Arkisto 2014

2.4.2014 12.20

Puheenaiheena yrittäjien jaksaminen

Yrittäjyyteen liittyy paljon haasteita.

– Uskon, että keskusteluryhmät, joissa vaikeuksia kohtaavat ja jopa konkurssin kohdanneet yrittäjät pääsisivät purkamaan tuntojaan, voisivat olla todella tärkeitä, miettii yrittäjä Juha Turunen, joka toimii Tammerkosken yrittäjien puheenjohtajana.

 Juha Turunen on nykyisin Deltabit Oy:n hallituksen puheenjohtaja, joka vastaa myynti- ja yhteiskuntasuhteista. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 1995 eli noin 19 vuotta.

Turusen mukaan yrittäjyyteen liittyy nykyisin erityisen paljon haasteita.  

– Yrittäjyyteen liittyy aina voimakkaasti riskinotto ja esimerkiksi tällaisina taloudellisina aikoina riskit realisoituvat helpommin, valitettavasti.

– Markkinoiden hektisyys ja rakennemuutokset joillain toimialoilla aiheuttavat myös sen, että pitää olla hereillä ja olla tarvittaessa nopeasti valmis suuriinkin muutoksiin. Toisaalta pieni yritys pystyy tällaisiin suunnanmuutoksiin paljon helpommin kuin suuret yritykset.

Turusen mukaan yrittäjyydestä kyllä puhutaan, mutta todellisuudessa yhteiskunta ei ole tuonut helpotuksia yrittäjän arkeen.

– Palkansaajaan verrattuna yrittäjä on vieläkin kuin lainsuojaton.

Yrittäjän pitäisi muistaa lomailu

Turusen mukaan yrittäjän jaksamisen edellytyksenä on niin henkinen kuin fyysinenkin terveys.

– Perheen ja läheisten tuki on myös tärkeää, varsinkin vaikeina hetkinä. Vapaa- aikaa on osattava ottaa ja lomaakin täytyy muistaa pitää. Tärkeää on, että kun on perheen tai ystävien kanssa, on oikeasti läsnä.

Turunen kannustaa yrittäjiä puhumaan avoimesti asioistaan.

– Yrittäjän on uskallettava puhua asioista, myös niistä vaikeimmista. Yksin murehtimalla asiat eivät parane. Uskoisin, että ryhmät, joissa varsinkin vaikeuksia kohtaavat ja jopa konkurssin kohdanneet yrittäjät pääsisivät purkamaan tuntojaan, voisivat olla todella tärkeitä.

– Yrittäjän olisi hyvä nähdä hädän hetkellä, että ei ole yksin ja että yrittämisen ulkopuolellakin on paljon kauniita ja hienoja asioita. Yrittäjän arki pyörii valitettavan usein ainoastaan yrityksen ympärillä.

Turusen mukaan kirkko ei juuri ole huomioinut yrittäjiä.

– Vasta nyt tuntuu, että kirkko on alkanut nähdä yrittäjät eri tavalla. 

Turusen mukaan kristillisiä arvoja voi soveltaa hyvin myös yrityselämässä.

– Toimitaan yrittäjänä samoin kun haluttaisiin itsellekin tehtävän. Ollaan rehellisiä ja reiluja sekä arvostetaan näitä piirteitä myös toisessa osapuolessa. Korkein voiton tavoittelu ei ole välttämättä se suurin itseisarvo, vaan reilu ja molempia hyödyttävä kaupanteko.

Yrittäjien jaksamisesta ja vertaistuesta keskustellaan jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahveilla yrittäjien kirkkopyhässä, jota vietetään sunnuntaina 4. toukokuuta kello 10 lähtien Viinikan kirkossa.

Jumalanpalveluksessa saarnaa Tampereen seurakuntien vt. diakoniajohtaja Ilkka Hjerppe ja laulusta huolehtii Jorma Vuopio.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja