Arkisto 2015

6.5.2015 16.03

Kirkon sisäänheittäjät tuntevat vastuuta

Tampereen seurakunnissa kulkee työkseen kaksi teknistä ja teräksistä miestä. Molemmat miehet ovat ylivahtimestareita. Toinen heistä on painin Euroopan mestari Juha Ahokas, toinen taekwondon taitaja ja opettaja Ilkka Koivu.

 

Juha Ahokas työskentelee Messukylän seurakunnassa. Hänen työalueeseen kuuluvat Messukylän lisäksi Aitolahti, Atala, Kaukajärvi, Teisko, Takahuhti, Vehmainen sekä Linnainmaa–Uusikylä.

Enää painija Ahokas ei mieti, kuinka hän selättää vastustajansa. Nyt hänen ajatuksensa ovat kirkkojen ja muiden seurakuntakiinteistöjen toimivuudessa esimerkiksi messujen ja siunaustilaisuuksien aikana. Kirkkojen siisteyttä mies miettii nyt enemmän kuin mestaruusmitalejaan.

Ilkka Koivun työalueena on Tuomiokirkkoseurakunta.

Koivu ihastui Tampereen tuomiokirkon taiteeseen jo ennen ensimmäistäkään käyntiään kirkossa. Hänen suosikkinsa taidetöistä on Kuoleman puutarha

Viimeistä piirtoa myöten

Koivu kertoo korealaisen itsepuolustuslajin taekwondon vaikuttavan sangen vahvasti ihmisen henkiseen puoleen.

– Taekwondo opettaa ihmiselle kurinalaisuutta, periksiantamattomuutta ja kunnioitusta.

Kirkollisten tilaisuuksien mitä moninaisimmista yksityiskohdista huolehtivan ylivahtimestarin tulee olla oma-aloitteinen, järjestelmällinen ja vastuullinen.

Oma-aloitteisuus ja järjestelmällisyys sopivat Juha Ahokkaaseen kuin ahven järveen. Ollessaan painihuipulla mies järjesti itselleen harjoitusvastustajia ympäri maailmaa sekä majoitti ja ruokki heidät.

Painijoitten piti lajiharjoitusten ja punttien noston lisäksi juosta, hiihtää ja pyöräillä. Upottavat ja raskaat suojuoksut olivat nekin toistuvasti Ahokkaan ohjelmistossa.

– Sen minkä tehtäväkseen ottaa, pitää hoitaa viimeistä piirtoa myöten.

Ylivahtimestarin on oltava yksityiskohtien lisäksi selvillä myös kokonaisuudesta.

– Ylivahtimestarin työssä on erityisen kiinnostavaa olla mukana suunnittelemassa ja visioimassa seurakunnan suuntalinjoja organisatoristen uudistusten keskellä, Ilkka Koivu kertoo.

Kirkon työntekijän pitää olla siististi pukeutunut. Isokokoinen painin raskassarjalainen Ahokas menikin Tampereella ensi töikseen vaatetusliikkeeseen uutta pukua ostamaan.

– Epäilin, että löytyykö liikkeestä lainkaan tarpeeksi suurta pukua. Minulle kerrottiin oitis, että he ovat myyneet puvun painin olympiavoittaja Aleksander Karelinille. Jouduin sanomaan liikkeessä, että tuttu mieshän tuo Karelin, sillä olen häntä vastaan arvokisoissa usein paininut. Tiesin myös heti, että jos Karelinille löytyi puku, niin silloin se kyllä löytyy minullekin. Ja löytyihän se, Ahokas hymyilee.


Teksti: Hannu Ranta
Kuva: Jussi Laitinen

vahtimestarit_1555_isompi
Painin Euroopan mestari Juha Ahokas ja taekwondon opettaja Ilkka Koivu ovat Tampereen seurakuntien ylivahtimestareita. Urheilu-ura on antanut hyviä valmiuksia nykyisiin tehtäviin.

Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
4.5.2017 16.57
iskä
ylivahtimestarien aatelia
kyllä siinä jo maailman pahuus kaikkoaa kun temppelin ovella seisoo noin jämäköitä Herran huoneen toimijoita*