Silta arkisto 2017

5.4.2017 11.42

Rukous-aihe kirjallisuudessa: sydämen puhetta Jumalalle

Liikuttava rukous -vihko (Hanna Paavilainen, Juha Luodeslampi, Milla von Konow, Kirjapaja 2014) määrittelee rukouksen sydämen puheeksi Jumalalle.

Se antaa rukousvinkkejä eri tilanteisiin, joihin jokaiseen liittyy liike. ”Rukoilla voi kädet ristissä kirkossa, mutta rukoilla voi vaikka juostessa, koiraa rapsuttaessa tai paitaa silittäessä. Pääasia on, että sydän sykkii.” 

Kuka käskee rukoilla, kysyy Lauri Maarala kirjassa Huokaa rukous (Kirjapaja 2015) – ja vastaa, että Jumala. Rukoukseksi riittää yksi sana. Päivän mietiskelysanan löytämisessä voi auttaa ikivanha tapa lukea Raamattua: hengellinen lukeminen. Siinä etsitään elävää sanaa kirjoitetun sanan takaa.

 

Vinkkejä eri tilanteisiin löytyy teksteistä, jotka pohjautuvat Vantaan Laurissa julkaistuihin kolumneihin. Rukous voi yhdistyä vaikka kävelymietiskelyyn tai hiljentymiseen hälyn keskellä. ”Rukouselämä voi tulla syvemmäksi myötätuntoa ja rakkauden taitoa opettelemalla.”

 

Hiljaisuuskin voi olla täynnä rukousta. Rukoushelmet (Martin Lönnebo, suomeksi Kirjapaja 2015) sanoo: ”Jumala todellakin on hiljaisuuden ystävä. Koko maailmankaikkeus on täynnä hänen valtaisaa äänettömyyttään.”

 

Rukus on ainaista iloitsemista: ”Rukous ei tarkoita sanojen jatkuvaa toistamista…, vaan yhteyttä Jumalan kanssa, lepoa ja rauhaa.”

 

Rukouksen mahdollisuuksiin tarttui E.M. Bounds teoksessaan (suomenkielinen käännös: KKJMK, 2017). Jumalallista apua tarvitaan toimiaksemme viisaasti ja jalosti, ratkaistaksemme asiat uskollisesti ja rakastavasti. Rukous on uskon kieltä. ”Rukous pyytää. Usko tarttuu siihen, mitä on pyydetty.”

 

Kirjassa huomautetaan, että rukouksen tarve ja olemus ovat olleet olemassa yhtä kauan kuin ihminen. Jumala voi auttaa silloin, kun kukaan muu ei voi. Lähtökohtana on rukoileminen kaikkien asioiden puolesta.

 

Ihmeitä tapahtuu, mutta vastaus voi olla monenlainen. Kaikessa vaikuttaa Jumalan huolenpito. ”Yksikään lapsi ei kuole ilman Kaikkivaltiaan Jumalan sallimusta, ja sellainen tapahtuma toteutuu hänen huolenpitonsa alla jonkin viisaan ja hyvää tarkoittavan päämäärän vuoksi.”

 

Max Lucado puolestaan tuo esiin yksinkertaisen rukouksen voiman (Ennen aamenta, Perussanoma 2016). ”Me rukoilemme, kun näemme muuttolintujen parven.” ”Rukous voi olla sisäinen ääni, joka ohjaa ulkoisia toimia.”

 

Loisto-ohje on tämä: älä pura kiukkuasi toisiin ihmisiin, vaan lähetä ongelma Jeesukselle. Lucado kehottaa myös tunnustamaan synnit yksityiskohtaisesti – saat anteeksiannon. Toisen puolesta lausuttu rukous kiinnittää Jumalan huomion.

 

Sairas tarvitsee Herraa paimenekseen. Lentokoneessa kaikki on toisin, kun tuntee lentäjän.

 

Esimerkkejä näissä kirjoissa ovat antamassa Jeesus, Salomon, Daavid, Job… mutta myös lapset.


Halaa itseäsi.

Jumalani, kiitos siitä kaikesta rakkaudesta, jolle on mahdollisuus ympärilläni. Auta minua tänään rakastamaan itseäni ja lähelläni olevia.

(Liikuttava rukous)


Sanasi annoit:
Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät.
On se hyvä että tänäänkin
kun maailmanmoisen riidan kanssa lähdin töihin.

(Taskuunmentävä rukous. Kiireisten ja hättäisten rukouskirja, Risto Kormilainen, Väyläkirjat, 2016)



Kun paimen kantaa karitsaa,
se kurkistella uskaltaa
jo vähän ympärille.
Paimen turvaa antaa sille.

(Siunaa minua. Pienen ystävän rukouskirja, Hanna Ekola, Aurinko Kustannus, 2015)


Koonnut: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja