Arkisto 2015

1.4.2015 11.07

Matteus-passio johdattaa pääsiäiseen

Pääsiäisviikolla kirkoissa esitetään passioita, joista Bachin säveltämät ovat tunnetuimpia. Tänä vuonna Messukylän kirkossa on mahdollisuus kuulla harvemmin esitettyä Heinrich Schützin Matteus-passiota.
Jeesuksen roolissa esiintyvä Messukylän kanttori Heikki Hinssa ihmettelee sitä, että kirkoissa eivät nyt soi 2010-luvun parhaat musiikkiteokset. Syynä ovat tekijänoikeussäännöt ja se, että kirkko ei maksa teoksista.

Teoksessa ei ole orkesteria, vaan sen laulavat kuoro ja solistit.

Jeesuksena esiintyy Messukylän kanttori Heikki Hinssa.

– Olen ennenkin laulanut Jeesuksen roolin, Bachin Matteus-passioissa suomeksi. Jeesukseen kohdistuu ylimääräinen mielenkiinto teoksen päähenkilönä. Tämä passio on sävelletty saksan kielelle ja siksi on mietittävä, miten suomen saa sovitettua säveliin, koska kielillä on eri rytmi, Hinssa sanoo.

Toimiessaan freelance-muusikkona Hinssa esitti passioita monta kertaa.

– Hetan musiikkipäivien pääsiäisaamun messu jäi erityisesti mieleeni. Suomalaiset kantavat pääsiäisenä ristiä mukanaan, mutta toivon, että löytäisimme myös ilon.

– Musiikki on Jumalan ihme, jota ei voi selittää ja se vaikuttaa ihmisiin syvästi. Puheella on raja, josta musiikki jatkaa. Mitä jäisi jäljelle joulusta ja pääsiäisestä, jos musiikki otetaan pois, Hinssa pohtii.

Kuoro laulaa neliäänisesti

Matteus-passiossa evankelistalla on suurin rooli tapahtumien kertojana. Roolin laulaa diplomilaulaja, kirkkomusiikin yliopettaja Pekka Arola.

– Olen aikaisemmin tehnyt useita solistirooleja kirkollisissa suurteoksissa ja oopperoissa, mutta nyt ensi kertaa toimin evankelistana. Runsas tekstimäärä tekee roolin laulamisen vaativaksi ja teosta täytyy harjoitella paljon.

– Säestyksettömässä teoksessa on sekä kuoron että solistien pysyttävä sävellajissa, kun ei voi nojautua orkesterisoittimiin, Arola kuvailee harjoitteluaan.

Kanttori Petri Karaksela johtaa Messukylän kirkkokuoroa, joka laulaa neliäänisesti. Solisteina on kuorolaisia.

Karaksela on johtanut teosta muutaman kerran Pohjois-Savossa ja nyt ensimmäistä kertaa Tampereella.

– Schützin passio ei ole yhtä vaativa esittäjille kuin Bachin teos. Tämä teksti sisältää dramatiikkaa ja perustuu Raamatun kertomuksiin. Erkki Pullinen on suomentanut teoksen saksasta, Karaksela kertoo.

 

Teksti: Pirjo Lääperi, kuva Rami Marjamäki


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi