Arkisto 2016

7.12.2016 13.25

Pekka Haavisto: Miten voi edistää rauhaa Lähi-idässä?

Tampereella järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti Syyrian sodan uhreille 12. joulukuuta Tuomiokirkossa. Terveiset rauhantyöstä tuo konserttiin Euroopan rauhaninstituutin johtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto.

Mitä tavallinen suomalainen voi tehdä edistääkseen rauhaa Lähi-Idässä?

– Kun kirkonkellot YK:n päivän lähestyessä soivat Suomessa Syyrian uhrien muistolle, monet kansainvälisistä kollegoistani olivat hämmästyneitä: koetaanko Syyrian kriisi oikeasti Suomessa niin läheiseksi? Kerroin, että olemme monet sodat nähneet kansa, jonka on helppo samastua sotien uhrien kohtaloihin. Meidän monien perheissä nämä muistot vielä elävät.

– Suru ja järkytys pitää kuitenkin muuttaa toiminnaksi. Lantti lippaaseen, keskustelun virittäminen aiheesta työpaikan kahvipöydässä, mielipidekirjoitus. Lopulta kansalaismielipiteen ääni kuuluu, ja konfliktien osapuolten on otettava se huomioon. Myös Suomen kirkkojen kellonsoitto kantautui Kremliin saakka.

Ilmaiskonsertin kolehti kerätään Syyrian sodan uhreille Kirkon Ulkomaanavun kautta. Millainen merkitys avustusjärjestöillä on konfliktin uhrien auttamisessa? Meneekö apu varmasti perille?

– Olen itse toiminut Kirkon Ulkomaanavussa ja Planissa, ja nähnyt, miten tarkkaan niissä omaa toimintaa valvotaan. Punainen Risti menee usein sinne, minne muut eivät pääse. YK ja avustusjärjestöt ovat tulitaukojen aikaan saaneet ruokaa ja lääkkeitä perille vaikeimmillekin sota-alueille.

– Kriisialueilla toimivat työntekijät ovat hatunnostomme arvoisia. Usein he ovat jättäneet tavallisen elämän mukavuudet taakseen ja omistautuneet auttamaan kriisien uhreja.

Näet paljon surua ja kurjuutta työssäsi, ja monet rauhanprosessit ovat hyvin hitaita. Miten vältyt kyynisyydeltä ja säilytät uskon ihmisiin?

– Kriisialueilla ihmiselämän ääripäät korostuvat. Hyvä ja paha. Sota ja rauha. Elämä ja kuolema. Siellä korostuvat myös ihmisluonnon ääripäät: alhaisuus, petollisuus, rikollisuus – ja toisaalta – laupeus, uhrautuminen, auttamisen halu. Jokaista ikävää ilmiötä vastaan on kymmenen hyvää. Jokaista petollista ihmistä vastaan on sata sellaista, jotka ovat valmiit antamaan omastaan, jotta jollakin toisella olisi paremmin. Usein tämä toinen on täysin tuntematon lähimmäinen.

– Muistan Darfurin pakolaisleirin, jonne suomalaiset koululaiset lähettivät tuhat euroa kahvia keittämällä ja pullaa leipomalla. ’Mistä he tiesivät, että me olemme olemassa’, pienet tytöt pakolaisleirillä kysyivät. Se tunne, että joku ajattelee Sinua, ja joku on huolissaan siitä, miten Sinun asiasi ovat, voi kantaa ihmisiä vaikeimpien hetkien ylitse. 

Teksti: Eva Wäljas

Syyrian pakolaisia pelaamassa jalkapalloa_netti
Syyrian pakolaisia pelaamassa jalkapalloa Kirkon Ulkomaanavun alueella Za'atarin pakolaisleirillä Jordaniassa

Kuva: Kirkon Ulkomaanapu


Tamperelaiset muusikot haluavat kantaa kortensa kekoon rauhan puolesta. Syntisten veisuista tutut artistit järjestävät ALEPPO!-hyväntekeväisyyskonsertin maanantaina 12.12. kello 19 Tuomiokirkossa.

Konsertissa esiintyvät Pauli Hanhiniemi, Ilaria Tucci, Kielo Kärkkäinen ja Anna Pesonen. Solisteja säestävät Eero ”Safka” Pekkonen (haitari ja piano), Sami Sippola (saksofoni), Tuomas Luukkonen (kitara), Ville Rauhala (kontrabasso) ja Sebastian Kruhn (rummut).

Apua voi antaa jo ennen konserttia lahjoittamalla tilille Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04. Viestikenttään teksti: Tampereen tuomiokirkkoseurakunta / Syyria.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi