Arkisto 2015

4.11.2015 14.02

Mozartin Requiem sopii suomalaiseen sielunmaisemaan

Pispalan kirkossa soi tuomiosunnuntaina yksi kirkkomusiikin tunnetuimmista teoksista, Wolfgang Amadeus Mozartin Requiem. Konsertissa harvinaista on se, että orkesterin korvaavat urut. Urkurina toimii Esa Toivola.

– Tämä on mielenkiintoinen haaste. On hienoa päästä tekemään näin komeaa kappaletta. Wieniläisklassinen musiikki taipuu hyvin uruille, Toivola kertoo.

- Äänialat ja satsityyppi ovat klaveerisoittimelle sopivia, eikä orkestraatio sisällä jatkuvia äärimmäisiä dynamiikan vaihdoksia.

Orkesterin osuus kuulostaa erilaiselta uruilla soitettaessa.

– Uruilla on mahdotonta toteuttaa kaikkea. Esimerkiksi polyfoniaa, kuten Kyrie-fuugaa, joutuu yksinkertaistamaan. Sen sijaan yksittäisiä orkesteripätkiä pitää soittaa entistä räikeämmin esille.

- Urkujen rekisteröinnillä voi yllättää kuulijoita. Näin kuulija voi löytää tutusta teoksesta uusia sävyjä. 

Laulamassa Harjun kirkkokuoro

Konsertin kuoro on koottu juuri tätä teosta varten ja nimetty Harjun kirkkokuoroksi.

– Kuorolaisia on tullut muun muassa Eternitas- ja Vela-kuorosta. Lisäksi olen kysellyt omia tuttujani mukaan, kertoo kuoroa johtava Harjun seurakunnan kanttori Sanna Ketola.

– Meillä on nyt tällainen kotikutoinen versio, kun laulamassa on kirkkokuoro, orkesterin tilalla ovat urut ja kolme neljästä solistista on kanttoreita, Ketola sanoo.

Hänen oma suosikkinsa Requiemin osista on Lacrimosa.

– Se on niin valtavan kaunis, yhtä aikaa herkkä ja dramaattinen. Requiem sopii suomalaiseen sielunmaisemaan luultavasti siksi, että se pohjautuu d-molliin.

Esimerkiksi taannoin Tuomiokirkossa olleissa Syntisten veisuissa kaikki toivekappaleet kulkivat d-mollissa.

Ketolaa on Requiemissa yllättänyt sen kamarimusiikillisuus.

– Harjun Kanttorikvartetti esitti viime vuonna konsertissa Lacrimosan, ja se toimi noin pienelläkin kokoonpanolla hyvin. Requiem on siis vaikkapa tuplakvartetille erittäin käyttökelpoista laulettavaa.

Kuorolainen Tuulikki Tulivirta on kaivannut Harjun seurakuntaan nyt kootun Harjun kirkkokuoron kaltaista kuoroa.

– Olen haaveillut kuorosta, jossa voisi laulaa isojakin kirkkomusiikkiteoksia mutta joka ei projektiluontoisuuden vuoksi vaatisi niin paljon aikaa ja sitoutumista kuin Harjun Kamarikuoro, sopraanoa laulava Tulivirta miettii.

Tulivirta ei ole Mozartin Requiemia ennen laulanut, mutta basso Mikko Pynnönen puolestaan on Cantionalen riveissä ollut teosta esittämässä.

– Silloin lauloin tenoria, mutta ei bassokaan tässä teoksessa helpolla pääse.


Teksti: Anna Arola

 

Mozartin Requiem on kuultavissa Pispalan kirkossa sunnuntaina 22.11. klo 19. Esiintymässä Harjun kirkkokuoro johtajanaan Sanna Ketola, Esa Toivola, urut, sekä laulusolisteina Minna Viinikainen, Tarja Laitinen, Topias Laatu ja Tuomas Laatu. Ohjelma 20 euroa Kirkon Ulkomaanavulle

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja