo ennen kuin tiedossa oli ainuttakaan kuorolaista tai soittajaa. Tekijät saatiin kokoon ajallaan ja marraskuussa esitykselle järjestyi myös äänentoisto. Viime joulun esitykset saivat paljon kiitosta.  

Lapsen kaipuu 

Immanuelin laulut syntyivät vuosina, jolloin Anu ja hänen miehensä toivoivat hartaasti omaa lasta.  

- Ne olivat vuosia, jolloin tuntui, ettei Jumala vastannut mitenkään, kun yritin olla yhteydessä häneen. Menin epätoivoissani mukaan seurakunnan toimintaan, vaikka en uskostani huolimatta ollut koskaan ennen ollut aktiivisesti mukana seurakunnassa. 

Lisäksi hän ilmoittautui mukaan raamattukouluun ja imi itseensä kaiken opetuksen.  

- Usein sanotaan, että Jumala haluaa opettaa meille jotain vaikeuksien kautta. Ajattelin niin, että kunhan keksisin, mitä Jumala haluaa minulle opettaa, saisin lapsen. Opinkin paljon uutta ja opetus oli todella hyvää. Lasta en kuitenkaan saanut, vaikka esitin oppimani asiat säännöllisesti Jumalalle.

- En ollut kertonut kenellekään lapsettomuudesta, mikä tuntuu nyt jälkeenpäin tyhmältä. Mutta olin aina jonossa, jos joku tarjoutui rukoilemaan puolestani. Rukouksessa koin usein, että Jumala lupasi antaa meille lapsen. Hyvinä päivinä se oli helppo uskoa; huonoina ihmettelin, miksi olin koskaan kuvitellut moista.

Lääkärit eivät uskoneet Anun tulevan raskaaksi ilman lääketieteellistä apua.

- Ihmettelin, mitä Jumala oikein halusi. Halusiko hän, että olen suuri uskon sankari? Osoittaisiko se suurta uskoa, jos vain jatkaisin toivomista sitkeästi? Vai olisiko meidän pitänyt mennä adoptiojonoon? 

Jumala ei kuitenkaan vastannut kysymyksiin. Sitkeän toivomisen sijaan terveys alkoi reistailla ja hän uupui. Suorittaminen loppui oivallukseen siitä, että armo kattaa koko elämän. 

- Olin tietoinen siitä, että ihminen pelastuu yksin armosta ja yksin uskosta. Mutta jotenkin en ymmärtänyt sitä, että se sama armo kattaa koko elämän eikä millään muullakaan elämän alueella tarvitse suorittaa. Minun ei tarvinnut oppia jotain, että voisin saada lapsen.

- Mutta tämäkään ei ollut se ratkaiseva oivallus, jonka opin ja jonka vuoksi kipuni sai merkityksen, Anu Neuvonen nauraa.

Lasta ei kuulunut vieläkään.

Jumala kanssamme 

Neuvonen toivoo, että Immanuelin kautta välittyisi ajatus siitä, ettei Jumala ole koskaan kaukana. 

- Olen itsekin oppinut tässä prosessissa sen, ettei Jumalan läsnäolo ole kiinni siitä, miltä meistä tuntuu. Vaikka tilanne näyttäisi miltä, Jumala on meidän kanssamme. Se, että kaikki menee pieleen eikä Jumala tunnu kuulevan meitä, ei tarkoita sitä, ettei hän olisi kanssamme tai että hän olisi sulkenut silmänsä meiltä. Ei hän ole vaiti ikuisesti. 

Immanuelin esitykset ovat ilmaisia. Anun toive on, että niihin tulisivat nekin ihmiset, jotka eivät normaalisti käy kirkossa. Heille hän haluaa kertoa joulun sanoman: Jumala on meidän kanssamme. 

Anulle ja hänen miehelleen Sampolle syntyi seitsemän vuoden lapsettomuuden jälkeen poika, joka on nyt kolmivuotias. Perhe asuu Tampereella. 

Jumala huolehti jokaisesta asiasta. Kerran mieleeni tuli sana kirkkohallitus. En edes tiennyt, mikä se on, mutta kirjoitin sinne ja meille myönnettiin apuraha, Anu Neuvonen toteaa. Kuva: Kimmo Torkkeli

Immanuel musiikkidraama - jouluevankeliumi musiikkiteatterin keinoin: 

7.12. klo 18 Keuruun yläasteen juhlasali 

19.12. klo 18 Messukylän kirkko

20.12. klo 18 Lempäälän Pyhän Birgitan kirkko


Teksti: Karoliina Gröhn 


Anu Neuvosen nimi oli mainittu kahdesti väärin Silta-lehden paperiversiossa sivulla 19. Lehti pahoittelee virhettä.

Klassikoita ja perinnettä

Piccolon Kamarikuoron perinteinen itsenäisyyspäivän konsertti alkaa kaupungin ilotulituksen jälkeen lauantaina 6.12. kello 18.45 Vanhassa kirkossa.

Messukylän kirkossa 17. joulukuuta kello 19 alkava Kamarikuoron joulukonsertti sisältää lukuisia klassikkoja, kuten Schubertin ja Bach-Gounodin Ave Maria -laulut. 

Uudempaa Ave Maria -kulttuuria edustaa 70-luvulla sävelletty, ja maailmalla jo laajalle levinnyt, Vladimir Vavilovin säveltämä versio. Kaikissa näissä Ave Marioissa kuullaan säestystä tukemassa Kamarikuoroa tuliterin Lauri Tikkasen sovituksin.

Loppusyksystä Tuomiokirkossa toteutetusta Valon rajalta -musiikkidraamasta kuullaan monien kuulijoiden Valon rajalta -esityksen vaikuttavimmaksi numeroksi arvioima Maria Kujanpään säveltämä Messiaan odotus.

Suomalaisesta perinteisestä joulukonserttiohjelmistosta on poimittu mukaan muun muassa Ahti Sonnisen Rauhaa, vain rauhaa sekä kansainvälisesti, erityisesti kertosäkeestään kaikkialla ympäri maapalloa tunnettu Suloäänet enkelten. Tämä laulu tunnetaan meillä ehkä paremmin Kuului laulu enkelten -suomennoksena.

Astetta tuoreempaa jouluperinnettä edustaa Pekka Simojoen Niityllä lunta. Kauneimmat joululaulut -perinteestä on poimittu Sydämeeni joulun teen. Laulu lauletaan yhteislauluna ja myös tätä laulua on Lauri Tikkanen piristänyt sovituksellaan, jota kuullaan tällä kertaa erityisesti kertosäkeessä.

Linda Urbanski

Solistina toimii Linda Urbanski, sopraano ja pianossa on Dora Lukács. Kuoroa johtaa Heikki Hinssa.

Konsertin järjestää Piccolo kuoroyhdistys ry. Valot siihen tekee Joni Mattila.

Vapaa pääsy, ohjelma 10/5 €.

Barokkia huilulle ja jousille

Vanhassa kirkossa tiistaina 9.12. kello 19 alkaen Kamarimusiikkiseuran orkesteria johtaa Miika Jämsä.

Solisti Martta Jämsä soittaa C. Ph. E. Bachin huilukonserton D-duuri, Händelin Concerto grosso op.6 nro 6:n sekä Laschin Sinfonia g-molli. Ohjelma maksaa 10 euroa.

Joulun klassikko  

Poikakuoro Pirkanpojat esittää yhdessä Porin Poikakuoron ja Turun CCI -kuoron kanssa Johann Sebastian Bachin Jouluoratorion (kantaatit I-III) 19.12. Tampereen tuomiokirkossa. Se kuullaan yli 130 pojan laulamana.

Pitkä projekti huipentuu Jouluoratorio-kiertueeseen 19.–21.12. Tampereella, Turussa ja Porissa.

- Tällaiset projektit ovat todella ainutlaatuisia, kertoo Pirkanpoikien kuoronjohtaja Jouni Rissanen.

- Pojat verkostoituvat ja oppivat toisiltaan, vaikka kuorojen välillä pieni kilpailuasetelma voi ollakin.

Solisteina toimivat Tuuli Lindeberg, Annukka Kuivisto, Heikki Rainio ja Riku Pelo. Kapellimestarina on Jan Söderblom ja orkesterina Pori Sinfonietta.

Jouluoratoriohankkeen myötä halutaan kiinnittää huomiota musiikin harrastamisen myönteiseen vaikutukseen poikien ja nuorten miesten kehityksessä ja kannustaa poikia laulun pariin.

Jouluoratorio-hanke on kestänyt puolitoista vuotta. Kuorojen yhteisiä leirejä on pidetty kaksi kertaa. Kiertueen järjestäjänä toimivat Nuorten Kuoroliitto ja SULASOL. Sen suojelijana toimii arkkipiispa Kari Mäkinen. 

Etusivun kuva: Pirkanpojat Virossa 2012, kuva Jari Hassinen

Kunniaa ja loistoa 

Messukylän kirkossa 21.12. pidettävän Gloria! -konsertin esiintyjäkaarti meni loppumetreillä osittain uusiksi. Esiintymään saapuvat Länsi-Pirkanmaan Musiikkiopiston Sinfonietta sekä Ylöjärven seurakunnan Celesta-kuoro kapellimestarina Anna-Leena Lumme. Kuoron valmennuksesta vastaa kanttori Saara Syrjäniemi.

Ohjelmassa on suosituimpia teoksia Antonio Vivaldilta sekä kirkkoteos Gloria kuorolle ja orkesterille. Solisteina ovat Lotta Ahomäki, viulu sekä Saara Syrjäniemi, sopraano ja Annastiina Tahkola, altto. 

Hankien kätkemää

Mieskuoro Euga pitää joulukonsertin Pispalan kirkossa lauantaina 13.12. Hankien kätkemää -konsertin solistina on baritoni Sampo Haapaniemi.

Euga on nuorten miesten kuoro, jonka soinnissa intohimo musiikkiin, osaaminen ja nuoret äänet nivoutuvat yhteen. Kuoro sai alkunsa kesällä 2011, kun joukko eri poikakuorojen nuoria miehiä Turusta ja Tampereelta lyöttäytyi yhteen. Seulan läpäisi 25 laulajaa.

Tavoitteena on tuoda uudenlaista ja nuorekasta sisältöä Suomen mieskuorokentälle. Moni laulajista opiskelee musiikkia ammatikseen. Kuoroa johtaa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Visa Yrjölä.

Toukokuussa 2013 kuoro sijoittui ensimmäiseksi Cornwallin kansainvälisessä mieskuorokilpailussa alle 40 laulajan sarjassa. Viime keväänä Euga edusti Suomea Euroopan Yleisradioliiton EBU:n järjestämässä televisioidussa Europe Sings! -tapahtumassa Wienissä.

Joululauluja englanniksi

The traditional Christmas Carol Service (englanninkieliset joululaulut) will be held in December 10th at 7 pm in the Old Church.

This event is one of the highlights of the year. Traditional English Christmas songs and the unique Advent spirit make the event special.

The church is usually full of people and they come from even long distances to attend the Carol Service.

This year Chamber Choir Eternitas will be singing with Petra Perttula as conductor. Johan Plomp is playing organ and Reverends Ville Aalo and Risto Korhonen will host the evening. Bible readings are done by members of ICCK and local Finnish-British Society.

After the service there will be tea and English Christmas delicacies. Family and friends are also welcome.

Lisää joulunajan konsertteja


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja