Arkisto 2016

1.6.2016 14.17

Vaeltava kaupunkikirkko ohjaa ihmettelemään Vihreällä viikolla

Mitä voi kokea tutussa ympäristössä, kun kävelee hitaasti aistit auki? Veden virtaus, tuulen kosketus iholla, kallion kätkössä pieni taideveistos ja sen yksityiskohdat. Vaeltava kaupunkikirkko on katselevaa hengellisyyttä luonnon ja kaupunkiympäristön keskellä.

Tuomiokirkko eräästä näkökulmasta. Kuva: Hannu Jukola

Tavallisesti siirrymme keskustan alueella paikasta toiseen kiireellä, emmekä ehdi nähdä ympärillemme. Hitaampi askellus ja vieraampi reitti voikin muodostua puhuttelevaksi kokemukseksi. 

Lähtö on tiistaina 7. kesäkuuta kello 18.00 Finlaysonin kirkon pihalta (Puuvillatehtaankatu 2). Reitti kulkee Tammerkosken tuntumassa päätyen Vanhan kirkon lähelle reilun tunnin päästä.

Jokainen vaeltaja saa pienen käsiohjelman, joka ohjaa hiljaiseen rukousmietiskelyyn pysähdyspaikoissa. Puhuttavat tekstit käännetään myös viittomakielelle.

Vaeltavan kaupunkikirkon ohjaajina toimivat pastori Jussi Holopainen, kuurojen diakonissa Sirpa Toivo ja diakoni Sari Peltonen. Tapahtuma kuuluu Vihreän viikon ohjelmaan.

Kalevankankaan puuvartiset kasvit katseltavina

 Tampereen seurakunnat on muutenkin vahvasti mukana Vihreän viikon vietossa 6.–12. kesäkuuta.

Viime vuonna hyvin suosituksi osoittautunut Kalevankankaan kasvikierros keskiviikkona 8.6. kello 15.30 kestää noin tunnin. Erityishuomio on puuvartisessa kasvillisuudessa. Kierrokselle lähdetään pääportilta (Hautausmaankatu 5).

Kalevankankaan puustosta suurin osa on kotimaisia lajeja. Myös ulkomaista alkuperää olevia puita löytyy, suurimpina kolme valtavaa ruhtinaanpoppelia. Oppaana on hortonomi AMK Päivi Selin.

Puusto on käytännössä hiilineutraalia, sillä sitä poistetaan vain heikkokuntoisuuden ja/tai vaarallisuuden takia. Puuston määrä pysyy vakiona, kertoo työnjohtaja Juha Katajamäki.

Hän on laskeskellut myös Kalevankankaan polttoainepäästöjä. Luvuissa ovat mukana myös hautaustoimen kuorma-auto sekä pakettiauto.

Työkoneiden ja autojen hiilidioksidipäästöt Kalevankankaalla vaihtelevat 45 ja 60 tonnin välillä.

– Määrään vaikuttaa ratkaisevasti talven lumimäärä. Lumityöt syövät dieseliä.

Kokonaispäästöistä pienkoneiden osuus on 5 tonnia.

– Pienkoneissa käytämme pienkonebensiiniä, jonka haitalliset päästöt ovat murto-osa tavallisesta bensasta.

Kalevankankaan päästöt vähenevät merkittävästi tänä kesänä, kun sen krematorion toiminta siirtyy kokonaan Vatialan uudenaikaiseen krematorioon. Siellä apupolttoaineena on maakaasu, ja savukaasut kulkevat puhdistuslaitteiston kautta.

Kalevankankaan krematorion apupolttoaineen ja kappelirakennuksen lämmityksen päästöistä on vuositasolla tullut yhteensä noin 60 tonnia Co2.

Hiukkaspäästöihin vaikuttaa myönteisesti myös konekannan uusiutuminen.

– Suurimmat välilliset ilmastovaikutukset toiminnastamme tulevat keinolannoitteiden käytöstä sekä maa-aineksista, kertoo Katajamäki.

Hautausmaalla voi puustokierroksen aikaan bongata myös papin. Pastorit Mervi Äyräväinen ja Teemu Paarlahti käyskentelevät Kalevankankaalla 8.6. kello 15–17. Heidän kanssaan voi vaihtaa pari sanaa tai jutella enemmänkin.

– Pappi on hautausmaalla, jotta voimme halutessamme puhella niin kuin ihmiset toistensa kanssa puhelevat. Jumalasta, kesäntulosta, jalkapallosta tai elämästä, Paarlahti muotoilee.

Pihatalkoot Luhtaanrannassa

 Ympäristötalkoissa Luhtaanrannan leirikeskuksessa Niihamassa (Luhtaanrannantie 62) torstaina 9.6. kello 16–20 siistitään ympäristöä ja saunotaan. Talkoolaiset saavat evästä.

Luhtaanranta saa tänä kesänä uuden päärakennuksen. Vanha päärakennus puolestaan sai purkutuomion.

Vilkkaassa käytössä varsinkin iltaisin ollutta leirikeskusta ei aiota myydä vaan jatkossa vuokrata entistä enemmän myös seurakuntayhtymän ulkopuolisille.

Kunnostustöitä tehdään tulevinakin vuosina.

– Seuraava askel on toteuttaa vesivessat, ja suunnitelmissa on myös majoitustilojen parantaminen, tilapalvelukoordinaattori Ari Hintala kertoo.

Käyttö muuttuu lähes ympärivuotiseksi. Parkkipaikkakin on jo laajentunut.

Luhtaanranta on ollut seurakuntakäytössä vuodesta 1949. Sauna ja käymälä, varasto ja leirikeittiö ovat 1950-luvulta, majoitusrakennus ja ruokailuparakki 1960-luvulta.

Teksti: Asta Kettunen


Vihreä viikko Tampereella

120 neliömetrin kokoinen Luhtaanrannan uudisrakennus on tehty massiivihirrestä. Se valmistuu elokuussa. Kustannukset ovat noin 200 000 euroa. Kuva: Sari Peltonen

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi