Arkisto 2016

5.7.2016 15.33

Harkitaanko pääsylippua myös Tampereen kirkkoihin?

Ulkomailla moniin kirkkoihin peritään kävijöiltä pääsymaksu. Tämä käytäntö aiotaan aloittaa ensi kesänä myös Helsingin Temppeliaukion kirkossa.

Onko pääsylippuja harkittu Tampereen kirkkoihin, Tampereen seurakuntien kehitysjohtaja, vs. hallintojohtaja Timo Takala?

– Tampereen seurakunnissa ei toistaiseksi ole tullut eteen sellaista tilannetta, että olisimme ryhtyneet edes harkitsemaan pääsylippujen myymistä. Kirkkomme välittävät monella tavalla hengellistä sanomaa myös silloin, kun niissä ei ole järjestettyä tilaisuutta. Mahdollisuus poiketa kirkkoon viestittää tamperelaisille ja myös matkailijoille tapaamme olla toistemme rinnalla.

tuomiokirkko
Tampereen tuomiokirkko on avoinna kesäaikaan 30. heinäkuuta saakka joka päivä kello 10–17, opas on paikalla. Kuva: Hannu Jukola

– Aleksanterin kirkon Avoimessa kirkossa on myös mahdollista keskustella siellä olevan vapaaehtoisen päivystäjän kanssa.


Miltä Temppeliaukion kirkon toimintamalli kuulostaa? Voisiko idea olla käyttökelpoinen myös Tampereen tuomiokirkossa, tuomiorovasti Olli Hallikainen? 

– Vaikka Tuomiokirkon kunnossapito ja kirkon ovien pitäminen avoinna ihmisille maksavat seurakunnalle, en kannata pääsymaksua.

– Tähän mielestäni maailman kauneimpaan kirkkoon tulee olla vapaa pääsy kaikilla.
Olen kiitollinen kaikille seurakunnan jäsenille, jotka mahdollistavat kirkon ylläpidon kirkollisveroa maksamalla.


Mitä ongelmia pääsymaksun perimiseen mahdollisesti liittyisi, Timo Takala?

– Ajatus pääsymaksusta kirkkoon ei Tampereen oloissa tunnu kovin luontevalta. Toki kävijöistä aiheutuu kuluja, mutta kirkko on sekä rakennuksena että yhteisönä sitä varten, että tänne voi poiketa tai täällä voi viipyä. 

– Pääsylippukäytännöstä saattaisi aiheutua myös joitakin käytännön ongelmia. Voisi olla vaikeaa kaikissa tilanteissa varmuudella tietää, onko kyseessä ryhmä vai joukko yksittäisiä tulijoita.


Kuinka paljon Tuomiokirkossa käy väkeä vuosittain, Olli Hallikainen?

– Tampereen tuomiokirkossa käy vuosittain 25 000–30 000 vierailijaa.

Aiemmin Johanneksen kirkkona tunnettu Tampereen tuomiokirkko on rakennettu vuosina 1902–1907. Pyhäkön on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck, ja taideteokset ovat Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin käsialaa.

Temppeliaukion kirkko yksi suosituimmista 

Turistiryhmiltä peritään vierailumaksu Helsingin Temppeliaukion kirkkoon vuoden 2017 alusta. Maksun suuruus on kolme euroa henkilöltä. Töölön seurakuntaneuvosto päätti asiasta kesäkuussa.

Maksu peritään turistiryhmiä kiertokäynnille tuovilta matkanjärjestäjiltä. Yksittäisille matkailijoille ovet ovat auki ilmaiseksi myös jatkossa.

Turistiryhmän jäsenet saavat vierailumaksua vastaan kirkosta kertovan esitteen, pääsevät tutustumaan kirkkosaliin ja voivat käyttää kirkon wc-tiloja. Sesonkiaikoina vierailumaksu mahdollistaa myös nykyistä laajemman elävän musiikin tarjonnan. Myös yksittäiset matkailijat voivat halutessaan maksaa näistä palveluista.

Temppeliaukion kirkko on yksi Suomen suosituimmista turistinähtävyyksistä. Kirkkoon tutustui viime vuonna arviolta 615 000 matkailijaa. Heistä noin 70 prosenttia tuli ryhmän mukana ja loput 30 prosenttia yksittäisinä kävijöinä.

Vilkkaimpina päivinä kirkossa saattaa käydä melkein 10 000 vierasta risteilykaudella ja muina kesän sesonkiaikoina.

Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja