Arkisto 2016

3.8.2016 9.55

Suru sarjakuvaksi

Surussa tukeminen on kuulunut kirkon perustyöhön sen perustamisesta saakka.

Tampereen seurakunnissa pohdittiin uusia keinoja tukea erityisesti nuorten surutyötä. Surun sanoiksi pukeminen voi tuntua vaikealta. Voisiko tunteita käsitellä muilla keinoin? Siveltimenvedoin ja tussiviivoin? Syntyi ajatus surusarjakuvista.

surusarjis_vaaka
Markus Korento (vas.), Mervi Äyräväinen ja Mari Paija toimivat surusarjispajan taustavoimina. Kuva: Jussi Laitinen

Surusarjakuvapajaa lähtivät suunnittelemaan sarjakuvataiteilija Markus Korento, diakonissa Mari Paija sekä pastorit Heidi Peltola-Elo ja Mervi Äyräväinen.

– Surusarjakuvapaja on täysin uusi lähestymistapa, ei ainoastaan Tampereella vaan mahdollisesti koko Suomessa. Piirtämisen ja tarinankerronnan menetelmin halutaan tarjota erilainen tapa purkaa kokemuksia. Tunteet tehdään näkyviksi, suru saa muodon, valottaa Paija.

Jokainen saa kuvittaa omaa tarinaansa, omaan tahtiin ja omin ehdoin – kynnys on matala. ”Yhdessä yksin”? Luovissa sururyhmissä on sanatonta solidaarisuutta, se voi olla voimauttavampaa kuin puhe, korjaa Paija.

Ryhmän tavoitteena on tarjota nuorille surun kanssa kamppaileville välineitä, jotka kulkevat heidän matkassaan pajan päätyttyäkin. Suru ei katoa, se elää kaikissa aikahorisonteissa.

– Elämme kulttuurissa, joka tahtoo kätkeä surun, ikään kuin se olisi vain jokin häiriötekijä elämässä, tulkitsee Äyräväinen.

Pajaidean taustalla on osaltaan Äyräväisen koostama Mikon kirja -runokokoelma. Runokirjan kuvittaminen tuki tapaturmaisesti menehtyneen Mikon läheisiä surutyössä. Rohkaisua projektiin saatiin myös Paijan ja Peltola-Elon viime syksynä järjestämästä toiminnallisesta sururyhmästä. Yhteistyökumppanitkin viestivät tarpeesta nuorten surutyön tukemiseen.

Sarjakuvan säännötön kieli

Pajan taiteellista työskentelyä ohjaava Korento löysi luovan tekemisen terapeuttisen luonteen juuri sarjakuvien parissa.

– Luovassa tekemisessä, uppoutumisessa, kaikki muu unohtuu. Joinakin hetkinä sarjakuvan piirtäminen tarjoaa näin etäisyyttä suruun, hengähdystauon, pohtii Korento.

– Kokemusten käsittely sarjakuvan keinoin pakottaa miettimään negatiivisiakin. Tunteet saa ulos pääkopasta, vaikka vain paperia sotkemalla. Tekeminen on voimakkaan henkilökohtaista – matka itseen.

Korento toivoo inspiroivansa nuoria tarttumaan luovan ilmaisun välineisiin, suruakin työstäessään.

Nuorille tarkoitettu toiminnallinen surusarjakuvapaja alkaa 7.9. kello 17–19 Iidesrannan seurakuntakodissa, osoitteessa Iidesranta 5.

Muut kokoontumispäivät ovat 21.9., 5.10., 26.10. ja 9.11. kello 17–19.

Pajaan osallistumisen edellytyksenä on, että menetyksestä on kulunut vähintään 4 kuukautta.

Pajaan otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 8 henkilöä. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 26.8. mennessä Mari Paijalle p. 050 366 3213 tai mari.paija@evl.fi

Janne Aejmelaeus


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi