Arkisto 2015

3.6.2015 11.29

Kaupataanko Tampereella ihmisiä?

Tampereella järjestettiin keväällä ihmiskauppa-aiheinen seminaari. Milloin ihmiskauppaa on syytä epäillä, Rikosuhripäivystyksen Sisä-Suomen aluejohtaja Katariina Westman?

- Jos henkilö esimerkiksi ei puhu itse asiaansa, vaan kaikki hoituu epävirallisen tulkin välityksellä, vaikkapa työnantajan. Samoin jos henkilö ei tiedä omia pankki- tai osoitetietojaan.

- Ihmiskaupalle on ominaista, että uhrin viralliset asiat ovat jonkun toisen henkilön hoidossa, hän ei hallitse itse rahojaan, ja asuntokin voi olla työnantajan.

- Usein mahdollinen uhri on pelokkaan tai ahdistuneen oloinen, mikä saattaa meistä tuntua vain kielitaidottoman henkilön normaalilta epävarmuudelta.

Mitä pitää tehdä, jos epäilee jonkun olevan uhri?

- On hyvä keskustella henkilön kanssa rauhallisesti ja ystävällisesti, pyrkiä saamaan selville hänen arkensa yksityiskohtia, esimerkiksi työaikoja.

- On tärkeää, ettei keskustelua käydä epävirallisen tulkin välityksellä, koska tulkkaamassa voi olla ihmiskaupparikokseen syyllistyvä tai osallistuva henkilö.

- Tampereella voi aina konsultoida esimerkiksi sosiaalipäivystystä, Rikosuhripäivystystä tai Pro-tukipistettä.

Osaavatko viranomaiset toimia?

- Suomessa ei tunnisteta ihmiskauppaa yhtä hyvin kuin monissa muissa Euroopan maissa, erityisesti seksuaaliseen riistoon perustuvaa. Siitä syystä meillä ei ole viranomaisillekaan karttunut paljon kokemusta ihmiskauppaan liittyvistä asioista esimerkiksi rikosprosessin kautta.

- Monet meillä tunnistetut uhrit ovat asioineet eri viranomaisten kanssa, mutta heidän tilannettaan ei ole tunnistettu. Heidän lapsensa ovat saattaneet olla päiväkodissa tai koulussa, eikä sitäkään kautta ole tullut esiin perheiden vaikea tilanne. Meillä kaikilla on vielä paljon oppimista.

- Usein mahdollinen ihmiskaupan uhri ei itse pidä itseään uhrina vaan kokee ehkä olevansa hankalassa tai jopa mahdottomassa tilanteessa, mutta ei osaa eikä pysty hakemaan apua.

- Vieraassa maassa ilman kielitaitoa ja järjestelmän tuntemusta, mahdollisesti peloteltuna, muista täysin riippuvaisena, ei ole yksinkertaista lähteä hakemaan apua.

- Tampereellakin on tunnistettu ihmiskaupan uhreja ja Pirkanmaan käräjäoikeudessa on myös käsitelty ja tuomittu ihmiskaupparikoksia. Tietoa ja kokemusta on saatu lisää viime vuosien aikana.

Mikä Tampereen mallissa on erityistä?

- Tampereella herättiin huomaamaan, että tarvitaan yhteistyötä ja verkostoitumista, jotta tietoa ja kokemusta voidaan jakaa ja kasvattaa. Yritys laatia jonkinlainen ”polku” ihmiskaupan uhrin tunnistamiseksi ja auttamiseksi palveluverkostossa on lisännyt kaikkien mukana olevien tahojen tietämystä.

Usein mahdollinen uhri on tekemisissä monien toimijoiden kanssa, mutta yksittäiset tapaamiset eivät herätä epäilyä ihmiskaupasta. Konsultaatioiden kautta pystytään paremmin huomaamaan ihmiskaupalle tyypillisiä piirteitä henkilön tilanteessa.

Miten uhrien oikeuksia pyritään parantamaan?

- Sisäministeriön poliisiosaston suunnitteluyksikköön perustettiin ihmiskaupan vastaisen toiminnan koordinaattorin virka. Ihmiskauppa-asioihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota, ja aiheesta myös koulutetaan esimerkiksi viranomaisia, jolloin on todennäköistä, että myös uhrien oikeudet toteutuvat entistä paremmin.

- Suomesta puuttuu vielä asianajajia, poliiseja ja syyttäjiä, jotka olisivat perehtyneitä ihmiskaupparikoksiin. Lisää työtä tarvitaan varmasti.


Teksti ja kuva: Asta Kettunen

Tukea ja tietoa:

http:// www.ihmiskaupankasvot.com

http://www.vapautauhri.fi/?page_id=2209

http://www.vapautauhri.fi

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/ihmiskaupan-uhrit.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/Ihmiskaupan-uhrit.aspx#muuta

http://www.poliisi.fi/rikokset/ihmiskauppa

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/228975-ihmiskauppa-on-jattibisnesta

http://www.kansantahto.fi/2014/12/kaydaanko-suomessa-ihmiskauppaa/

http://www.ekumenia.fi/julkaisuja/sen_julkaisuja_1987-/ihmiskauppa_-_nykyajan_orjuutta/

https://ihmisoikeuskeskus-fi.directo.fi/tilaisuudet/11-9-2014-ihmiskauppa-ja-sen-tor

http://www.kotouttaminen.fi/kotouttaminen/kotouttaminen/valtion_korvaukset_kunnille/ihmiskaupan_uhrit

http://www.intermin.fi/fi/turvallisuus/ihmiskauppa

http://www.tampere.fi/perhejasosiaalipalvelut/paivystys.html


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja