Arkisto 2015

7.10.2015 15.40

Villin tillin runo ja muuta makoisaa

Ympäristökasvatus vakiinnuttaa asemiaan seurakuntien toiminnassa. Yksi pieni osoitus siitä ovat viljelylaatikot, joiden avulla kerholaiset ovat parissa paikassa saaneet tuntumaa kasvuun, viljelemiseen ja varjelemiseen.

Nekalan seurakuntatalolla seurakuntien ensimmäinen kaupunkiviljelyhanke aloitettiin keväällä 2011. Kokemukset olivat hyviä: kaupunkiviljely toi ihmisiä yhteen, loi iloa, ilmettä ja viihtyisyyttä sekä antoi satoa.

Omat siemenet piti tuoda tullessaan, kun taas mullat, lannoitteet ja vedenjakelun tarjosi seurakunta.

Veisun pajoilla tehdyt laatikot ovat tänä vuonna saaneet kasvojenkohotuksen seurakunnan pihatalkoissa ennen kylvökauden alkua.

Myös Koivistonkylän iltapäiväkotilaisilla on ollut jo monena keväänä omat viljelylaatikot.

Suomen luonnonsuojeluliitto antoi tämän vuoden Ympäristöpalkinnon evankelis-luterilaisen kirkon ympäristötyölle. Yhtenä esimerkkinä tästä työstä perusteluissa mainitaan kirkon lapsityö, jossa tuodaan usein esiin luonnosta huolehtiminen.

Hyvän teon siemeniä

– Ette ikinä arvaa, mitä tämä on, vinkkasi lapsille Eteläisen seurakunnan työntekijä Martti Etelänsaari viljelylaatikon ääressä Nekalan seurakuntakodin takapihalla.

viljelylaatikot Nekala__5637
Laatikoita tutkivat lapset ja aikuiset.

Laatikoista löytyi muun muassa villiä tilliä, jolle mietittiin omaa runoakin. Mutta oli siellä myös porkkanaa, persiljaa ja mangoldia sekä tiikerikukka, jonka kukinta kestää vain päivän, pari.

Yhdentoista laatikon joukossa olivat iltapäiväkerho Nessun lasten omat viljelykset. Laatikot hankittiin muutama vuosi sitten kaupungin projektirahan turvin.

Kun Nekalan seurakuntatalolla vietettiin elonkorjuujuhlaa, tarjolla oli leipää, salaattia ja jäätelöä. Etelänsaari kysyi lapsilta, miten ihmisiä voisi poimia, ja kertoi, että Jeesus valitsi työkavereikseen kaikenlaisia ihmisiä: nuoria ja vähän vanhempia tyttöjä ja poikia.

– Hän sanoi, että lähtekää ja kylväkää hyvää hedelmää. Ja hän lähetti matkaan sadon kylväjät.

Kaikille juhlaan osallistuneille jaettiin pienet siemenet, jotka paljastuivat hyviksi teoiksi. Ne voi toteuttaa ja levittää hyvää eteenpäin.

Paikalla oli sekä nessulaisia että vanhempaa väkeä.

Nessu on Nekalan seurakuntatalolla toimiva lapsille suunnattu avoin iltapäiväkerho. Siellä lapset voi oleskella, tehdä läksyjä, pelailla kavereiden kanssa, askarrella ja leikkiä turvallisessa ympäristössä.

Nessu on ilmainen, eikä ilmoittautumista tarvita. Se on auki koulupäivisin kello 13–17, ja ohjaajana on Arja Iivonen.

Viljelylaatikot Nekala_5620
Anna-Liisa Ollikainen, Lea Mattila ja Maire Hård tutustuivat laatikoiden anteihin.


Teksti ja kuvat: Asta Kettunen


Nessuinfo

Sattumia Koivistonkylän iltapäiväkodilta


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi