Arkisto 2016

5.10.2016 11.38

Jukka Leppilampi rukoilee ja laulaa ihmiskaupan uhrien puolesta

Pitkän linjan muusikko Jukka Leppilampi toteaa olevansa etuoikeutettu saadessaan olla mukana auttamassa ihmiskaupan uhreja.
– Olennaisinta on, että asia on esillä. Ja että toimitaan.

Siksi hän rukoilee ihmiskaupan uhrien tueksi järjestettävän konsertin ja ihmiskaupan vastaisen työn puolesta.

– Ihmiskauppa on yksi ihmisarvoa loukkaavimpia asioita. Emme siis voi jäädä ulkopuolelle.

Muusikko muistuttaa, että olemme vastuussa toisistamme.

– Ei tarvitse ottaa kuin yksi tai kaksi väärää askelta, ja on täysin hukassa.

– Jumala vaikuttaa seurakuntansa kautta kulttuurissa, yhteiskunnassa, tässä yhteisessä maailmassamme.

Jukka Leppilampi_C7A4736
Tampere oli Helsingissä asuvalle Jukka Leppilammelle lyhyt mutta merkittävä vaihe elämässä. Hän alkoi tehdä musiikkia, perusti perheen, löysi Jumala-suhteen, tuli uskoon ja löysi ystäviä: ”Se oli se, missä tapahtui, ja johon on erikoinen suhde. Tampereella on yhä perhekuntaa, ystäviä ja kollegoja.”

Lohduttava levy

Aleksanterin kirkossa esiintyvät Jukka Leppilampi ja Marzi Nyman julkaisivat tammikuussa levyn Tämä huone, tämä hetki.

Se katkaisi Leppilammen kymmenen vuoden mittaiseksi venähtäneen levytystauon.

– Olemme Marzin kanssa tavanneet ensimmäisen kerran, kun hän oli rippikoululainen, ja kävimme vierailulla leirillä. Hänen astuttuaan artistin tielle olemme silloin tällöin soitelleet yhdessä.

– Pikku hiljaa aloimme esiintyä myös Marzin trion kanssa, johon hänen lisäkseen kuuluvat Harri Rantanen bassossa ja Anssi Nykänen rummuissa.

– Kun trioa oli pyydetty esiintymään Kuopion Tuomiokirkkoon taiteiden yön konserttiin, pojat olivat todenneet, että ”tullaan, mutta Jukka olisi sitten solistina”, Leppilampi kuvailee vuoden 2012 tapahtumia.

Treenitauolla muut innostuivat: ”Jukka, me mennään muuten studioon.” Saman tien otettiin puhelu Markku Veijonsuon studiolle.

Varsinainen juttu purkittui heti ensimmäisessä sessiossa, mutta kun mukaan äänitettiin kuoroa ja vierailevia muusikoita, kolmen vuorokauden työskentely venyi kolmeksi vuodeksi.

– Mutta kaikella on aikansa, Leppilampi tyytyy toteamaan.

Levytysrupeaman aikana studioon poikkesivat muun muassa Junnu Aaltonen (saksofoni), Jukka Gustavson (urut), Pekka Kuusisto (viulu) ja Matti P (rap) sekä taustalaulajat Tove Leppilampi, Maria Ylipää, Mervi Hiltunen ja Kaarle Mannila.

Leppilampi on säveltänyt kaikki levyn laulut. Tekstit ovat syntyneet yhteistyössä tuttujen sanoittajien kanssa.

Lopputulosta on kuvailtu lohduttavaksi, rauhoittavaksi ja koskettavaksi.

– Tosi syvää palautetta on tullut. Jotkut ovat kuunnelleet levyn toisen tai kolmannen kerran – jopa kymmeniä kertoja.

Markus ”Marzi” Nymanin kanssa kemiat kohtaavat erityisen hyvin.

– Aika paljon me ajatellaan elämästä, uskosta ja taiteesta samalla lailla. Yhteys toimii, elämme molemmat sitä hetkeä.

Elämän musiikkimatka

 Jukka Leppilammen pitkään musiikilliseen matkaan kertyy koko ajan kerroksia sekä taiteellisesti että muuten.

– Valtava kiitollisuus Jumalan huolenpidosta antaa toivon, valon voiman. Se on elämää, joka välittyy musiikin kautta, ja haluan edelleen ammentaa tästä armosta.

Jumala on sitouttanut. Se vaikuttaa ja synnyttää lauluja.

– Monenlaista on tarttunut matkaan, ja kaikki laulut liittyvät elämäni prosessiin. Jos ei elä itse, ei voi syntyä mitään lohdullista musiikkia. On oltava rehellinen ja uskovainen.

”Uusi laulu uusiksi lauluiksi”

 Jukka ”rukoilee uutta laulua uusiksi lauluiksi” Ja koska lauluja on tullut, ja tulee koko ajan lisää, on seuraavasta levystäkin jo puhuttu.

– Laulan sitä yhteistä ”Pyhää laulua”, sanoo 1970-luvulla Tampereella uskoon tullut Leppilampi.

Hän on tunnettu karismaattisena live-esiintyjänä.

– Ihmiselämä ei tarvitse estradia ollakseen mielekästä. Ja toisaalta, kun lauluja syntyy, on mielekästä viedä ne sinne. Estradi on olennainen osa elämääni, koska minulla on lahja yleisön aistimiseen ja kommunikointiin kuulijoiden kanssa. Rakastan työtäni.

Jukka on esiintynyt myös duona vaimonsa Toven kanssa. Niin ikään konserttikumppaneina ovat olleet esimerkiksi Marja Ylipää, Jippu, Jonna Järnefelt tai Juha Tapio.

Leppilampi kummastelee, kuinka Suomessa edelleen rajataan hengellinen muun kulttuurin ulkopuolelle.

– Meidän on luotava uutta kulttuuria, annettava hengelliselle musiikille ja kulttuurille kasvot. Ei ruikuteta, vaan näytetään, uskommeko tähän hommaan. Rukoillen ja toisiamme siunaten.

– Kuuntele vaikka Juha Tapion tekstejä! Laulu Rakastettu: mikä valtava hengellinen viisaus!

 

TEKSTI: Asta Kettunen
KUVAT: Hannu Jukola

 

"Jeesus valloittaa Tavastian" -haastattelu

Majatalo-illassa Messukylän kirkossa Leppilampi esiintyy trubana 21.10. Ilta alkaa kello 18 ja siihen on vapaa pääsy.

Toivon näkökulma

Konsertti ihmiskaupan uhrien auttamiseksi järjestetään lauantaina 15.10. Aleksanterin kirkossa.

Tampereen seurakuntien nuorisomuusikon Peter Joukaisen bändin lisäksi konsertissa esiintyvät Ida Bois duo, Jukka ja Tove Leppilampi sekä Marzi Nyman. Tarkoituksena on kerätä varoja kohteelle ja lisätä tietoisuutta ihmiskaupasta.

– Ihmiskauppa on huume- ja asebisneksen jälkeen tuottoisin rikollisuuden muoto, ja uhreja arvellaan olevan noin 27 miljoonaa. Arviolta puolet heistä on lapsia, ja ihmiskaupan suurin työllistäjä on seksiteollisuus. Silti aiheesta puhutaan tosi vähän, Joukainen ihmettelee.

Kirjan Vaarallinen antautuminen luku lukkojen takana pidettävistä lapsiprostituoiduista ja Viattomina vietellyt -teoksen aihe lapsiprostituoitujen auttajista jättivät Joukaisen mieleen hautumaan kysymyksen, mitä näiden lasten auttamiseksi olisi tehtävissä.

– Silloin tuli mieleen, että millainen on yhteiskunta, jossa ei pystytä pitämään huolta nuorimmista.

Sitä myötä Joukainen tutustui Vapauta Uhri -yhdistyksen toiminnanjohtajan Pia Rendickin kirjaan Ihmiskaupan kasvot, ja ajatus hyväntekeväisyyskonsertista alkoi kehittyä.

Toivo orjuutetuille -konsertti alkaa kello 17 ja ohjelma maksaa 15 euroa. Tuotto ohjataan ihmiskaupan vastaiseen työhön kansainvälisesti lapsiuhrien auttamiseksi työtä tekevien Love146- ja SHE Rescue Home -järjestöjen sekä kotimaisen Vapauta Uhri -yhdistyksen kautta.

Vapauta Uhri on ajanut seksin oston kriminalisointia, mikä on herättänyt myös kritiikkiä muun muassa siksi, että sen on pelätty vievän koko toiminnan maan alle ja esimerkiksi lisäävän riippuvuutta parittajista.

Politiikka on sovittu jätettäväksi tapahtuman ulkopuolelle, ja koko tuotto meneekin suoraan ihmiskaupan uhrien auttamiseen.

– Tämä konsertti ei ole ”poliittinen kannanotto”. Tämän on hyvän tekemistä, sanoo Leppilampi.

– Politiikkaa tarvitaan, mutta jos se ajaa hädän ja toiminnan ohi, se ei ole enää rakentavaa politiikkaa.

– On tärkeää, ettei lamaannuta ja käännetä katsetta pois, vaan tarjotaan toivon näkökulma ja tehdään asialle jotain, Joukainen painottaa.

Uhrin asema?

 Diakonia-ammattikorkeakoulun järjestämässä seminaarissa on 20. lokakuuta kello 12.30–16 teemana sukupuoli ja eriarvoisuus.

Yhtenä puhujana on sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyönohjaaja Marjaana Yli-Krekola, jonka aiheena kello 15.30 on ihmiskaupan uhrin asema Suomessa.

Seminaari järjestetään Diakin Helsingin-toimipisteessä (Kyläsaarenkuja 2), mutta siihen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet

Lisätietoa seminaarista

Diak ajankohtaista


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi