4.12.2024 9.10

Aitolahden kirkon suunnittelija toi jugendin Tampereelle

Museo Milavidan alakerran saleissa nähdään 16. maaliskuuta 2025 saakka valokuvia ja piirustuksia Birger Federleyn (1874–1935) laajasta tuotannosta. Arkkitehdin syntymästä tuli keväällä 2024 kuluneeksi 150 vuotta.

Matala ja kiiltävä lautasen mallinen kannellinen esine pöydällä. Kannessa on risti, ja pöydän takana kangas.
Aitolahden kesäasukkaiden kirkolle lahjoittaman kastemaljan on muotoillut Birger Federley. Kuva: Saarni Säilynoja, Vapriikin kuva-arkisto

Muun muassa Aitolahden kirkon suunnitellutta Federleytä voi – Lars Sonckin ohella – pitää arkkitehtina, joka toi jugendin Tampereelle. Näin kerrotaan uunituoreessa Vapriikin julkaisemassa arkkitehti Juha Jaakolan teoksessa Birger Federley, jugendarkkitehti 1874–1935.

Birger Federley teki koko yli kolmikymmenvuotisen arkkitehdin uransa Tampereella.  Hänen suunnittelemiaan rakennuksia nousi Tampereelle uuden tyylin alkuvaiheessa, vuosina 1899–1901, kaikkiaan seitsemän.

Kirjassa kuvaillaan Aitolahden vanhana kirkkona nykyään tunnetun maamerkin suunnittelua ja toteutusta. Siitä selviää myös, mitä suunnitelmia hankkeesta ei lopulta toteutettu.

Federley vietti kesiään huvilassaan Aitolahdella ja kuului myös laivayhtiö Aitolahden hallitukseen. Kun Aitolahden talolliset päättivät rakennuttaa uuteen kuntaansa oman kirkon, sen luonnokset pyydettiin tutulta arkkitehdilta.

”Aluksi harkittiin monia toteutusvaihtoehtoja, mutta lopulta rakennettavaksi valittiin keskiaikaisen harmaakivikirkon tyylinen kirkkorakennus. Viittaus nykypäivään oli suunniteltu siipirakennus, johon sisältyisi myös seurakuntasali, mutta siipirakennusta ei kuitenkaan toteutettu. Kirkko vihittiin juhannuksena 1928.”

Aitolahden vanha kirkko talviauringossa.
Aitolahden harmaakivikirkko oli Federleyn klassisismin ajan näkyvä julkinen rakennussuunnitelma. Kuva: Katja Rantavaara

Mukana muissakin kirkollisissa kilpailuissa

Federley oli mukana myös Viinikan kirkkokilpailua valmistelevassa lautakunnassa ja Tampereen seurakuntien Kyttälän virkatalon kutsukilpailussa, kirjasta selviää.

Aikalaisiin ja Federleyn kanssa suunnittelukilpailuihin osallistuneisiin kuuluivat Wivi Lönn sekä Lars Sonck, jonka kanssa Federley perusti yhteisen, lyhytikäiseksi jääneen arkkitehtitoimiston.

Pieni kappelirakennus, jossa on kellon muotoinen katto, ja sen vieressä kivipaasi, ovat lumisessa maisemassa. Taustalta kajastaa vähän auringonvaloa.
Carl Federley (1799–1852) ja hänen poikansa Verner on haudattu Raholassa sijaitsevaan Gaddin kappeliin. Birger Federley oli heille sukua ja suunnitteli 1920-luvulla kappelin katon restauroinnin. Kuva: Asta Kettunen

Kun Tampereen ev.lut. seurakunta järjesti Juhannuskylän tulevasta kirkosta yleisen suunnittelukilpailun vuonna 1900, kisan voitti Sonck. Tämä pääsi suunnittelemaan myös Juhannuskylän asemakaavan muutoksen, jonka ansiosta kirkosta tuli kaupunginosan näkyvä keskipiste.

Sonckin voitettua Johanneksen kirkon, nykyisen Tuomiokirkon, suunnittelukilpailun Federley nimettiin rakennuskomitean jäseneksi ja sihteeriksi. Hän toimi Sonckin poissa ollessa myös kirkon rakennustyön ylivalvojana, koristelu- ja maalaustöiden tarkastuskomiteoiden jäsenenä ja pyysi tarvittaessa tarjouksia kirkon rakennustarvikkeista.

Vanha kuva rakennuksen kehikosta, jonka luona on muutamia ihmisiä.
Inkeroisten tehdasyhdyskunnan kirkko, joka valmistui vuonna 1910, oli yksi Birger Federleyn muualle Suomeen toteutuneista tärkeistä hankkeista. Kyseessä oli ensimmäinen Suomessa rautabetoniholveilla rakennettu kirkkotila. Kuva: Tampereen kaupunginarkisto

Teoksesta löytyy kiehtovia yksityiskohtia, kuten tämä: ”Tamperelainen K. E. Koivulan ruumisarkkuliike tarjosi vuonna 1914 vuokrattaviksi Birger Federleyn ja August Krookin suunnittelemia, mustia tai valkoisia parihevosten vetämiä, avonaisia, nelipyöräisiä ruumisvaunuja. Niiden ylöspäin kaartuvan katoksen päälle oli kiinnitetty risti ja katoksen reunoja kiersivät hapsureunaiset yläverhot.”

Teksti: Asta Kettunen

Kirjaa voi ostaa Museo Milavidasta, Vapriikin museokaupasta ja Tampereen museoiden verkkokaupasta.

Milavidan näyttelyyn on vapaa pääsy.


Palaa otsikoihin