5.5.2020 16.31

Kulttuuri loikkasi kotisohville

Taide on rymistänyt koteihin digitaalisena poikkeusajan myötä. Kotona tunnelmoidaan sujuvasti esityksiä, joissa on jopa kansainvälistä glamouria, kuten New Yorkin Metropolitan-oopperaa tai Opera Visionin tarjontaa. Paikallisia taiteilijoita voi tavata vaikkapa Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla kamarimusiikkisarjassa.

Tampere Filharmonia soi nyt sosiaalisessa mediassa. Filharmonian jäsenet poseeravat suuressa ryhmäkuvassa kameralle. Sali on muuten tyhjä ja sävyt ovat lämpimät.
Tampere Filharmonia soi nyt sosiaalisessa mediassa. Kuva: Kaapo Kamu / Tampere Filharmonia
– Erityisesti on pidetty siitä, että muusikot kertovat teoksista, kertoo intendentti Juha Ahonen TF Chamberin juonnetuista konserteista.

– Yleisö pääsee itse asiassa lähemmäs orkesteria. Saattaa tulla myös tilannepäivitystä siitä, miten oma kotiarki on mennyt koronan keskellä, tuumaa ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Konsertit julkaistaan kevään aikana niinä päivinä, kun orkesteri olisi muutoinkin esiintynyt. Ohjelmassa on muun muassa nykymusiikkia, barokkia ja Dmitri Šostakovitšin kolmas jousikvartetto. Sarja jää katsottavaksi orkesterin kanavalle.

Tampereen seurakuntien toiminnasta Soivaa hoivaa on tehnyt YouTubeen soittolistan, jonka kohdeyleisönä ovat hoivakotien asukkaat. Folk-laulaja Kielo Kärkkäisen huhtikuisen konsertin voi katsoa Eteläisen seurakunnan kanavalta.

Aleksanterin kirkon Lounasmusiikkikonserteista 6.5. ja 3.6. voi nauttia Aleksanterin kirkon Youtube-kanavalla.

Postimuseon sivuilla voi kuunnella Unohtumattomia kirjeitä Suomesta, ja tulkkeina toimivat näyttelijät Seela Seela ja Esko Roine. Kirjeet ovat verkossa kuvina ja aukikirjoitettuinakin, ja museo haastaa kirjoittamaan karanteenissa olevalle läheiselle.

Kaupungin verkkosivujen kautta voi tehdä runoretken Pyynikille.

Someteatteri luo kohtaamisia

Teatterin tekijätkin ovat keksineet uusia väyliä jatkaa työtään. Someteatteri Koronankohottamat sai alkunsa Hamlet-kollaasista, jonka näytelmäkirjailija Juha

Jokelan julkaisi Facebookissa. Kun esitys on virtuaalinen, tulee verkosta vapaa teatteritila.

– Tuntemattomassa tilanteessa syntyy ennen näkemättömiä ilmaisumuotoja, ja se on kauhean keskellä kaunista. Koronaviruksen luoma uhka on tuonut meidät lähemmäksi toisiamme, pohtii dramaturgi Anna Krogerus.

Jokelan hitin innoittamana Krogerus keksi yhyttää taiteilijat tekemään videoita kolmen hengen ryhmissä. Konseptin 19 kiellettyä kosketusta – ja vähän yli suosio on ollut ilmeinen.

– Videoilla on yli 37 000 katselukertaa Facebookissa. YouTube-kanavan tilaajia on noin 3000, iloitsee sivuja ylläpitävä Janne Auvinen.

Seuraavaksi on tehty laulettuja kosketuksia, joiden esittäminen alkaa äitienpäiväviikonloppuna.

– Kutsuimme säveltäjät loihtimaan etätyöpajassa syntyviä tekstejä lauluiksi, kertoo Krogerus.

– Ajatus oli haastaa säveltämään ”sävellettäväksi mahdottomiakin” tekstejä, kuvailee säveltäjä Anna-Mari Kähärä.

Teksti: Elisa af Hällström


Palaa otsikoihin