Arkisto 2015

1.7.2015 12.30

Mediarippileirillä blogattiin ja striimattiin

Kesän erikoisuus, mediarippileiri, houkutteli 23 Tampereen Eteläisen seurakunnan rippikoululaista Ilkon leirikeskukseen Kangasalle. 

mediaripari_01_netti
Rippileirin IT-asiantuntija Rami Aalto (vas.) ja nuorisotyönohjaaja Kaapo Kosonen avustivat päivän tehtävässä Matias Annusta (vas.), Oiva Saukkosaarta, Jani Syvästä, Eemeli Niemistä Axel Nioa ja Elias Lehtovaaraa.


Nuorisotyönohjaaja Jussi ”Kaapo” Kososen aloitteesta järjestetyllä leirillä opetussisältöjä käsiteltiin median avulla. Rippikoululaiset työstivät oppituntien teemoista videoita, kuvakollaaseja ja Internet-sivuja pienryhmissä.

Evankeliumihan on todellista viestintää, joten rippileirin ja median yhdistäminen toimii hyvin. Vaikka opetussisältö olisi paikoitellen ohuempaa, uskon muistijäljen olevan pysyvämpi kuin tavallisen rippikoulun jälkeen, Kosonen toteaa.

Leirin teknisenä asiantuntijana toimi Rami Aalto ja pastorina Kaija Karvala. Isosille oli ennen leiriä järjestetty koulutusviikonloppu teknisten taitojen, kuten suoratoiston eli striimauksen, harjoittelemiseksi. 

Blogipäivityksiä ja suoria lähetyksiä

Mediarippileirille haki tavanomainen määrä nuoria. Osa nuorista, kuten lyhytelokuvien tekemistä harrastava Aapo Savisaari, hakeutui leirille juuri mediateeman innoittamana.

Erilainen oppimisympäristö kiinnosti myös Nella Lindbergiä, Eemeli Rintamäkeä, Emma Saarta, ja Miro Viitasta.   

Leiriläiset bloggasivat eli kirjoittivat leiriblogia leirin tapahtumista. Iltapäivisin videopalvelu Youtubesta voi seurata Ilkko Talkshow -nimistä suoraa lähetystä leiriltä.

Päivän oppituntien teemojen pohjalta suunniteltu ohjelma sisälsi synnistä, Jumalasta, Jeesuksesta ja muista oppituntien aiheista tehtyjä haastatteluja, lyhytelokuvia ja kuvakollaaseja. Lisäksi nuoret saivat kertoa teoksistaan.

Edellisen päivän Ilkko Talkshowta ohjaamaan päässyt Aapo Savisaari kertoi vastanneensa ohjelman kulusta ja kuvamiksaamisesta eli kamerakulmien valinnasta.

Lähetyksen sujuminen jännitti vähän, koska kerran Internetiin ladattua ei saa sieltä pois.

Myös osa iltaohjelmista taltioitiin.

Rippikoulusisältöjen jakaminen internetissä ei nuorten mielestä ole poikkeuksellista. He kertovat olevansa aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä, mutta päivittävänsä käyttäjätilejään harkiten.

Punnitsen tavallisesti tarkkaan , mitä itsestäni kerron ja mietin sitä, millaisen kuvan itsestäni annan, Aapo Savisaari kertoo.

Minulla on tili melkein kaikkiin tunnetuimpiin sosiaalisen median kanaviin, mutta käytän vain harvaa. Olen sosiaalisessa mediassa mutta en sosiaalinen mediassa, Eemeli Rintamäki jatkaa.

Facebookia nuoret eivät käytä, vaan nimeävät suosikkimedioikseen muun muassa Instagramin ja Snapchatin kuvapalvelut, blogipalvelu Tumblrin ja verkkosivusto Redditin. Vain osalla heistä oli leiriä edeltävää kokemusta videokuvaamisesta ja editoinnista.   

Perinteet tärkeitä erikoisleirilläkin

Miro Viitanen ja Eemeli Rintamäki pitävät tähänastisista tuotoksistaan parhaana lyhytelokuvaansa luonnonsuojelusta.  Rintamäen käsikirjoittamassa, laupiaan samarialaisen tarinaa mukailevassa lyhytelokuvassa Viitanen näyttelee hyvätapaista nuorta, joka auttaa vanhusta laittamaan roskan roskakoriin.  

Aapo Savisaari ja Nella Lindberg kertovat olevansa tyytyväisiä ryhmiensä kuvakollaaseihin luomiskertomuksesta ja Jumalasta.  

Myös kirjoitustehtävät ovat olleet mieluisia. Nautin siitä, kun saan ilmaista itseäni kirjoittamalla, Lindberg sanoo.  

Mediarippileirin erilaisuuden lisäksi isosten järjestämä ohjelma on ollut nuorten mieleen. Kehuja saavat myös leirikeskuksen hyvä ruoka, kauniit maisemat, omat vessat ja internetyhteys. Opittukin on. 

Olen oppinut enemmän siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat Jeesuksesta, Rintamäki sanoo.

On ollut mielenkiintoista tarkastella uskontoa muiden ihmisten näkökulmasta ja huomata, miten se voi antaa voimaa elämään, Emma Saari lisää.

Ensi kesälle ei suunnitella mediapainotteista rippikoulua. Rippikoululaiset eivät osaa sanoa, mikä puoliväliin ehtineellä leirillä on ollut kaikkein mukavinta. He uskovat, että paras on vasta edessä.

Teksti: Pieta Parkkinen

Kuvat: Rami Marjamäki


Mediarippikoulun videot, kuvat ja blogimerkinnät  

mediaripari_04_netti
Aapo Savisaari uskoo toiveammattinsa voivan löytyä media-alalta.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja