Silta arkisto 2017

1.2.2017 13.51

Sata puuta -kampanja yhdistää Suomen ja Lutherin

Reformaation juhlavuosi ja satavuotiaan Suomen juhlinta yhdistyvät Tampereen seurakuntien ideassa puiden istuttamisesta.

100-vuotispäivän kunniaksi seurakunnat tukee Suomen Lähetysseuran istutuskampanjaa 100 eurolla. Kampanjassa istutetaan metsää Tansaniaan.

Luonnonperintösäätiölle on lähdössä 100 euroa vanhojen metsien säilyttämistä varten, ja toimikunta kannustaa Sillan lukijoita osallistumaan myös tähän kampanjaan.

Tampereella puun taimia laittavat kasvamaan myös rippikoulut ja varhaiskasvatuksen leirit. Lapset ja nuoret istuttavat puut leirikeskuksiin.

”Jos olet elämäsi aikana

istuttanut yhdenkin puun,

et ole elänyt turhaan.”

- Vanha sananlasku


Myös idea rippikoulujen haastekampanjasta lähti liikkeelle Tampereelta: mukaan haastetaan kaikki maan rippikoulut.

– Minusta puunistutus on huikea idea. Ekologisuus ja luonto on minulle tärkeää ja haluan opettaa luomakunnan varjelua myös nuorille. Kulutamme rippikouluissa niin valtavat määrät paperia, että puunistutus on hyvä tapa antaa jotain myös takaisinpäin luonnolle, sanoo nuorisotyönohjaaja Elisa Mäkinen Harjun seurakunnasta.

Elisa Mäkinen

– Uudessa rippikoulusuunnitelmassa painotetaan nuorten vastuunottoa itsestä, muista ihmisistä ja luomakunnasta. Raamatussakin meille ihmisille annetaan tehtäväksi viljellä ja varjella. Mielestäni puunistutuskampanja tuo näitä asioita konkreettisiksi.

– Lisäksi puunistutuksesta jää nuorille varmasti mukava muisto rippikoulusta. Olisi varmasti huikeaa palata vaikka 20 vuoden jälkeen leiripaikkaan katsomaan puuta, jonka on itse oman ryhmänsä kanssa 15-vuotiaana istuttanut.

Ajatuksena on, että ryhmät ottavat kuvan tai videon istuttamisesta ja julkaisevat sen Instagramissa tunnuksella #ripari2017.

– Syksyllä nähdään, kuinka paljon puita 100-vuotiaan Suomen ja reformaation merkkivuoden kunniaksi saatiin istutettua, innostaa rippikoulutyön vs. asiantuntija Jari Pulkkinen kirkkohallituksesta.

Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaajan Mari-Anne Luukkaan mielestä puunistutus sopii hyvin päiväohjelmaan myös lasten päiväleirillä, samalla kun esillä on teema viljelemisestä ja varjelemisesta. 

– Olisipa hienoa, kun vuosien päästä leiriläiset voisivat käydä istuttamiaan puita tervehtimässä. Uskon, ettei kovinkaan moni lapsi ole puita istuttanut. Tämä olisi varsinaista extremeä, Luukas innostuu.

Metsä Tansaniaan 

– Jokainen seurakunta voi kerätä varoja puiden istuttamiseksi ja lahjoittaa Lähetysseuran kautta istutettavat puut Tansanian Kishapuun, jossa puuntaimille on todellinen tarve, kannustaa viestintäjohtaja Iiris Kivimäki Suomen Lähetysseurasta.

Ruusa istuttaa puuta Tansaniassa 2013
Ruusa Gawasa istuttaa puita Tansaniassa. Kuva: Suomen Lähetysseura

Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo Kishapussa, jossa kuivuus on suuri ongelma. Puiden istuttaminen ja uudelleenmetsitys sitovat kasvihuonekaasupäästöjä. Ne myös parantavat ja auttavat sitomaan maata sekä kohentamaan paikallisväestön elämää.     

Puiden istutusta ja kasvua seuraavat Lähetysseuran kumppaniorganisaation asiantuntijat ja työntekijät sekä Tansaniassa että Suomessa. Kishapusta saatavat kuvat, videot ja kertomukset kertovat istutettujen puiden tarinaa. Tansaniassa hankkeesta raportoivat ulkomaantyöntekijät Mikko ja Pia Pyhtilä.

Lähetysseura tasaa myös lentomatkoistaan aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä istuttamalla Kishapun alueelle puita pitkäaikaisen kumppaninsa TCRS:n kautta. 

ENO-verkkokoululla puolestaan on tavoitteena istuttaa 100 miljoonaa puuta sadan vuoden itsenäisyyden juhlistamiseksi.

Luomakunnan varjelemista

Alkuperäinen idea puiden istutuksesta Tampereelle on eläkkeelle jääneen pastorin Ilmari Karjalaisen. Ympäristötoimikunta innostui ideasta ja kutsui rippikoulut mukaan.

– Puiden istutus päiväntasaajalle on luonnon kannalta kaikkein merkityksellisintä, huomauttaa toimikunnan sihteeri, diakoni Sari Peltonen.

Vihreät riparit -kirja sopii kaikkien rippikoulutyötä tekevien käteen. Se tarjoaa erinomaiset perustiedot ympäristökasvatuksesta, vinkkaa toimikunnan jäsen, toimistonhoitaja Anneli Jaatinen seurakuntien kirjastosta.

Kohtaamisen kirkko -asiakirjassa määritellään kirkon tehtävä: kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaisee välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Luomakunnan varjeleminen kuuluu Tampereen seurakuntayhtymän julkituomiin arvoihin.

Tampereen seurakunnilla on voimassaoleva ympäristödiplomi, ja seurakuntien ympäristöohjelman mukaan ympäristökasvatus on olennainen osa seurakuntatyötä.

Teksti: Asta Kettunen

Puut vetävät sateet takaisin - Mikko Pyhtilän artikkeli Tansaniasta

Tulevaisuuden kuusi -kampanja

Juhlan kunniaksi yksityisiä suojelualueita: Luontolahjani satavuotiaalle

Suomi100 Tampere Facebookissa


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi