Silta arkisto 2017
Kuohuvasta messusta voi hypätä keskiajan pyörteisiin
– Tarkoitus on mennä seurakunnan strategian mukaan ihmisten keskelle ja viedä sinne myös kristillinen jumalanpalvelus, perustelee pastori Hannele Juutinen.
– Messun jälkeen on mainio mahdollisuus jäädä nauttimaan yhdessäolon sakramentista – olemmehan koolla hieman tavallisuudesta poikkeavassa, mutta mitä parhaat puitteet pyhäpäivän rennolle vietolle tarjoavassa miljöössä.
– Lapsiperheet voivat jatkaa helatorstain viettoa opastetulla lasten pyhiinvaelluskierroksella. Lähtö on Finlaysonin kirkolta kello 13. Kierroksen alkua odotellessa on pientä tarjottavaa, kertoo varhaiskasvatuksen ohjaaja Mari Sunell Tuomiokirkkoseurakunnasta.
Messun tai kierroksen jälkeen on myös oiva mahdollisuus suunnata Viinikan kirkolle tutustumaan keskiaikaan – tai jäädä maistelemaan pienpanimoiden tarjontaa.
Virsibändi sekä iloa
SOPP on valittu Vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa.
– Tapahtuma sopii myös mitä parhaiten kristillisen messuelämän viettämiseen sekä reformaation 500-vuotisen taipaleen juhlistamiseen – olihan isä Martti Luther itsekin hyvän ruuan ja oluen ystävä, Juutinen muistuttaa.
Juhlavuoden kunniaksi on tehty myös oluita. Nokia Panimo tuokin torille myyntiin pienen erän Armo-olutta.
Kello 11 alkavaan messuun saa tulla ammentamaan iloa musiikista, Raamatun sanasta, rukouksesta ja ehtoollisesta.
Osittain kaksikielisen messun toimittavat tuomiorovasti Olli Hallikainen ja kirkkoherra Kim Rantala. Avustamassa on Tuomiokirkkoseurakunnan ja Ruotsalaisen seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia.
Messun musiikista vastaa Virsi on pop -bändi, virsisovituksista muusikko Antti Katajisto.
Virsibändi virittelee messun tunnelmiin musisoimalla jo noin kello 10.30 alkaen ja jatkaa tunnelmointia messun jälkeen. Virret kuljettavat niin tummien ja haikeiden bluesrytmien kuin vauhdikkaiden kansanmusiikkipoljentojen kautta kuulijaansa armon lähteille.
Lupa on laulaa tai vaikka tanssia mukana! ”Joka laulaa, ei paljon murehdi. Hän on iloinen ja ajaa huolet laulaen pakoon… Musiikki on Jumalan lahja”, Juutinen siteeraa Martti Lutherin pöytäpuheita.
– Sydämellisesti tervetuloa! Tiedä vaikka saisimme itse Lutherinkin kunniavieraaksemme.
Taljoja ja miekkoja
Viinikan kirkolla aistitaan keskiajan kaikuja 25.–26.5.
– Ajatus juhlavuoden tapahtumasta tuli Eteläisen seurakunnan johtoryhmältä. Olen ollut kolmisen vuotta Hämeen Keskiaikaseuran jäsen ja mukana useissa tapahtumissa sekä keskiaikamarkkinoilla. Työryhmä – minä, Maarit Kuusisto, Hannu Ruuskanen, Suvi-Tuulia Raittinen, konsulttina Milla Siivonen – tarttui ideaan moniulotteisesta keskiaikahenkisestä tapahtumasta, kertoo diakoniatyöntekijä Antti Vanhala.
Tapahtumaa toteuttamassa on laaja joukko seurakunnan työntekijöitä, Hämeen keskiaikaseuran jäsenistöä, vapaaehtoisia ja yrityksiä.
Reformaation merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle avataan näytelmien, musiikin, messun ja infokylttien kautta. Näytelmät käsittelevät reformaation alkuajan tapahtumia Saksassa sekä rakentavat linkkiä nykypäivään.
Markkinakadulla on myynnissä keskiaikahenkisiä tuotteita, kuten puutuotteita, sarvi- ja taljatuotteita, ruokaa ja leivonnaisia. Paikalla on myös seppä ahjoineen sekä muutamia kädentaitajia, jotka lisäksi tekevät työnäytöksiä ja opastavat kiinnostuneita.
– Markkinakadun yhtenä ulottuvuutena on tukea yhteistyökumppanien, kuten Härmälän Marttojen, Hervannan Karjalaseuran ja Viinikan Sinityttöjen varainhankintaa. Tapahtuma tukee myös perinteisiä käsityöläisiä, Vanhala kertoo.
Markkinakadulla on myyjien ja näytelmien lisäksi monipuolista musiikkia keskiajan musiikista uudempiin sovituksiin Lutherin virsistä. Elävöittäjäleirissä pääsee tutustumaan myös Hämeen keskiaikaseuran jäseniin ja keskiaikaan harrastuksena.
Halukkaat voivat kokeilla esimerkiksi bofferimiekkailua eli pehmustetuilla miekoilla mätkimistä.
Myös jousiammuntaa pitkäjousilla Robin Hoodin tapaan ja vastakaarijousilla pääsee kokeilemaan ohjatusti, ehkä pientä maksua vastaan. Kevyitä jousia on myös lapsille. Pienempi väki pääsee tekemään keppihevosia ja etsimään Lutherin teesejä alueelta.
– Torstai-illan kruununa on kello 18 ainutlaatuinen juhlamessu, jonka päävieraana on varhaiskeskiaikaista ja harmonista laulua esittävä lauluryhmä Vox Audiens. Messussa on mukana muutenkin vahva musiikillinen kaarti.
Perjantaiaamuna alueelle on tulossa koululuokkia tutustumaan reformaation alkuaikoihin.
Messualue on avoinna torstaina kello 14–20 ja perjantaina kello 9–14. Tarkempi aikataulu löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.
Teksti: Asta Kettunen
Kuva: Hannu Jukola