Arkisto 2015

2.9.2015 14.04

Veteraanien perintö talteen

Joukko namibialaisia asiantuntijoita vieraili Suomessa tutustumassa sotaveteraanien huolto- ja perinnetyöhön. Vieraat perehtyivät myös Tampereen seurakuntien veteraanitoimintaan.


Asiantuntijadelegaatiota johti Namibian veteraaniministeriön kansliapäällikkö Hopelong U. Ipinge. Delegaation mukana olivat myös Namibian Helsingin-suurlähettiläs Bonny Haufiku sekä ensimmäinen lähetystösihteeri Elizabeth Theron.

Afrikkalaisvieraita kiinnostivat suomalaiset tavat välittää veteraanien perintöä nuoremmille sukupolville. He tutustuivat Tampereella muun muassa Suojeluskunta- ja Lottamuseoon.

Namibiassa onkin herännyt ajatuksia kerätä organisoidusti veteraaniperinnettä sekä perustaa pieniä taistelumuseoita.

– Olisi upeaa, jos maassamme toimisi joskus myös kansallinen sotamuseo. Se muistuttaisi tulevia sukupolvia siitä, miten vaikea tiemme itsenäisyyteen oli, pastori Tshapaka tsha-Kapolo miettii.

Namibialaispastorin mukaan myös veteraanien saattaminen yhteen voisi olla hyvä idea.

– He voisivat vaihtaa kokemuksiaan esimerkiksi Suomen armeijan puolijoukkueteltassa. Näin oltaisiin yhdessä koolla niin sanotusti leiritulen ääressä.

Kokemuksissa paljon samaa

Namibialaiset pääsivät jakamaan kokemuksiaan myös sodan kokeneiden kanssa. Lotan, pikkulotan sekä kahden miespuolisen sotaveteraanin tarinat ja kunniamerkitkin kiinnostivat suuresti vieraita.

Yhteistä kosketuspintaa löytyi nopeasti, koska namibialaisdelegaation jäsenistä moni on osallistunut maansa itsenäistymissotaan. Se käytiin vuosina 1966–90 pääosin SWAPO-sissiliikkeen johdolla.

– Opin sodan aikana ajamaan öisinkin kokonaan ilman ajovaloja. Tein joukoille huoltokuljetuksia, pastori Tshapaka tsha-Kapolo totesi.

Diakonissa Helena Kuisman mukaan afrikkalaisten isännilleen kertomat sotakokemukset tuntuivat yllättävänkin tutuilta.

– Kyllä sota ja siihen osallistuminen on aivan joka maassa hyvin ahdistava kokemus.

Yhteistyön ovi avautuu

Vierailun valmisteli vanhempi neuvonantaja Simo Lahtinen, joka on Tampereen seurakuntayhtymän eläkkeellä oleva talousjohtaja.

– Namibialaiset ovat aloittamassa omien veteraaniensa henkistä ja hengellistä huoltoa. Oli arvokas huomionosoitus maamme veteraanityölle, että delegaatio tuli ensimmäisenä juuri Suomeen.

Lahtisen mukaan ryhmä sai viikon aikana kattavan kuvan siitä monipuolisesta työstä, mitä meillä tehdään veteraanien eteen.

– Pääsimme käymään hyviä keskusteluja kaikissa sotaveteraaneja palvelevissa järjestöissä, niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla. Yhteistyön ovet on nyt avattu.

Ohjelmaan sisältyi myös tutustuminen puolustusvoimien kirkolliseen työhön sekä Kirkon Ulkomaanavun avustustoimintaan. Namibian itsenäistymisessä suuressa roolissa olleen presidentti Martti Ahtisaaren rauhanvälittäjätoimiston työhönkin päästiin perehtymään.

– Namibialaisasiantuntijat olivat hyvin vaikuttuneita myös puolustusvoimien lippujuhlapäivän seremonioista Kalevankankaalla, Lahtinen sanoo.


Vesa Keinonen


Tampereella veteraanityötä 30 vuotta

Tampereen seurakunnissa veteraanityötä pitkään tehnyt diakonissa Helena Kuisma kertoi vieraille muun muassa veteraanien ja heidän puolisoidensa kuntoutuskursseista, joita järjestetään kurssikeskus Ilkossa. Mikään muu maamme seurakuntayhtymä ei toteuta vastaavia.

Tampereen seurakunnat aloitti veteraanileirit kesäkuussa 30 vuotta sitten. 7.–14. syyskuuta Ilkossa järjestettävälle leirille on ollut aiempaa vähemmän hakijoita. Leirien lyhentäminen onkin nyt harkinnassa.

– Veteraaneja on Tampereella vielä monta sataa, mutta kaikki eivät jaksa enää lähteä mukaan. Koko maassa veteraanien keski-ikä on jo 91 vuotta, Kuisma kertoo.

– Oli todella mielenkiintoista tavata arvovaltainen joukko toiselta puolelta maapalloa. Kokemus oli ainutlaatuinen, ja samalla suuri kunniakin, Kuisma sanoo.

Veteraanien perintö
Sotilaspoikien perintö talteen
Suomen Sotaveteraaniliitto


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja