Arkisto 2014

2.7.2014 14.17

Taivaan tähti johdatti Cantionalea

Tuomiokirkon Kamarikuoro Cantionale teki kesäkuun alussa Unkariin matkan, johon liittyi myös käynti Tampereen ystävyyskaupungissa Miskolcissa luterilaisen seurakunnan vieraana.

Unkarin-matkasta kuoro teki päätöksen vuosi sitten. Budapestissa on kanttori-urkurina Bence Gabor, joka aikanaan toimi Tampereella Kalevan kirkossa vastaavissa tehtävissä. Hänen kanssaan matkan suunnittelu ja esiintymisten järjestely Budapestissä sujui suomen kielellä. Miskolcissa käynti tuli ohjelmaan unkarilaisten vieraillessa viime syksynä Tampereella.
Budapestissa suurkaupungin nähtävyydet ja kulttuuripaikat ihastuttivat kuorolaiset. Kuoro sai harjoitella ohjelmaansa vielä ennen Miskolciin lähtöä Kelenföldin kirkossa Bence Gaborin toimiessa isäntänä.

Miskolcissa tervetulleeksi toivotti luterilaisen seurakunnan pappi Sandor Frigyes. Kuorolla oli kirkkokonsertti Miskolcissa 7.6. Tilaisuuden alussa Unkari-Suomi ystävyysseuran johtaja esitti tervehdyksen, jonka jälkeen Miskolcin luterilainen kuoro esiintyi. Seuraavana oli luento Mikael Acricolasta.

Pari ylimääräistäkin

Cantionale esiintyi Bence Gaborin toimiessa säestäjänä. Myös kuoron johtajalla Tuomas Laadulla oli oma komea solistiosuutensa. Esitys oli ilmeisesti mieluinen, koska kuoro joutui esittämään pari ylimääräistäkin.

Miskolcin seurakunta tutustutti vieraat kaupunkiin ja sen lähellä sijaitseviin Lillafüredin vuoristomaisemiin vesiputouksineen ja kapearaiteiseen vuoristorautatiehen. Isännät järjestivät myös unohtumattoman illallisen Avasin TV-tornin juurella olevassa ravintolassa. Päätteeksi esitetty Herraa hyvää kiittäkää oli paikallaan.
Seuraava päivä 8.6. oli helluntai ja kirkossa unkarin- ja suomenkielinen jumalanpalvelus. Sen toimitti Sandor Frigyes. Päivän tekstin luki Katriina Hallikainen ja siinä saarnasi tuomiorovasti Olli Hallikainen. Hallikaiset lauloivat yhdessä lopuksi Herran siunauksen. He luovuttivat myös seurakunnalle muistoksi ja kiitokseksi Haavoittunut enkeli -taulun.

Päätöslounaan jälkeen kuoro matkusti Budapestiin, jossa oli konsertti Kelenföldín kirkossa. Cantionalen lisäksi esiintyi Kelenföldin kuoro orkesterin säestyksellä. Lisäksi kuorot lauloivat yhdessä orkesterin säestyksellä Schubertin G-duurimessusta Kyrie ja Gloria-osat. 

Toisena helluntaipäivänä kuoro osallistui lauluineen myös jumalanpalvelukseen. Siihen Bence Gabor oli valinnut virsiä, joiden sävelet olivat tuttuja myös suomalaisille.

Kiitollisin mielin muistamme tämän matkan isäntiä ja uskomme, että lämmin yhteistyömme jatkuu edelleen.


Teksti ja kuvat: Martti O. Hirvonen

Cantionale Miskolcissa

Miskolcin luterilaisen seurakunnan pastori Sandor Frigyes, tulkki Judith Nagy (lehden paperiversiossa tulkin nimi oli väärin) ja Miskolcin kirkkokuoro


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi