Arkisto 2016
Kitarapääkaupunki juhlii
– Tampere on Suomen kitarapääkaupunki. Yleisön ohella Tampereen tapahtumaa arvostavat myös kitarataiteilijat, sillä esiintymistarjouksia tulee ympäri maailmaa, sanoo festivaalijohtaja Tomi Tolvanen,
Hän perusti Tampereen Kitarafestivaalin eli Tampere Guitar Festivalin vuonna 2005.
Kitarapääkaupungin maineen hyväksi töitä tekee ahkerasti myös Tampereen kitaraseura, vaikka se ei olekaan mukana festivaaliviikon järjestämisessä. Siitä vastaa Tampere Guitar Festivalin kannatusyhdistys.
– Kitaraseura järjestää laadukkaita konsertteja ympäri vuoden, ja festivaaliviikko on huipentuma kerran vuodessa. Tämä kokonaisuus palvelee hyvin pirkanmaalaista yleisöä, kiittää Tolvanen.
Jo 12. kertaa järjestettävä Tampereen Kitarafestivaali kokoaa jälleen kitaramaailman tähdet ja kiinnostavat uudet esiintyjät 4.–12. kesäkuuta Pirkanmaalle. Tänä vuonna mukana on 18 soittajaa 8 maasta. Konsertteja ja tapahtumia on lähes 50.
Tolvasen mukaan festivaalin esiintyjäkaarti on jälleen monipuolinen. Mukana on maailman huipputaiteilijoita, vakiintuneita ammattilaisia sekä nousevia kansainvälisiä kykyjä esimerkiksi Espanjasta ja Italiasta.
– Lisäksi tapahtumassa pääsevät nykyisin esiintymään useat kotimaiset ammattilaiset sekä nuoret lupaukset. Heille tarjotaan esiintymismahdollisuuksia, koska haluamme kannustaa heitä uralla eteenpäin, selvittää Tolvanen, jonka mukaan tapahtuman kotimaisuusaste on vuosi vuodelta kasvanut.
Joka vuosi mietitään myös uusia avauksia. Tänä vuonna Tampereen Kitarafestivaali aloittaa yhteistyön Venäjän suuntaan, kun kitarataiteilija Arthur Bochkivskiy konsertoi 10. kesäkuuta Vanhassa kirkossa.
– Samalla edustamme Suomea naapurimaassa. Kävimme huhtikuussa tekemässä suomalaisia kitarataiteilijoita tunnetuksi Venäjällä, kertoo Tolvanen.
Kitarafestivaali rakentaa yhteistyöverkostoa systemaattisesti myös Euroopassa, sekä Aasian ja Yhdysvaltojen suuntaan.
– Tällä hetkellä meillä on yhdeksän kitarafestivaalin eurooppalainen verkosto, kertoo johtaja, joka tekee runsaasti yhteistyötä maailman kitarafestivaalien ja -kilpailujen kanssa. Työmatkoja hänelle kertyy 2–4 vuodessa.
Taidemusiikki sopii kirkkoon
Tämän vuoden tapahtumassa on tuttuun tapaan monipuolinen ohjelmatarjonta. Konsertteja on moneen makuun klassisesta kitaransoitosta fingerstyleen, jazziin, fuusioon, maailmanmusiikkiin ja argentiinalaiseen tangoon.
Kitaramusiikkia voi mennä kuuntelemaan Tampere-taloon, kirkkoihin sekä ravintoloihin ja baareihin. Konsertteja järjestetään Tampereen lisäksi Kangasalla, Pirkkalassa, Nokialla ja Mäntässä.
Tapahtuman ohjelmaan kuuluu edellisvuosien tapaan viisi klassisen kitaran kirkkokonserttia.
– Kun esitetään taidemusiikkia, kirkko soveltuu esityspaikaksi loistavasti. Kirkkotilan arvokkuus, tunnelma ja akustiikka palvelevat musiikkia ja kuulijaa, pohtii Tolvanen.
Kirkkosarjan huipentuma on Ismo Eskelisen levynjulkaisukonsertti, jossa päivänvalon näkee hänen toinen Bach-levynsä.
Tolvanen rohkaisee yleisöä mukaan konsertteihin. Kuulijan ei tarvitse olla kitaramusiikin asiantuntija.
– Esiintyjien nimet eivät välttämättä sano mitään tavalliselle yleisölle, mutta konserttiin kannattaa lähteä ennakkoluulottomasti. Uusi kokemus voi olla todella vaikuttava ja ajatuksia avartava.
Kitarakursseilta oppia kaikenikäisille
Festivaalijohtajan sydämenasiana ovat erityisesti pirkanmaalaiset lapset ja nuoret sekä muut kitaransoiton harrastajat.
Kurssit, luennot ja työpajat tarjoavat monipuolista sisältöä kaikenikäisille. Tarjontaa on niin lapsille, nuorille, harrastajille, opiskelijoille kuin ammattilaisille.
Tänä kesänä alkaa ranskalaisen Marc Papillonin luotsaama, soittajan hyvinvointiin keskittyvä The Joy of Playing -luentosarja. Se on suunnattu kaikkien soitinryhmien opettajille, muusikoille ja opiskelijoille.
– Toisena uutuutena starttaa Suomen kitarakatselmus, jonka ideana on koota yhteen suomalaisia kitaransoitonopettajia, opiskelijoita ja harrastajia yhdessä oppimisen merkeissä, kertoo Tolvanen.
Tolvasen mukaan noin puolet festivaalin ohjelmasta on ilmaistapahtumia, joiden tavoitteena on päästää yleisö ja kitaransoiton harrastajat lähelle ammattilaisia sekä innostaa ihmisiä kitaramusiikin pariin.
Vapaaehtoiset suurena apuna
Tampereen Kitarafestivaalin yleisömäärä on vuosittain 5000–6000 henkeä. Tolvanen on tyytyväinen kävijälukuihin, vaikka tapahtuma tuottikin viime vuonna tappiota.
– Viime vuoden tapahtuma oli taiteellisesti onnistunut, mutta taloudellisia haasteita on koko ajan. Pieni organisaatio joutuu taistelemaan olemassaolostaan, miettii Tolvanen, joka hoitaa festivaalia Tampere Guitar Festivalin kannatusyhdistyksen kanssa.
Palkattuja työntekijöitä on Tolvasen lisäksi vain yksi osa-aikainen työntekijä. Yhdistyksen hallituksessa on neljä ihmistä, jotka kaikki ovat mukana valmistelutyössä.
– Tapahtuma ei synny ilman suurta vapaaehtoistyöntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden joukkoa, kiittää Tolvanen. Mukana on esimerkiksi musiikkialan oppilaitoksia.
Tapahtuman päätukijat ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Tampereen kaupunki.
Rock-miehestä klassiseksi kitaransoittajaksi
Tomi Tolvanen menetti sydämensä kitaramusiikille jo nuorena. Jo 1980-luvulla hän soitti sähkökitaraa ja äänitti musiikkia rokkipappi Tarvo Laakson luotsaamassa studiossa. Laakso toimi tuolloin pappina Vaajakoskella, mistä hän siirtyi myöhemmin papiksi Tampereelle.
– Sitten koin ammatillisen heräämisen ja innostuin klassisen kitaran soitosta, kertoo Tolvanen, joka on valmistunut kitaransoitonopettajaksi ammattikorkeakoulusta vuonna 2003.
Klassisen kitaran soittaminen nailon-kielisellä kitaralla puhuttelee edelleen Tolvasta eniten.
– Sointi on maanläheinen, herkkä ja inhimillinen.
Tampereen Kitarafestivaalin johtajan työn ohella Tolvanen toimii oman musiikkikoulunsa rehtorina. Musiikkitoteemi työllistää kahdeksan soitonopettajaa.
Opetustyö, säveltäminen ja konsertointi ovat jääneet taka-alalle festivaalityön takia. Tolvanen on kuitenkin valinnut oman roolinsa.
– Musiikin parissa voi työskennellä monella tavalla. Nyt koen, että haluan tehdä tätä työtä. Tulevaisuus voi sitten taas tuoda uusia tehtäviä, pohtii Tolvanen.
Teksti: Kirsi
Airikka
Kuvat: Jussi
Laitinen
Lisätietoa esiintyjistä ja ohjelma
Tampereen kitarafestivaalin konsertit kirkoissa:
• Bogdan Mihailescu (Romania) ma 6.6. klo 18 Pispalan kirkossa
• Emanuele Buono (Italia) ti 7.6. klo 19 Finlaysonin kirkossa
• Ismo Eskelinen (Suomi) levynjulkistuskonsertti ke 8.6. klo 19 Vanhassa kirkossa
• Emanuele Buono ke 8.6. klo 19 Pirkkalan Vanhassa kirkossa
• Arthur Bochkivskiy (Venäjä) pe 10.6. klo 17 Tampereen Vanhassa kirkossa
Konsertit järjestetään yhteistyössä Tampereen seurakuntien, Pirkkalan seurakunnan ja Pirkkalan kunnan kanssa.
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi