Jouluisa suurteos pysäyttää uskon mysteerien äärelle
Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola esittää jouluaatonaattona harvemmin esitetyn teoksen Vapahtajan syntymä, yhdeksän meditaatiota uruille. Sen jokainen osa sisältää Raamatun tekstejä.
Olivier Messiaenin musiikki tuli Toivolalle rakkaaksi urkurin opintojen loppuvaiheessa.
– Ensimmäinen reaktio oli kuitenkin ihmetys. Miten on mahdollista, että säveltäjä loi aivan oman musiikinteoriansa itämaisten asteikkojen, antiikin Kreikan rytmien ja linnunlaulun pohjalle? Ja sitten mietiskeli kristillisen uskon suuria mysteerejä tämän värikkään musiikin avulla?
Tässä musiikissa on Toivolan mukaan vain vähän sellaisia lyhyitä kappaleita, joita voisi soittaa jumalanpalveluksissa.
– Konserttiohjelmistakin sille on vaikeaa löytää sijaa. Sen sijaan uskon mysteerin äärelle pysähtyessä Messiaenin musiikilla on sijansa.
– Musiikki soljuu välillä nopeana, välillä pysähtyy pitkäksi ajaksi pelastuksen mysteerin äärelle. Musiikkia ei tarvitse ymmärtää, riittää kun kuulee sen. Samalla voi muistaa Neitsyt Mariaa, paimenia, enkeleitä ja keskuuteemme laskeutuvaa Jumalaa.
Kanttorit ovat aiemminkin pitäneet joulun alla meditaatiokonsertteja. Niissä on voinut esimerkiksi ottaa oman tyynyn mukaan. Nyt konsertissa ei ole kyse pelkästään hiljaisesta ja hitaasta mietiskelymusiikista. Siinä ei kuitenkaan ole muita ärsykkeitä, kuten alkupuheita tai yleistä juttelua, Toivola kertoo.
Motot Raamatusta
Olivier Messiaen (1908–1992) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä säveltäjistä. Hän toimi sävellyksen professorina Pariisin konservatoriossa ja Sainte-Trinité-kirkon urkurina peräti 61 vuoden ajan.
Hänen sävelkielensä pohjautuu kristillisen mystiikan ja mietiskelyn ohella säveltäjän vahvaan teoreettiseen pohdintaan, itämaisten asteikoiden ja rytmien tutkimiseen ja linnunlauluun.
Messiaenin vuonna 1935 säveltämä jouluinen urkusarja sisältää yhdeksän keskenään hyvin eri pituista osaa. Joulukuvaelman henkilöt, kuten neitsyt Maria, paimenet ja enkelit saavat oman kuvauksensa, ja viimeisessä osassa koko joulun teologia kootaan yhteen. Teos loppuu kuuluisaan toccataan.
Säveltäjä on liittänyt kuhunkin osaan moton Raamatusta. Tekstit kuullaan luettuna sekä ranskaksi että suomeksi. Lukijana toimii Elisa af Hällström.
Teksti: Asta Kettunen
La Nativité du Seigneur Tampereen tuomiokirkossa 23.12.2024 kello 19. Vapaa pääsy