Arkisto 2016

9.12.2016 13.55

Essi Luttinen loistaa tähtenä Mummon Kammarin hyväksi

Hyväntekeväisyystapahtumaan osallistuminen tuntuu sielussa hyvältä,  oopperalaulaja sanoo.

nettiEssi
Paraisilla asuva oopperalaulaja Essi Luttinen viihtyy Suomen Kansallisoopperan lämpiössä. Tampereelle hän tulee aina mielellään esiintymään.

– Omalla työllä on merkitystä, kun sen avulla voi auttaa muita ihmisiä.  Annan panokseni vanhusten auttamiseen, ja sen lisäksi voin antaa kuulijoille taide-elämyksen.

Luttinen laulaa konsertissa myös oman suosikkinsa Varpunen jouluaamuna Mieskuoro Laulajien kanssa.

– Se on surullisella, mutta toivoa antavalla sanomallaan erityinen kappale joululaulujen joukossa. Se on koskettava kaikessa herkkyydessään ja kauneudessaan. 

Vapaana taiteilijana työskentelevän laulajan syksy on ollut ennennäkemättömän kiireinen. Häntä ovat työllistäneet Los Elementos -barokkiooppera sekä Bollywood Kaboom -oopperamusikaali, jossa olivat mukana intialaista bhangra-musiikkia esittävä Shava-yhtye sekä Ooppera Skaala. 

– Bollywood Kaboomin esitykset saattavat jatkua myös ensi vuonna, kertoo Luttinen, joka on ollut mukana Skaalassa vuodesta 2009.

20-vuotias Ooppera Skaala on ryhmä, joka yhdistelee nykyoopperaa, elektronista musiikkia ja tanssia.

– Kaikki tilaamamme teokset ovat uusia, ja teemme paljon kokeiluja. Olemme eri taidemuotojen rajapinnassa ja murramme vanhaa perinnettä, kuvailee Luttinen, joka on Skaalan taiteellinen johtaja.

Johtotähti pidettävä kirkkaana

Musiikkityylien yhdisteleminen ja niiden kokeileminen kiinnostavat Luttista, ja siksi hänen oli helppo lähteä mukaan myös tämänsyksyiseen MTV3:n Tähdet, tähdet -viihdeohjelmaan.

– Ohjelma oli kiva kokemus, vaikka putosinkin ensimmäisenä. Olisin mielelläni jatkanut ainakin oopperaosioon.

Luttinen olisi kenties esittänyt Carmenin Séguidillen.

– Kohtaus olisi ollut näyttävä, ja siinä olisi päässyt oikein kunnolla myös näyttelemään, mikä on tietysti oopperan erityisjuttu.

Toinen vaihtoehto olisi ollut esittää jokin Ooppera Skaalan sovituksista, joissa on yhdistetty elektronista tanssimusiikkia Antonio Vivaldin barokkiaarioihin.

Mediassa on käyty keskustelua, kannattaako oopperalaulajien ryhtyä esittämään myös viihdemaailman musiikkia. Essi Luttinen pitää kulttuurien törmäämistä mielenkiintoisena ja hyödyllisenä.

– Oopperalaulajat voivat viihteen avulla työllistyä paremmin, saada näkyvyyttä ja kohdata yleisöä. Suuri yleisö taas saa kosketuspintaa erilaisiin musiikkityyleihin ja esimerkiksi oopperaan.

– Tärkeintä on, että töitä valitessaan taiteilija kunnioittaa omia arvojaan. Johtotähtenä on oltava oma tahto, miettii Luttinen.  

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola

(Avauskuva: Alejandro Lorenzo)

Me taasen laulamme riemuiten

Mieskuoro Laulajien joulukonsertti
ma 19.12. klo 19 Tampereen tuomiokirkko
johtaa Paavo Hyökki
Essi Luttinen, mezzosopraano
Esa Toivola, urut
Ohjelma 15 €, osa tuotosta Mummon Kammarille


Ennakko: lippu.fi ja Mummon Kammari


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi