Arkisto 2016

4.5.2016 15.19

Musiikki on paras keino vaikuttaa

– Miltä tahansa sun elämä nyt näyttää, oo uskollinen Jumalalle ja tee parhaasi.

mikaveli_11_netti
Mikael Meklin
Mikael Meklin

Mikaveli, joka saattaa tällä hetkellä olla kristityn räpin kuumin nimi, on sitä mieltä, että liian usein tehdään vain minimi.

– Monet jo sanoneet, että tämän päivän keskustelussa ääripäät näkyy. Me kaikki tiedetään, mitä niiden haasteiden kanssa pitäisi tehdä.

Hän on myös saanut kuulla, ettei hänen tekemisillään ole mitään tekemistä todellisen Kristuksen seuraamisen kanssa. Mutta ihminenkö sen määrittelee?

Mikaveli eli Mikael Meklin, 28 vuotta, on kuunnellut räppiä yläasteelta asti. Viitisen vuotta sitten hän alkoi myös tehdä sitä. 2012 helmikuussa seurasivat ensimmäiset keikat, silloin Immanuel-duon nimellä lapsuudenystävän Roni ”Roisi” Lempiäisen kanssa.

Maahanmuuttajapojat, Imboysit, osuivat mukaan puolivahingossa Keravan keikalta. Vanhin pojista on 18-vuotias, mukana on myös muutama alkuperältään suomalainen.

Tätä nykyä Mikaveli kiertää soolona. Debyyttialbumi Herranjengis tuli ulos viime marraskuussa.

– Roni lähti Thaimaahan puoleksi vuodeksi: mitä muutakaan tekisin kuin musiikkia?

Näytetään väriä

Imboys on lyhenne sanoista ”Immanuel’s Boys”.  Se on brändi, vaatemerkki, ja perustajiensa mukaan myös vastarintaliike. ”Imboys ei ole tanssiryhmä vaan elämäntapa”, on brändin suunnittelija Hannes Honkanen sanonut.

IMBoys-vaatteet käyvät kaupaksi keikoilla. Paidat ja lippikset ovat artistin mielestä jotain, jolla halutaan näyttää väriä; joukkoa, johon kuuluu. Että on ”Herranjengis”.

– Hyvä juttu on, että niillä pystyy maksaan musiikkivideon. Gospel-genren musiikkimarkkinat on kuitenkin niin pienet.

Lippis tai pipo tai ei mitään, ei ole kuitenkaan pakko näyttää samanlaiselta.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että pitää tehdä musiikkia vain uskovaisille. Mutta aika harva kirvesmieskään tekee asuntoja vain uskovaisille.

Hänen mielestään musiikki on paras keino vaikuttaa ja saada ihmiset pysähtymään. Eikä Mikaveli-musiikki pahemmin ärsytä.

– Moderni, urbaanimpi musiikki saa useammat kuuntelemaan. Fyysinen ikä ei määrittele musiikkimakua; joku on hengessä nuori.

– Musiikilla haluan sanoa samaa kuin muutenkin: Jumalalle kaikki on mahdollista ja mahdottomatkin asiat muuttuvat mahdollisiksi. Mitä tahansa elämässä tulee eteen, Jumalan kanssa niistä pääsee yli.

Kommentoijat ovat todenneet, että musa on rohkaisevaa. Vähän Cheekiakin tyylissä on kuultu.…

– Jotkin muslimipojat tai lastensuojeluyksikössä olevat ei ehkä kuuntele muuta musiikkia.

– Missä tahansahan kulttuuriympäristö pitää ottaa huomioon, samoin kuin esimerkiksi lähetystyössä.

Työhön maahanmuuttajien parissa Mikavelin on ohjannut jo se, että Angela-vaimon isä on kotoisin Jamaicalta.

– Olen jakanut normaalia elämääni ja kutsunut ihmisiä siihen elämään mukaan, hän kuvaa.

Meklinin pariskunnan kummilapset ovat Hondurasista ja Tansaniasta. Heille tarjotaan rahallista tukea ja heitä muistetaan rukouksin.

Aiemmin perhe kuului Keravan Helluntaiseurakuntaan, jossa Mikael työskenteli välillä nuorisonohjaajana. Nykyään seurakunta on Helsingin Saalem.

– Ehkä sillä on väliä vähän vanhemmille sukupolville, missä seurakunnassa on. Mutta meillä on kavereita tosi laajasti, jotkut ovat esimerkiksi Vapaakirkossa.

Jossain vaiheessa nuoruutta hän oli toki pohtinut: ”jos olisi syntynyt muslimiperheeseen, olisin todennäköisesti muslimi, ja jos hinduperheeseen, olisin hindu”. Kotoa saatu lämmin pohja ja vahva kokemus Jumalasta kantoivat tuon ajatuksen läpi.

mikaveli_15_netti
Mikaveli ja Imboys-kaksoset Lino ja Lito Gilberto, joista toinen on tuplaaja ja toinen DJ.

Oikees paikas

Jatkossa Mekliniä kiinnostaa uuden musiikin tekemisen ohella videoiden kasaaminen.

– Kunhan vain on Jumalan kans oikees paikas ja tekee oikeita asioita.

Oikeita paikkoja on siellä, missä uskon asioista ei paljon tiedetä, esimerkiksi kouluissa.

– Kuva Jumalasta voi olla, että Jumala on tylsä, kaukainen ja etäinen, kun oikeasti Hän on hyvä, mielenkiintoinen, lähellä, arjessa.

Kun Mikael oli kertonut uskonasioista 9-luokkalaisille, muuan tyttö tuli toteamaan: ”Jee, Jeesus on cool.”

– Hyvä jos on!

Saarnaamaan Mikaveli ei kouluissakaan ryhdy. Sanomaa ei välitetä keppi kädessä ja otsa rypyssä vaan ilon ja esimerkin kautta.

Hän ei suhtaudu nuivasti niihinkään, jotka eivät usko.

– Tää on vapaa maa, en pakota ketään uskomaan yhtään mitään.

Huolella tehtyä

23-vuotias Hannes Honkanen on tehnyt musiikkivideot. Niihin yritetään panostaa ja tehdä niistä niin hyviä kuin mahdollista.

Mitä ikinä on hieno video, Mikael kehuu.

Lippalakit ja T-paidatkin pyritään hiomaan huolella.

Mikaveli painottaa, että väliä ei ole ainoastaan sillä, mitä sanoo, vaan tärkeää on myös se, miten sen sanoo.

– Fanit osaa biisit hyvin keikoilla, niillä on hyvä meininki. On kiva nähdä niin paljon kaikenikäisiä; koko perhe kuuntelee.

Välillä mummelitkin ovat tulleet toteamaan: ”Kyllä se on niin mahtavaa musiikkia!” Mikäs sen parempaa palautetta.

– Kaikki ovat tervetulleita keikoille.

Hän suosittelee aloittamaan tutustumisen biisistä Hävittäjii. Muita helposti uppoavia voivat olla Haluun olla vaan sun = Hovs remix ja Siivet mun selässä.

– Ne ovat eniten nousussa Spotifyssa.

Etsivä löytää -videota oli haastatteluun mennessä katsottu YouTubessa yli 114 000 kertaa, peukutuksia oli toista tuhatta.

Spotifyssa kristillinen musiikki on jo esillä isommin kuin YouTubella. Ohikiitävää-biisi on ladattu noin 300 000 kertaa.

Alkusoittoa

Vähän aikaisemmin Mikael Meklin teki nuorisotyötä, nyt hän on töissä finanssitalossa. Onko rahan kanssa työskentely se, mihin hän tähtää?

– Kaikki on aina mahdollista, ei minulla ole mitään selkeää suunnitelmaa.

– Sua kutsuu musiikin tekeminen, hengellinen työ tai muu tekeminen.

– Näen, että tulevaisuudessa teen varmasti muillekin artisteille biisejä. Tämä on alkusoittoa, koko ajan tehdään musiikkia.

– Itse kirjoitan sanoituksia, mutta en osaa käyttää niitä laitteita. Etsin kyllä musiikillista tulokulmaa lauluihin.

– Tykkään kyllä paljon työstänikin. Muusikon arki on valvomista ja matkustamista.

Viime vuonna 23 000 nuorta Turkuun koonnut Maata Näkyvissä -festari on Mikavelista innostava.

– Huikeeta, että Suomessa on jotain tollasta. Euroopan suurin kristillinen musiikkifestivaali!

– Siellä on paljon urbaaneja nuoria, jotka kuuntelevat räppiä.

Yhden Hinnalla -tapahtumaan hän tulee esiintymään mielellään:

– Tampereella on aina hyvä meininki. Keikat ja lukiot ovat olleet hauskoja.


Tiedotteesta toukokuulta 2015:

”Jumala kyllä tietää, missä meidän kuuluu kasvaa, jotta kestämme sen unelman ja ne siunaukset, jotka Hänellä on meille varattuna. Anna siis joka päivä parhaasi siellä, missä olet juuri nyt. Älä tee vain minimiä ja katsele muualle, vaan anna Jumalan strategialle mahdollisuus!”

Linkit:

Astu tarinaan -vieraana Hannes Honkanen, mies Imboys-brändin takaa

Imboys-uutinen Avainmediassa

Imboys

Mikavelin keikat

Mikaveli Facebookissa

Yhden Hinnalla räppiä, elokuvia, komiikkaa...

Yhden Hinnalla -tapahtumaksi muuttunut entinen Kirkon Nuorisopäivät on viime vuosina vakiintunut pidettäväksi Tampereella. Tänä vuonna tarjolla on pikadeittiä ja työskentelyä Mikko Vaismaan ohjauksessa sekä iso valikoima toimintapajoja.

Ristirockin tämänvuotiseen esiintyjäkaartiin kuuluvat raikas Herz (pop), nuori lupaus Jellona (rap), ylistysmusiikin uusi tuulahdus BROS & SIS (EDM), manserockin jättiläinen TERA (rock) sekä Mikaveli (rap).

Vaismaa on mukana jo avajaisissa eli Koko Suomen Nuortenillassa perjantaina kello 18 Tullikamarin Pakkahuoneella, jossa esiintyy myös kls.

Perjantai-illan päättää Rap-messu kello 21 Tuomiokirkossa. Rytmikkäästi messua kuljettelee pastori Elise Hasanen ja sen musiikista vastaa Daikini.


Lauantain ohjelman aloittaa kello 9.30 Tuomiokirkossa ”Ai, mää vai?” -tarina, jonka kertojana on Kiisi Isotalo ja tamperelaisia nuoria.

Mikko Vaismaa kommentoi nuorten esityksiä Sun Stagella, joka tarjoaa lavan käyttöön, olipa taitona laulu, soitto, näytteleminen, stand up tai jokin muu.

Lauantain työpajoissa katsotaan ja keskustellaan nuorten ideoimia, käsikirjoittamia, suunnittelemia sekä valmistamia elokuvia, tehdään kangaskasseja, vietetään laatuaikaa hiljaisessa huoneessa, pidetään hartaushetkiä ja pelataan Taktiikka-peliä Koskipuistossa.

Niissä myös tutustutaan rap-lyriikoiden saloihin kotkalaisen pitkän linjan rap-muusikko Neemun ohjauksessa ja sanotaan mielipiteet ääneen Changemakerin nuorten kera. Lisäksi puntaroidaan toivon näkökulmia, liikutaan Pyhän kirjan meiningeissä, etsitään uusia oivalluksia ja pulmien ratkaisuja sekä tietysti kokeillaan, miten syntyy oma YouTube -video.

Nuoren seurakunnan Veisukirjasta jammataan lauantaina kello 15.30 Aleksanterin kirkossa. Siellä julkistetaan myös videoskaban voittajat.

Mikaveli esiintyi Luther-talossa Tampereella huhtikuussa 2016. Samaa menoa on luvassa Yhden Hinnalla -tapahtumassa ja Maata Näkyvissä -festareillakin.

Uudistuuko kirkko nuorten keinoin?


Nuoret uudistavat kirkkoa Seurakuntien talossa pidettävässä tulevaisuusseminaarissa. Mukaan on kutsuttu kaksi alle 18-vuotiasta konfirmoitua nuorta per seurakunta. Päivän aikana nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja keskustelevat siitä kirkolliskokousedustajien kanssa.

Seminaarista nuoret tuovat terveiset sekä oman seurakunnan että koko kirkon päättäjille. Seminaaria edeltää sen aihepiireihin liittyvä ennakkotyöskentely, joka toteutetaan yhdessä seurakunnan muiden nuorten kanssa.

Tapahtumapaikkoihin kuuluvat Tuomiokirkon, Pakkahuoneen ja Keskustori lisäksi Aleksanterin kirkko ja Monitoimitalo 13. Koko komeuden päättävät sunnuntaiset juhlat Särkänniemessä.


Tekstit: Asta Kettunen

Kuvat: Rami Marjamäki ja Hannu Jukola


Yhden Hinnalla 13-15. toukokuuta Tampereella


Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja