Arkisto 2015
Graffititaide voimissaan Tampereella - laillisia paikkoja vähitellen lisää
Tampereen kaupungin nuorisopalvelut on pystyttänyt taidekolmiot graffitiseiniksi Tesoman ja Kalevan skeittiparkkien viereen. Muutamien luvallisten paikkojen lisäksi piissejä, tageja ja muraaleja tehdään myös ilman lupaa - ja paljon tehdäänkin.
Lähivoimala-hankkeen aikana pystytetyt Kaukajärven seinät
ovat pystyssä ja lisäaikaa maankäyttöoikeudelle on anottu, kertoo Jarno Koskinen Tampereen kaupungin
nuorisopalveluista. Todennäköisesti jatkolupa myönnetään.
Kaukajärven graffitiseinien avulla on haluttu antaa tilaa lasten ja nuorten omalle taiteelle katukuvassa ja tarjota laillinen tila graffititaiteelle. Niiden ensimmäiset maalaukset toteuttivat Annalan nuorisokeskuksessa kokoontuneen Poikkeustilan nuoret.
Poikkeustilassa 9–16 -vuotiaat tutustuivat katutaiteen ja katu-uskottavan taiteen muotoihin. Poikkeustila on osa Annalan–Kaukajärven alueelta aloittanutta Lähivoimala-hanketta. Graffitipajoja johti jyväskyläläinen graffititaiteilija Jukka Silokunnas.
Koskinen toivoo, että kokemusten perusteella raivattaisiin tietä myös suurempaan mittakaavaan rakennettaville, pysyville seinille.
Tammerkosken lukion graffitikurssin opiskelijat maalasivat syyskuun lopussa uusiksi Ratinan rakennustyömaan aidan. Maalaukset syntyivät rakennusliikkeen luvalla.
Hervannan valtaväylän alitse Hakametsän jäähallille kulkeva tunneli on juuri saanut kaunista pintaa nuorten taitajien käsissä.
Luvallisesti taidetta on syntynyt myös Frenckellin patotyömaalle ja Takon aitaan Laukontorin viereen.
Tesoman taidepaja puolestaan halusi juhlistaa toimintaansa
J-P Köykän koko seinän peittävällä graffitilla. Tesoma on myös melkoinen
luvatta tehtyjen tekstien temmellysalue.
Kohtaamattomat katsojat
– Hauska puoli graffiteissa on, että niitä kommentteja ei ole itse kuulemassa.
Tampereen yhteiskoulun lukiolaisen Ossi Suutarlan pohdintaa taiteenlajinsa näkymättömästä katselijakunnasta komppaa toinen harrastaja, Tammerkosken lukiota käyvä Aarni Kapanen.
17-vuotiaat saivat Nuorille töitä Nuorille töitä -rekrytointi-, koulutus- ja yrittäjyystapahtuman yhteydessä syntyneet teoksensa esille kaupungin virastotalon aulaan. Tapahtumaan he päätyivät maalaamaan tuttavan kautta.
Nyt maalaukset ovat nähtävillä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Nirvan toimipisteen tiloissa Kurssikeskuksenkadulla. Vuodenvaihteessa ne siirtyvät TE-toimistoon, josta niitä voi myös lainata.
Nuorisokulttuurina alkanut graffitien teko on nykyään myös nuorten aikuisten juttu.
Kapasen mielestä graffiti on täydellinen tapa ilmaista itseä, sillä tyyli ei pääse jämähtämään paikoilleen. Hyvä puoli on myös se, että taide on kaikkien ulottuvilla.
Kapanen on piirtänyt ikänsä ja käy Sara Hildénin kuvataidekoulua, ja on tehnyt tilaustyön Ikealle. Graffiti- ja spraymaalausta hän on harrastanut parin vuoden ajan.
– Kaikki alkoi pienimuotoisesta katutaiteen ihailusta ja matkimisesta.
Suutarla on huomannut, että harrastuksen edetessä kriittisyys niin itseä kuin muita kohtaan kasvaa.
Molemmat painottavat, että graffiteja voi arvostella, niin kuin muutakin taidetta. Analysoidessa voi tarkastella sitä, mihin teos on maalattu, kuinka hyvin se on tehty, mitä värejä on käytetty; millaisia ovat muodot ja esteettisyys.
Kuvan tekeminen ja itsensä ilmaisu muodossa tai toisessa kuuluvat molempien tulevaisuudensuunnitelmiin, harrastuksena tai jopa ammattina. Innoittajiin kuuluvat airbrush-artisti Tarmo Kaikkonen ja katutaiteilija Jukka Hakanen.
Piissit ja nimimerkki-tagit sekoitetaan monesti toisiinsa. Kapanen huomauttaa, että kyseessä on kaksi eri suuntausta. Piisseissä on useita värejä, kirjainten täyttöjä ja rajauksia.
Tagit vaikuttavat sanovan ”huomatkaa, että olen olemassa”, tai ”minä kävin täällä”. Ihan kuten vessan seinään raaputetut tekstit - tai kuten koivun kylkeen viistetyt nimet aikoinaan?
– On ymmärrettävää, että ihmisillä on pakottava tarve jättää jälkensä, Kapanen vastaa, mutta huomauttaa, että graffitien teko on moniin paikkoihin laitonta.
Maalin kalleus hankaloittaa harrastusta
Kaupungista löytyy monta ankeaa seinää, joten miksei niihin pääsisi taiteilemaan luvan kanssa ja maalien hinnalla?
– Tyhjiä seiniä löytyy kaikkialta, keskustasta ja lähiöistä. Sitä alkaa kuvitella, mitä niihin pystyisi tekemään, Kapanen sanoo.
On tärkeää, etteivät maalit lopu kesken. Taidekolmion sivun maalaamiseen nuorukaiset arvioivat kuluvan maalia 30 euron verran.
– Nuorisotakuun tapahtumassa saimme ilmaiset maalit ja loput mukaan. Sellainen on kyllä lottovoitto.
– Toisaalta ei kyllä kaduta yhtään, että harrastus maksaa, Suutarla tunnustaa.
Teos elää kuvassa ja somessa
Graffiteihin ei ole vaikea törmätä:
– Kun kulkee kaupungilla silmät auki, niitä kyllä näkee, Suutarla vinkkaa.
- Tämä taide pystyy koskettamaan yhtä lailla kuin muukin, lisää Kapanen.
Koko Suomeen nähden Tampereella on heidän mukaansa todella laaja harrastajakanta. Siihen verrattuna luvallisia maalauspaikkoja on yllättävän vähän.
Tampereella graffititaidetta on mahdollista harrastaa ilman eri lupaa ja laillisesti Tesomalle, Kalevaan ja Kaukajärvelle pystytetyillä seinillä.
– Kolme vaivaista seinää on niin vähän, toisin on Helsingissä.
Eikä seinään kannata mennä maalaamaan yhden päivän takia. Teos kun voi olla huomenna jo hävinnyt.
Väliaikaisten kolmioiden toimivuutta pidetään silmällä vuoden loppuun. Tavoitteena on pystyttää niitä lisää ja saada Tampereelle myös pysyvä graffitiseinä.
Internet on tehnyt katoavan taiteen jakamisen helpoksi. Tekijät julkaisevat maalauksiaan Flickr-palvelussa, josta niitä löytää nimikkeillä katutaide tai street taide. Kolmiograffiteja kannustetaan julkaisemaan tunnisteella #tampereentaidekolmiot.
Kuvan ottaminen on itsellekin tärkeää: kun kuka tahansa voi mennä maalaamaan teoksen päälle koska tahansa, näin kuva jää elämään.
Teksti ja kuvat: Asta Kettunen
Jos haluat lainata Aarni Kapasen ja Ossi Suutarlan maalauksia, ota yhteyttä: minna.koivunen (ät) te-toimisto.fi