Silta arkisto 2017

11.1.2017 9.49

Ihmisten kohtaaminen lisää suvaitsevaisuutta

Suomi voi olla tulevaisuudessa monikulttuurinen maa, jossa eri uskontoja ja katsomuksia edustavat ihmiset elävät sovussa keskenään. Suvaitsevaisuuden lisääntyminen vaatii kuitenkin aikaa, tietoa ja ihmisten avointa kohtaamista.

 Näin pohtii joukko Tampereen seudulla asuvia nuoria, jotka ovat mukana Yhteisymmärrysviikon paneelikeskustelussa. Tämän vuoden teema on Monien uskontojen ja katsomusten Suomi.

yhteisymmärrysviikko
Yazdan Kazemi (vas.), Tommi Murtonen, Essi Vallbacka ja Soumaia Benharraf haluavat edistää uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrystä. Kuva: Jussi Laitinen

YK:n yleiskokouksen julistamaa uskontojen ja vakaumusten Yhteisymmärrysviikkoa (World Interfaith Harmony Week) on vietetty vuodesta 2010.

– Maailma voi monen mielestä näyttää tällä hetkellä sekavalta ja pelottavalta paikalta. Yhteisymmärrysviikon tavoitteena on avata ihmisten silmiä näkemään ja ymmärtämään erilaisia asioita, miettii Kangasalla asuva Tommi Murtonen.

Uskonnoltaan hän on mormoni eli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsen. Murtonen on kiinnostunut uskonnoista ja yhteiskunnallisista asioista. Klassillisen lukion abiturientti kuuluu Tampereen nuorisovaltuustoon.

Uusiin asioihin ja ihmisiin tutustuminen kiinnostaa myös Yazdan Kazemia, joka syntynyt Afganistanissa ja asunut melkein koko ikänsä Iranissa. Suomeen hän on tullut kaksi vuotta sitten.

– Jos liikkuu erilaisissa porukoissa, oppii paljon uusia asioita ja kieltä. Mielelläni tutustun eri uskontoja edustaviin ihmisiin, sanoo hyvin suomea puhuva nuorukainen. Hän on mukana muun muassa Kölvissä, joka on monikulttuurista nuorisotyötä tekevä yhdistys.

Uskontotietoa tarvitaan

Muslimi Soumaia Benharraf korostaa, että suomalaiset tarvitsevat kipeästi tietoa etenkin islamista.
– Maailma ei ole mustavalkoinen. Niin kuin muissakin uskonnoissa, islamissa on aste-eroja ja erilaisia tapoja toteuttaa uskontoa. Harva esimerkiksi tietää, että sharia-laissa kehotetaan kunnioittamaan toisen ihmisen uskontoa, pohtii Benharraf, joka on juuri valittu Tampereen Nuoret Muslimit -yhdistyksen puheenjohtajaksi. 

Lyseon lukiota käyvä nuori nainen on todellinen maailmankansalainen. Hänen isänsä on lähtöisin Marokosta, ja äiti on muslimiksi kääntynyt kantasuomalainen. Perhe on asunut Malesiassa, Englannissa ja Suomessa.

Essi Vallbacka on mukana Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten Uusi Verso -toiminnassa.
– Yhteisymmärrysviikko kiinnostaa, koska haluan tutustua uusiin ihmisiin ja edistää suvaitsevaisuutta. Eriarvoisuuden kysymykset kiinnostavat minua, ja haluaisin olla vaikuttamassa yhteiskunnan rakenteisiin, pohtii Vallbacka, joka opiskelee sosiaalitieteitä Tampereen yliopistossa.

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto ovat lisänneet suvaitsemattomuutta ja vihapuhetta maailmalla ja Suomessa. Myös Soumaia Benharraf ja Yazdan Kazemi ovat saaneet osakseen rasistista kohtelua Tampereella. Eniten siihen syyllistyvät keski-ikäiset tai vanhemmat kantasuomalaiset.

– Minua on syljetty ja nimitelty rättipääksi, kertoo Soumaia Benharraf.
– Minulle on sanottu, että miksi et ole sotimassa kotimaassasi ja kehotettu palaamaan Afganistaniin, kertoo Yazdan Kazemi, joka kuitenkin korostaa, että vain pieni osa suomalaisista käyttäytyy rasistisesti.

Hän on huolestunut tiedotusvälineiden roolista.
– Medialla on suuri vastuu siitä, miten eri uskonnoista ja niiden edustajista kerrotaan.    
 

Uskonnot entistä näkyvämpiä

Paneelikeskustelun koollekutsujan Hanne von Weissenbergin mielestä yhteisymmärrysviikkoa ja uskontojen vuoropuhelua tarvitaan kipeästi. 

– Monikulttuurisuus lisääntyy, ja eri uskonnot ovat tulleet näkyvimmiksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Samaan aikaan ihmisten tietämys uskonnoista on kuitenkin vähentynyt, pohtii teologian tohtori Weissenberg, joka toimii verkosto- ja yhteisötyön asiantuntijana Tampereen hiippakunnassa. 

Hän uskoo, että evankelis-luterilainen kirkko isoimpana kirkkokuntana voisi olla avainasemassa edistämässä uskontojen ja katsomusten vuoropuhelua maassamme. 

Yhteisymmärrysviikkoa vietetään 30.1.–5.2.2017. Tampereella teemaviikon tapahtumat toteutetaan yhteistyönä, jossa mukana ovat Tampereen hiippakunta, Tampereen ev. lut. seurakunnat, Tampereen kaupunki sekä joukko kouluja ja järjestöjä.

Kirsi Airikka

Eri katsomuksia ja uskontoja edustavien nuorten keskustelutilaisuus 1.2. kello 18 Museokeskus Vapriikissa


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi