Arkisto 2016

1.6.2016 12.15

Reittiä etsimässä Härmälästä Viinikkaan

Aloitan vaelluksen Härmälän kirkolta yhdessä Eteläisen seurakunnan jäsenen Rainer Lehtolan ja pastori Satu Saarela-Majasen kanssa. Tarkoituksemme on tutkia, mistä tuleva pyhiinvaellusreitti Viinikan kirkolle voisi kulkea ja mitä reitin varrelta löytyy.


Tänä kesänä sekä Viinikan kirkko että Härmälän kirkko toimivat tiekirkkoina.  Siten reitistä tulee PyhiinvaellusTampere -hankkeen ensimmäinen pyhiinvaellusreitti, joka on mobiilisovelluksen avulla kuljettavissa 1. kesäkuuta alkaen. 

Pysähdymme Pyhäjärven rannassa ison siirtolohkareen kohdalla. Iso kivi erilaisine muotoineen herättää rikkaita mielikuvia. Lehtola johdattaa meitä polkua pitkin metsään.

”Miten paljon täällä onkaan puiden juuria näkyvissä”, ihmettelemme. Luonnontilassa oleva metsä on oikea helmi. On kaatuneita puita, ryteikköä, Pyhäjärvelle avautuvia maisemia.


Ympäristön havainnointi yhdessä laajenee ja vaellus saa uusia sävyjä. 

– Tämä metsä on hyvin paljas ja rehellinen. Siinä näkyy eletty elämä, Lehtola toteaa.

Astumme metsiköstä pyörätielle ja kohta olemmekin Arboretumin rajalla. Luonnon tilassa oleva metsä vaihtuu hyvin hoidetuksi puistoksi. Kontrasti puhuttelee. Vaellus vie meidät elämämme arkisuuden ja rosoisuuden äärelle, mutta samalla se avaa oven toiveisiin ja unelmiin, siihen mitä elämältä haluaisimme. 

Kuljemme Rainerin ”olohuoneessa”. Hän pysäyttää meidät erään puun kohdalla.

– Tämä hevoskastanja on minun mielipuuni. Olen tässä käynyt monia keskusteluja itseni kanssa.

Arboretumissa riittää ihasteltavaa. Siellä eri puut kukkivat vuorotellen ja kukkapenkit ovat joka vuosi uudenlaiset. Rainer kertoo myös ruusuista, jotka puhkeavat myöhemmin kesällä loistoonsa. Istumme Arboretumin kahvilaan pohtimaan kokemaamme.

– Kenellä jalat on, hän kävelköön, koska nopeammassa vauhdissa kaikki arvokas hurahtaa kaikkien aistiemme ohitse aivan liian nopeasti, kiteyttää Rainer Lehtola.

– Pyhiinvaellus voi avata aistimme näkemään, kuulemaan sekä tuntemaan luonnon ja sen kauneuden eri tavoin. Miten paljon voikaan havaita ympärillä olevaa kauneutta ja luonnon yksityiskohtia, jos malttaa kulkea hitaammin. 

Jatkamme kävelyä Pyhäjärven reunaa pitkin Viinikanojalle, josta reitti kulkee Viinikan liikenneympyrän kautta kirkolle.  

Matkalla huomio kiinnittyy kahteen puuhun, jotka ovat kasvaneet metalliaidan läpi. Aivan kuin toinen puu taistelisi vielä vastaan, kun metalli tunkeutuu puun sisään. Toinen puu näyttäisi hyväksyneen muutoksen ja jatkaneen kasvua. Hitaasti kulkiessa voi nähdä ja ajatella monenlaista.

Jussi Holopainen


Härmälä-Viinikka pyhiinvaellusreitin mobiilisovellus: pyhiinvaellustampere.fi

Tiekirkot:

  • Härmälän kirkko 6.6.–27.6. klo 12–18, opas paikalla arkisin kirkon aukioloaikana
  • Viinikan kirkko 28.6.–5.8. ti–pe klo 11–18, opas paikalla


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi