Arkisto 2015

6.5.2015 14.57

Onko saamattomuus synti?

Henkesi edestä -elokuvassa pappi ei saa sanotuksi eikä kanttori voi uskoa. Valehtelemalla voi menettää sen, mitä eniten rakastaa. Anteeksi pyytämisen jälkeen on vielä mahdollisuus anteeksiantoon.

Henkesi edestä pistää pohtimaan moraalia: miten kova saa olla hölmöyden hinta, ja missä vaiheessa voi vielä muuttaa suuntaa? Entä ovatko saamattomuus ja tietämättömyys syntejä? Välinpitämättömyys ainakin on.

Taitoa on mennä tarina edellä eikä pitkittää juonta tehosteiden näyttämiseksi. Henkesi edestä  etenee tiiviiseen tahtiin. Ohjaaja Petri Kotwica uskoo elokuvan ja aiheen orgaaniseen rytmiin:

– Henkesi edestä -elokuvassa olen pyrkinyt muuntamaan selittelyn tunne-elämäksi. Mielestäni ohjaajan (ja käsikirjoittajan) tehtävä on myös filosofoida ja analysoida aiheensa läpikotaisin, mutta tämän jälkeen velvollisuus on pyrkiä muuntamaan tämä katsojan tunteiksi.

Tarina jättää syvän vaikutuksen. Siinäkin on pohdittavaa, että vaikka itse tarina ontuu hitusen jossain kohtaa, onko se olennaista.

Yläkuvakulmat vievät ajatukseni siihen suuntaan, että joku meitä valvoo ja päällemme katsoo. Oliko ohjaajalla sama ajatus kuvauksia miettiessä?

– Täsmälleen! Halusin tämänkin ”näkökulman” elokuvaan. Lisäksi nämä palvelevat pyrkimystäni mahdollisimman dynaamiseen kuvakerrontaan.

– Haluan rakentaa kohtauksiin intensiteettiä viemällä välillä kameran aivan lähelle kohdettaan.

Tämän vastapainona hän käyttää hyvin laajoja kuvia.

Kesällä Kotwica ohjaa Tiina Lymin kirjoittaman neliosaisen minisarjan TV1:lle.

– Kehittelyssä on elokuva, jota kirjoittaa näyttelijä Eeva Putro. Tällä ja käsikirjoituksella, jota kirjoitan parhaillaan, tulen jatkamaan näitä ”vakavia aiheita”.


Asta Kettunen

HenkesiEdesta_pressi9_netti
Laura Birn ja Eero Aho esittävät avioparia. Toinen käsikirjoittaja on Johanna Hartikainen. Kuva: Jaana Rannikko © Vertigo

Henkesi edestä online:

Traileri

Mari Rantasilan musiikkivideo

Facebook

Twitter

Instagram

Enjoy

#HenkesiEdestä

@henkesiedesta


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja