Arkisto 2015

3.6.2015 11.17

Silta uudistuu ja kysyy lukijoilta

Silta-lehden lukijoilla on mahdollisuus osallistua lehden lukemistutkimukseen. Lehden Internet-sivut uudistuvat vielä tämän vuoden aikana.

Seurakuntien uudistuneet verkkosivut aukeavat tutussa osoitteessa tampereenseurakunnat.fi/seurakunnat kesäkuun alussa.

Paikallisseurakuntien sivut on uusittu sekä rakenteeltaan että ulkoasultaan. Myös Silta-lehti saa uudet, mobiililaitteille suunnitellut sivut tämän vuoden aikana.

Sivut palvelevat käyttäjää entistä paremmin, sillä ne soveltuvat selailtavaksi mobiililaitteilla.

– Sivuista on rakennettu responsiiviset eli ne mukautuvat päätelaitteen mukaisesti. Oleellinen näkyy ruudulta yhdellä vilkaisulla eikä sivuja tarvitse vierittää sivusuunnassa, kertoo Tampereen seurakuntien verkkotoimittaja Virve Jylhäsalo.

Tarve sivujen uudistamiseen syntyi seurakuntien rakennemuutoksesta. Tampereen kymmenestä suomenkielisestä seurakunnasta muodostettiin neljä seurakuntaa viime vuoden alussa. 

Sivuilta on helppoa löytää tietoa toiminnasta ja palveluista, vaikka ei tuntisikaan seurakunnan organisaatiota. Seurakunnan etusivulla on linkit lähikirkkoalueisiin ja toimintaan. Valokuvat tuovat sivuille tunnelmaa ja pilkahduksia seurakunnan toiminnasta.

– Käyttäjätutkimuksissa tapahtumat ja toiminta ovat jatkuvasti yksi pääsyy sivuille tulemiseen. Siksi tapahtumat ja linkit toimintaan on nostettu etusivulle, sanoo Jylhäsalo.

Verkko on viestintää ja yhteisöllisyyttä

Verkkosivu-uudistuksen taustalla on myös muuttunut tapa käyttää nettiä ja sosiaalisen median palveluja sekä tarve tarjota seurakuntalaisille mahdollisuus yhteisöllisyyteen verkossa.

– Tavassa käyttää seurakuntienkin sivuja on tapahtunut valtava muutos parin viime vuoden aikana. Kun vuonna 2013 seurakunnan sivuja selasi puhelimella tai tabletilla noin 15 prosenttia kävijöistä, niin nyt vastaava luku on yli 40 prosenttia, kertoo viestintäjohtaja Sami Kallioinen.

Mobiilisti käytetään erityisen paljon sosiaalisen median palveluja. Tällöin mobiilisti hyvin toimivat sivut auttavat yhteisöllisyyden syntymistä, kun esimerkiksi Facebookin kautta jaettua seurakunnan sivua on helppo lukea kännykällä.

– Tavoitteena on uudistaa kaikki seurakuntayhtymän ja yhteisöjen sivustot lähitulevaisuudessa.

Alustana toimii edelleen turkulaisen Poutapilvi-yrityksen tarjoama verkkojulkaisujärjestelmä.

Osallistu Sillan lukemistutkimukseen

Silta-lehden lukemistutkimukseen voi vastata 3. heinäkuuta saakka. Kyselyn tavoitteena on muun muassa selvittää uudistetun seurakuntalehden tunnettuutta kaupungissa.

Vastaajilta kysytään, mistä he ovat saaneet lehden, mikä lehdessä kiinnostaa ja missä asioissa lehti on onnistunut. Lukijoilta kysytään myös toiveita ja parannusehdotuksia, jotta seurakuntalehteä voidaan edelleen kehittää.

Tutkimuksen toteuttaa Innolink Research Oy. Lukijatutkimukseen osallistuu vähintään 500 vastaajaa. Tutkimus toteutetaan sähköisenä kyselynä sekä puhelinhaastatteluina.

Vastauksista 400 saadaan Innolinkin kuluttajapaneelin kautta tasaisesti ikäryhmän ja sukupuolen mukaan. Lisäksi tehdään 100 täydentävää puhelinhaastattelua yhdessä sovituin painotuksin.

Lisäksi kaikilla Sillan lukijoilla on mahdollisuus osallistua lukemistutkimukseen. Vastaaminen tapahtuu sähköisesti Internetissä. Sähköinen vastauslinkki ja älypuhelimella luettava QR-koodi vievät sähköiseen vastauslinkkiin. QR-koodi löytyy 3. kesäkuuta ilmestyneestä lehdestä sivulta 5.

Lisäksi kyselyn linkki on lähetetty kaikille Tampereen seurakuntien tämän kesän rippikouluille, jotta tutkimukseen saataisiin myös nuorten mielipiteitä seurakuntalehdestä.

Lukemistutkimus toteutetaan heti kesäkuun numeron ilmestymisen jälkeen. Tulokset saadaan elokuussa. Tutkimustuloksista tehdään juttu Silta-lehteen alkusyksyn aikana.

Tampereen seurakuntien uudistunut seurakuntalehti Silta alkoi ilmestyä helmikuussa 2014.

TEKSTI: Kirsi Airikka


Lukemistutkimuksen kyselylomake


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi