Arkisto 2016

3.8.2016 9.30

Silvennoinen siistii saaret

Saariston siisteys on 76-vuotiaalle tamperelaiselle Yrjö Silvennoiselle sydämen asia. Arvokas työ on myös huomattu maakunnassa, sillä miehen pitkäaikainen ja pyyteetön vapaaehtoistyö rantojen siisteyden ja vesien puhtauden puolesta palkittiin Pirkanmaan ympäristöpalkinnolla 2015. Palkinnon myöntää Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY.

Kaikenlainen huoltohomma, kierrätys ja siivoaminen ovat aina kuuluneet Silvennoisen elämään.


– Jo lapsena Raahessa kalastusreissuilla keräsimme papan kanssa rautaromua rannoilta. Puhdistimme raudan, ja minä oioin naulat. Siitä tuli mukavasti lisää ruokarahaa perheeseen, muistelee Silvennoinen, joka vietti lapsuutensa isovanhempiensa kanssa.

hyvätyyppi
Pirkanmaan ympäristöpalkinnon saanut Yrjö Silvennoinen siivoaa romua rannoilta ja kuljettaa mökkiläisten jätteitä Hamina-veneellään. Vaimo Tuula Silvennoinen on yhteistyössä vahvasti mukana. Kuva: Hannu Jukola


Elämäntyönsä Silvennoinen teki leipuri-kondiittorina ja yrittäjänä vaimonsa Tuula Silvennoisen kanssa Mouhijärvellä. Työuran jälkeen he muuttivat Lietoon, lähelle lasten perheitä ja auttaakseen lastenlasten hoidossa. Tampereelle he palasivat vuonna 2001.


Saaristo Siistinä -yhdistyksen aluevastaava Yrjö Silvennoisesta tuli vuonna 2004. Siitä lähtien mies on siivonnut saaria ja palvellut kesämökkiläisiä Hamina-veneellään. Alus on rakennettu vanhasta, 1940-luvulta peräisin olevasta proomusta.


Silvennoinen siivoaa romua rannoilta ja kuljettaa mökkiläisten jätteitä. Tärkeä osa työtä ovat kouluttaminen ja tietoiskut ympäristöasioissa sekä vesillä liikkumisessa.


– Palvelu on mökkiläisille ilmaista, mutta toimintaa voi tukea liittymällä yhdistyksen jäseneksi, vinkkaa Silvennoinen.


– Tiimityötähän tämä on. Apuna työssäni ovat Jouko Vartiainen sekä Tuula-vaimo, jolle minun siivousharrastukseni tuottaa myös kovasti siistimistä, kiittää Silvennoinen ja toivoo, että Saaristo Siistinä -yhdistys saisi lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan.


Silvennoinen on veneineen tuttu vieras myös lasten leireillä, jossa hän jakaa valistusta usein kekseliäästi leikin muodossa. Tietoiskun ja roskaretken päätteeksi vanha leipurimestari saattaa yllättää yleisönsä tuoreilla munkeilla ja mehutarjoilulla.


– Ajotunteja yhdistykselle kertyy 180–280 tuntia kaudessa, kertoo Silvennoinen, joka asuu noin puolet vuodesta veneessään. Parhaita hetkiä vesillä ovat aamuyöt, jolloin mies ajaa seuraavaan kohteeseen.


– On hienoa katsella öistä luontoa ja tarkkailla lintuja.


Aluksessa on sauna, keittiö ja makuutilat seitsemälle hengelle. Kapteenin ympäristöajattelu näkyy myös veneessä, sillä kaksi aurinkopaneelia tuottaa osan Haminan tarvitsemasta sähköstä. Jätevesiäkään ei lasketa järveen, vaan ne kuljetetaan satamaan.

 

Silvennoinen iloitsee, että saaristo on siistiytynyt huomattavasti viime vuosina.


– Akkuja ei enää onneksi löydy rannoilta. Jätehuolto on kehittynyt, ja ihmiset osaavat jo melko hyvin viedä jätteensä keräyspisteisiin.

Nykyisin suurin ongelma on ilkivalta, jonka kohteiksi joutuvat kesämökit ja leiriytymispaikat.


– Tulenkäytössä toivoisin ihmisiltä edelleen suurta huolellisuutta. Saarien retkeilypaikoissa on palanut laavuja, kun nuotio on jätetty kytemään, sanoo Silvennoinen.


Kirsi Airikka


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi