Arkisto 2015

2.9.2015 15.24

Löytyykö kaikille vanhuksille apu?

Laitoksissa ja palveluasumisyksiköissä on paljon tarvetta vapaaehtoisista, joita ei riitä kaikkiin paikkoihin. Tarve on jatkuva, kertoo seurakuntien Mummon Kammarin toiminnanjohtaja Maarit Tammisto.

Mummon Kammarin vapaaehtoiset auttavat tavallisen ihmisen, naapurin ja lähimmäisen taidoin. Suurimpaan osaan pyynnöistä se riittää, kertoo Tammisto.

Samalla hän muistuttaa vapaaehtoistyön vastuullisuudesta:

- On erittäin tärkeää, että tiedämme vapaaehtoistyön rajat emmekä lähde tekemään koulutusta ja ammattitaitoa vaativia tehtäviä. Vapaaehtoistyönkin pitää olla luotettavaa ja vastuullista.

Tammisto ja kotikäyntiohjaaja Pirjo Nykänen sekä muut kammarilaiset ovat huomanneet, että viime aikoina yhä huonokuntoisempien vanhusten määrän kasvu kodeissa on alkanut näkyä myös avunvälityksessä.

- Silloin tällöin erityisesti kotihoidon työntekijöiden välittämät vanhusten pyynnöt ovat liian vaativia vapaaehtoistyönä hoidettaviksi, Tammisto kertoo.

Esimerkkejä on paljon: pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuva vanhus asuu hissittömässä kerrostalossa tai hissi on liian pieni. Kun vanhuksella on paljon apuvälineitä, osaaminen vaatii ammattitaitoa.

- Muistisairaita asuu paljon yksin. Joku ei päästä sisälle ketään, joku toinen ei edes pääse liikkumaan kotiovelleen asti. Vanhuksen elämänhallinta on kadoksissa ja vapaaehtoisella suuri huoli, miten tuo vanha ihminen selviytyy vielä kotona.

Aina voi kysyä apua

Seurakuntien avunvälityksessä tilauksia ottaa vastaan kaksi työntekijää maanantaista keskiviikkoon kello 9-11. Vapaaehtoisen vanhustyön pyynnöistä vastaa Mummon Kammari.

- Aina on lupa kysyä apua. Vanhuksen tai omaisen ei tarvitse tietää, onko Mummon Kammari oikea paikka. Jos emme voi auttaa, ohjaamme eteenpäin, Tammisto lupaa.

- Kehitämme syksyn aikana avunvälitystä ja diakonista vanhustyötä. Vuoden lopulla avunvälitysaika lisääntyy.

Opas- ja saattajapyynnöissä järjestelyaika on kaksi päivää. Esimerkiksi lääkäriin saattaja on hyvä tilata hyvissä ajoin.

Mummon Kammariin tulee vuodessa noin 3000 avunpyyntöä. Vaikka vapaaehtoisia on eri tehtävissä lähes tuhat, uusia tarvitaan kipeästi. Perehdytystilaisuuksia järjestetään kuukausittain.

Kaikki vapaaehtoiset haastatellaan ja heitä sitoo salassapito.

- Mummon Kammarin vapaaehtoisia pyydetään paljon vanhuksille ulkoiluseuraksi ja juttukavereiksi. Moni kotona asuva vanhus tarvitsee myös saattajan päästäkseen lääkäriin, laboratorioon, jalkahoitajalle, kampaajalle, kauppareissulle tai kirkkoon sunnuntaina.

Talkkari pikkaraisia kaivataan vaihtamaan palovaroittimeen patteri tai uusi lamppu palaneen tilalle. On esimerkiksi pienen pihan haravointia ja raskaan mattorullan kantoa vintille.

Palvelukeskuksissa ja hoitolaitoksissa yksinäisyys näkyy. Juttukavereista, ulkoiluavusta ja lehden lukijoista on kysyntää niissäkin. Henkilökunta välittää pyynnöt suoraan laitostyön yhdyshenkilölle.

Muistisairaille uusia paikkoja

Ikäihmisten palveluista vastaava apulaispormestari Mikko Aaltonen kertoo, että seuraavan viiden vuoden aikana Tampereelle rakennetaan 500 uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa niille ikäihmisille, jotka eivät enää voi asua nykyisessä kodissaan.

Paikat soveltuvat muun muassa muistisairaille, ja henkilökunta on paikalla vuorokauden ympäri.

– Vanhustenhoitoa järjestetään asiakaslähtöisesti niin että jokaiselle löytyy tarvetta vastaava palvelu. Kotiin vietäviin palveluihin panostetaan edelleen, mutta samalla muitakin palveluita kehitetään.

– Kaupungin tehtävä on järjestää apua kaikille.

– Vapaaehtoisten rooli on merkittävä. Tampereella on pitkät perinteet vapaaehtoisten ja järjestöjen toiminnassa, jotka täydentävät kaupungin palveluita merkittävällä tavalla. Vapaehtoisten ja järjestöjen toimintaa halutaan tukea ,ja yhden ikäihmisten palveluiden suunnittelijoista toimenkuvaan on lisätty vapaaehtoistyön koordinointi.

- Haluamme, että vapaaehtoiset ja Tampereen kaupunki tekevät jatkossakin yhteistyötä


Teksti: Asta Kettunen

 

Seurakuntien avunvälitys

p. 03 2190 711 ma-ke klo 9-11

Mummon Kammarin seuraavat perehdytyskurssit:

- to 3.9. klo 13-16

- ma 21.9. klo 16-19.

Ilmoittautumiset nettilomakkeella tai p. 03 219 0455 ma klo 9-17, ti-to klo 9-14.

Osoite Otavalankatu 12 A


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja