Arkisto 2016

7.9.2016 10.00

Mies rimpuilee ruuhkavuosissa

Näyttelijä Samuli Muje on innoissaan syksyn harjoitusten alkamisesta Tampereen Työväen teatterissa. Luvassa on työteliäs kausi.

Syksy tuo tullessaan näyttelijän kalenteriin peräti kolmen näytelmän harjoitukset ja esitykset.  Eniten Muje odottaa näytelmää Ei voi auttaa, sori.

samuli_muje_verkko
Näyttelijä Samuli Muje on ollut Tampereen Työväen Teatterin vakinäyttelijä vuodesta 1999. Kuva: Hannu Jukola

Se on näytelmä kahdesta pariskunnasta, muutoksen tarpeesta ja muuttumisen vaikeudesta sekä miehen ruuhkavuosista vaimon ja hellan välissä. Tämän päivän mies on oppinut puhumaan tunteistaan ja tarpeistaan.

– Näytelmä on ihmisen kasvutarina ja tunnistan siitä myös paljon itseäni. Jokaisella on omat kipupisteensä ja epävarmuuden hetkensä. Miehellä voi olla huoli perheestä ja siitä, välittääkö puoliso, pohtii Muje.

Näyttelijän mukaan nelikymppiset miehet kyllä puhuvat nykyisin tunteistaan ja kipeistäkin asioista kavereidensa ja puolisoidensa kanssa.

– Ehkä lasten syntymän jälkeen mies pehmenee, ja oppii tajuamaan, mikä elämässä on oikeasti tärkeätä. Silloin puhuminenkin on helpompaa.

Arki on kiireistä 

Muje inhoaa termiä ruuhkavuodet, mutta myöntää itsekin elävänsä sellaisia. Näyttelijän kesä kului Vaahteramäen Eemelin isän roolissa kesäteatterissa Turussa. Lomaa hän piti vain muutaman päivän.

Kahden näyttelijän perheessä molemmilla aikuisilla saattaa olla kuusipäiväinen työviikko ja kaksiosainen työpäivä.

– Aamupäivällä ovat harjoitukset ja illalla esitykset. Siinä välissä mietitään, kumpi ehtii laittaa ruuan perheelle ja kuka iltahoitajaringistä saadaan huolehtimaan lapsista esitysten ajaksi, kertoo Muje, joka kiinnitettiin vakinäyttelijäksi Työväen Teatteriin vuonna 1999, heti kun mies oli valmistunut Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta.

Myös hänen puolisonsa, näyttelijä Heidi Kiviharju työskentelee TTT:ssa. Kiviharjulla on peräti kolme eri roolia Ei voi auttaa, sori -näytelmässä.

Kirkossa voi hiljentyä

Samuli Muje tunnustaa, että ihmisten jatkuva kiire ja ajan nopea kuluminen tuntuvat jopa pelottavilta ilmiöiltä.

– Hidastaminen ja pysähtyminen silloin tällöin tekisivät ihmisille hyvää. Itse menen usein Aleksanterin kirkkoon rauhoittumaan ja kuuntelemaan hiljaisuutta. Olen käynyt siellä myös poikani kanssa.

Muje kiittää Aleksanterin kirkon Avoin kirkko -toimintaa. Hän uskoo, että kirkolla on tilausta, kun ihmiset alkavat kaivata hiljaisuutta elämäänsä. Kirkossa voi myös halutessaan keskustella vapaaehtoistyöntekijöiden ja papin kanssa. 

– Hienoa myös on, että kaikilla ovilla on kyltti Avoin kirkko. Silloin ihmiset uskaltavat astua sisään.

Samuli Muje rentoutuu myös liikunnan avulla. Hän harrastaa vapaa-aikanaan salibandya, jääkiekkoa ja kuntosalilla käyntiä.

– Näyttelijän on toki huolehdittava fyysisestä kunnostaan, mutta eniten liikunta kuitenkin auttaa irrottautumaan työstä ja hoitaa päänuppia, hymyilee Muje, joka pelaa ikämiehissä salibandya espoolaisessa joukkueessa.

Kuntosalille hän ottaa mukaan näytelmän käsikirjoituksen. Sitä on helppo lukea kuntopyörää polkiessa. 

Kaksi loppuratkaisua

Ei voi auttaa, sori on Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Telakan yhteistuotanto. Se saa ensi-iltansa syksyllä kaksi kertaa. Esityksen tarina ratkeaa eri tavalla kahdessa eri teatterissa.

– En itsekään vielä tiedä, miten loput 15 sivua kääntyy ja miten Teatteri Telakan versio ratkeaa, joten odotan harjoituksia innokkaasti, hymyilee Samuli Muje.  

Muje antaa tunnustusta Ei voi auttaa, sori -näytelmän käsikirjoittajalle ja ohjaajalle Antti Mikkolalle. Näyttelijä myös uskoo, että tamperelaisyleisö löytää ajankohtaisen ja koskettavan näytelmän.

– Mikkola havainnoi asioita tarkasti ja kirjoittaa todella terävästi. Hänen tekstinsä menevät huumorin kautta todella syvälle kipupisteisiin. Hänestä kuulemme varmasti tulevina vuosina.

Antti Mikkola on tamperelainen näyttelijä, freelance-teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on aikaisemmin kirjoittanut näytelmät Devising Hitler, Kuningas näyttämöllä sekä Kuningatarleikit, joka saavutti suuren suosion.

Näytelmää esitettiin vuonna 2012 Mexico Cityn Dramafest -teatterifestivaaleilla, vuonna 2013 Hämeenlinnan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa sekä Stage-festivaaleilla Helsingissä, ja vuonna 2014  Midwinter Night´s Dream -festivaaleilla Tallinnassa.

Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola


Ei voi auttaa, sori

Kantaesitys 19.10. TTT:n Kellariteatterissa
Toinen ensi-ilta 2.11. Teatteri Telakalla


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja