Arkisto 2016

2.3.2016 11.00

Kärsimystiestä tuli elämäntehtävä

– Joku on joskus sanonut Via Dolorosasta, että se antaa tilaa itselle. Voiko sen kauniimmin enää sanoa, miettii Leena Ojala, joka sai idean Tesomalla 1987.

Via Dolorosa järjestetään tänä vuonna Tesoman lähiökirkossa jo 30. kerran. Vaellukseen on vuosikymmenten aikana osallistunut yhteensä 56 000 ihmistä. Monille se on perinne, joka on koettava vuosittain.

via_dolorosa2

– Se tuntuu aivan fantastiselta! Vaellus on antanut ihmisille paljon, mutta ennen kaikkea se antanut minulle itselleni hyvin paljon, miettii Ojala, joka on kokenut kärsimystien elämäntehtäväkseen opettajantyönsä ohella.

Ojala oli 1980-luvulla Tesoman alueneuvoston jäsen. Harjun seurakunnan silloinen kirkkoherra Voitto Silfverhuth oli lähettänyt paimenterveisiä lähiökirkon väelle.

– Pääsiäisen aikaan piti keksiä jotakin, että ihmiset saataisiin käymään kirkossa. Niinpä alueneuvosto alkoi miettiä ja syntyi ajatus pääsiäisvaelluksesta. Tavoitteena oli tarjota ihmiselle elämyksellinen matka, joka auttaa häntä syventymään pääsiäisen sanomaan.

Ojalan lisäksi puuhanaisina olivat Sisko Kallioniemi sekä Leena Broman. Alueneuvostoa johti pastori Mauri Virtanen. Alusta saakka vaellusta on ollut rakentamassa ison vapaaehtoisjoukon kanssa kappalainen Jukka-Pekka Ruusukallio ja myöhemmin myös pastori Matti Huotari.

Lasimaalaukset aluksi silkkipaperista

Leena Ojala oli tuolloin kuvataiteisiin perehtynyt ala-asteen opettaja. Nopeasti hän hahmotteli luonnokset taideteoksista. Ikkunoiden lasimaalaukset olivat aluksi silkkipaperista tehtyjä. Myöhemmin ne valmistettiin lasista.
 
Työryhmä loi Tesomalle Kristuksen kärsimystiestä onnistuneen konseptin, josta on otettu mallia myös muualla Suomessa. Myös Sastamala on saanut oman pääsiäisvaelluksensa Leena Ojalan muuttaessa paikkakunnalle.  Via Dolorosa on järjestetty Vammalan seurakuntatalossa jo toistakymmentä kertaa.

Ojala toivoo, että erityisesti nuoret ihmiset rohkaistuisivat lähtemään vaellukselle.

– Pyhän kokeminen ei ole kaikille jokapäiväistä. Vaelluksella voi myös kohdata lähimmäisen, miettii taiteilija, joka aikoo vierailla hiljaisella viikolla Tesomalla juhlavuoden kunniaksi.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Annamaria Palsi-Ikonen


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi