Kuule minun ääneni
Elokuva Syksyn jälkeen saapuu kevät syntyi epäoikeudenmukaisuuden havaitsemisesta. – Suuren pakolaisaallon aikana ihmettelin, mikä ongelma ihmisten auttamisessa on. Vihapuhe raivostutti, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Annika Grof.
Hän muisteli Kiuruvedeltä kotoisin olevan mummonsa puhumaa siirtolaisuudesta, ja kirjoitti 1940-luvun Suomeen sijoittuvan draaman siirtokarjalaisesta perheestä ja syrjinnästä. Olennaiseksi nousi hevoselleen uskoutuvan nuoren naisen kipuilu ahdasmielisessä yhteisössä. Päähenkilö Annin (Asta Sveholm) esikuvana Grof kertoo olleen ukkinsa siskon.
Annin sisäinen matka hulppeiden kansallismaisemien äärellä on traaginen ja koskettava. Se vie rikkimenneiden, puhdistusta tarvitsevien lähelle. Se nostaa esiin oman äänen kuulemisen ja oman tahdon toteutumisen. Keskeistä tarinassa ovat rakkauden voima ja yhteisön paine.
Salaisessa tapailussa sotaveteraanin (Turkka Mastomäki) kanssa kiehtovaa on myös lempeys vajavaisuutta kohtaan. Kitkaa tuovat ortodoksiperhe luterilaisessa kotikylässä, väkivalta ja syyllistävä kirkkopuhe.
Vapautta janoava nuorikko saa vastaansa vähäsanaiset ihmiset, joista monelle empatia on vierasta. Pysähtyneeseen tilaan jääneen äidin (Sari Havas) kauttakin peilataan irtipäästämisen tarvetta. Vain hurja laukka helpottaa Annin olon.
Erityisen ulottuvuuden tuo livvin kielellä puhuttu lyyrinen teksti, joka istahtaa vaivatta ylettömään vehreään ja hengästyttävään äänimaailmaan. Kuvauksesta vastaa Jarmo Kiuru, musiikista Ville Riippa ja äänisuunnittelusta Mikko Mäkeläinen.
Talvi on häivytetty kaikkialta, mutta kylmä on läsnä. Kuin metaforana lämpöä tavoitellaan rakentamalla saunaa.
– Aurinko nousee keväällä ja symbolisella tasolla kuoleman jälkeen, ja voi mennä valoa kohti, sanoo Annika Grof.
Teksti: Elisa af Hällström