8.5.2024 9.50

Apulanta tekee hyvää

Apulanta on ravinneseos, jota lisätään maahan kasvien kasvun parantamiseksi. Apulanta on myös suomalainen punkrockyhtye. Yhtyeen ensimmäinen julkaisu on nimeltään Mikä ihmeen Apulanta?

Kaksi ihmistä keskustelee vanhan kaakeliuunin edessä remontin keskellä.
Nokian seurakunnan kansainvälisen työn koordinaattori Mervi Vähätalo on kuunnellut Apulantaa yläasteikäisestä asti. Hän pääsi keskustelemaan Apulanta-yhtyeen rumpalin Sipe Santapukin kanssa musiikista, toivosta ja yhteisöllisyydestä Niemenrannan klubitalossa, jota Apulanta Oy parhaillaan remontoi.

Apulanta Oy:n toimitusjohtaja ja yhtyeen rumpali Sipe Santapukki tavattiin maaliskuun alussa remonttihommissa Tampereella.

Yhtiö osti vuonna 2022 merkittävää kunnostusta vaativan, suojellun Niemenrannan klubitalon. 1920-luvulla valmistuneen uljaan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Birger Federley, jonka kädenjälki näkyy laajasti Tampereella. Federley on suunnitellut muun muassa Aitolahden vanhan kirkon.

Rakennuksen ostopäätös syntyi halusta pelastaa kulttuurihistoriaa jälkipolville. Apulanta Oy kunnostaa talon, mutta sitä ei myydä edelleen. Taloon rakennetaan neljä huoneistoa, jotka vuokrataan asuinkäyttöön. Vanhojen rakennusten pelastaminen on Santapukille intohimo, mutta samalla myös tapa tehdä hyvää.

Roosa nauha -kampanja teki ennätystuloksen

Hyvän tekeminen ei ole jäänyt talojen pelastamiseen. Santapukki ja Apulannan laulaja-kitaristi Toni Wirtanen suunnittelivat vuoden 2023 Roosa nauha -kampanjan nauhan ja rannekkeen.

Roosa nauha -keräyksellä on kerätty varoja syöpätutkimukselle vuodesta 2003 alkaen. Viime vuosi oli kampanjan 20-vuotisjuhlavuosi. Tutkimuksen lisäksi keräysvaroilla tuetaan syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavia maksuttomia neuvontapalveluita.

”Syöpä on äärimmäisen epäreilu hyökkäys elämää vastaan. Siksi olemme halunneet tuoda Roosa nauha -kampanjaan yhteisen rintaman, joka koostuu rakkaudesta, yhteishengestä ja toivosta”, kirjoitti yhtye sosiaalisen median kanavissaan, kun syksyn 2023 kampanja alkoi.

– Totta kai lähdimme suunnittelemaan Roosa nauhaa. On kunnia-asia, että meidät kutsuttiin mukaan kampanjaan, jossa todellisen työn kyllä tekee Roosa nauha -tiimi. Tuntuu hyvältä, että saimme kuitenkin omalla panoksellamme myös auttaa, sanoo Santapukki.

– Roosa nauha itsessään on pieni esine ja ostos, mutta kun iso porukka lähtee yhdessä liikkeelle, siitä muodostuu iso asia, jolla on valtavan suuret vaikutukset syöpään sairastuneiden elämään.

Roosa nauha -keräys saavutti viime vuonna ennätystuloksen: 5,3 miljoonaa euroa. Valtaosa keräyksen tuotosta kertyi rintanauhojen ja kampanjatuotteiden myynnistä.

Tällainen tulos varsinkin näin huonona talousvuonna koskettaa Sipe Santapukkia.

– Ajatelkaapa, millaisessa maailmassa olisimme esimerkiksi 20 vuoden kuluttua, jos ei olisi ihmisiä, jotka pitävät toivoa yllä, uskovat aidosti tulevaan ja osallistuvat esimerkiksi tällaisiin kampanjoihin.

Apulannan suunnittelemassa Roosa nauhassa on metallinen niitti. Ensimmäistä kertaa nauhassa on erillinen osa.

– Niitti on punkkareiden käyttämä koriste. Samalla se symboloi viestiämme siitä, että laitetaan porukalla syövälle viimeinen niitti, kertoo Santapukki.

Tekemällä tehdään toivoa

Sipe Santapukille toivon vastakohta on lamaannus. Santapukki kertoo olevansa toimelias ihminen. On perhe, työ musiikin parissa sekä talo- ja korjaushankkeita. Silti aikaa riittää myös hyväntekeväisyydelle, koska tahto tehdä hyvää on jo perusluonteessa.

Apulanta jakoi bändin alkuaikoina Rock-stipendejä lahjakkaille, ahkerille ja hyväsydämisille nuorille. Stipendihanketta jatkettiin niin kauan kuin bändillä oli koulussa tuttuja, jotka tiesivät antaa arvokkaita vinkkejä siitä, keille stipendi olisi kulloinkin hyvä kohdistaa.

– Paikallinen pankki jakoi vuosikausia sen isoimman, eli sadan markan stipendin. Halusimme panna paremmaksi, meidän stipendin arvoksi muodostui tuhat markkaa, naurahtaa Santapukki.

– Alusta asti on bändinkin kanssa pyritty tekemään toivoa tuovia tekoja, se on yksi meidän arvoista. Tekeminen on toivon ruokaa, kuten sanotaan.

Ruutupaitaan ja farkkuliiviin pukeutunut mies taputtaa kädellään tiiliseinää.
Sipe Santapukille toivon vastakohta on lamaannus. 

Toivo ei ole vain pastellisävyjä

Apulanta saa keikoista palautetta, jonka mukaan ne antavat ihmisille voimaa.

– Parhaimmillaan keikka voikin olla kokonaisvaltainen, molemminpuolinen puhdistava kokemus. Me annetaan keikoilla itsestämme kaikkemme, tärkein keikka on aina se käsillä oleva.

– Totaalinen läsnäolo on näissä hommissa mielestäni keskeisintä. Yhteenkuuluvuus, joka siinä syntyy, auttaa ihmisiä arjessa – myös meitä, kertoo Santapukki.

Nokian seurakunnan kansainvälisen työn koordinaattori Mervi Vähätalo on kuunnellut Apulantaa yläasteikäisestä asti ja on samaa mieltä Santapukin kanssa.

Vähätalo kertoo, että musiikin kautta hän voi käsitellä kielteisiä tunteita, mutta ne ovat myös väylä ilolle. Biisit ovat hänestä yhdenlaisia nykypäivän virsiä, joita juhlaväki veisaa keikoilla.

Mervi Vähätalolle toivo ei ole vain pehmeitä pastellisävyjä. Se on joskus synkkää huutoa elämän odotushuoneessa.

– Jostain kuitenkin kuuluu, älä luovuta vielä: ”Mä en anna sun kaatua, kun murenee, sinun altasi maa”, kuten Apulanta laulaa biisissään Morfiini.

Hengen ihmiset hyväntekemisen esimerkkeinä

Sipe Santapukki arvostaa kirkon tekemää hyväntekeväisyystyötä.

– Mistä me olemme alkujaan saaneet sivistyksen, opit ja lähimmäisestä huolehtimisen mallin? Pappiloista! Hengen ihmisethän ovat olleet aikaansa edellä luomassa hyvinvointiyhteiskuntaa ennen kuin sellaista käsitettä edes tunnettiin, pohtii Santapukki.

Rakennusten pelastaminen, Roosa nauhan ostaminen, lähimmäisestä huolehtiminen ja esimerkiksi Kirkon juhlille kokoontuminen ovat sellaista yhteisöllisyyttä, jota Santapukki arvostaa ja haluaa olla kasvattamassa.

Että sellainen ihmeen Apulanta.

Teksti: Anu Heiskanen

Kuvat: Hannu Jukola

Apulannan sivut


Palaa otsikoihin