Maailmanluokan Chagall esillä Sastamalassa
Tyrvään Pappilan Kivinavetan kesänäyttely Sastamalassa esittelee taiteilija Marc Chagallin tuotannosta puolen, joka lienee suurelle yleisölle melko tuntematon.
Esillä on runsaat 160 taidegrafiikan työtä, jotka on julkaistu vuosina 1928–1984 taidekirjojen kuvituksina.
– Tämä värien ja unenomaisten kiehtovien teosten mestari kuvitti elämänsä aikana yli sata kirjallista teosta tai tekstiä. Nämä kuvitetut taidekirjat ovat hänen ehkä vähiten tunnettuja töitään eikä niitä ole juuri ollut julkisesti esillä, kertoo näyttelyn tiedottaja Helimaaria Utriainen.
Rakkaus taiteeseen on toiminut inspiraationa ja lähtökohtana Kirsi-Marja Niemisen ja Jarmo Niemisen Art Pappila -taidenäyttelytoiminnalle. Se esittelee kansainvälisten sekä kotimaisten taiteilijoiden teoksia Kivinavetassa sekä Funkkistalon gallerian taidenäyttelyissä.
Ainutlaatuisia töitä
– Chagall-näyttely lienee ainutlaatuinen ainakin Suomessa, sillä nämä kuvitukset ovat nyt ensimmäistä kertaa kehystettyinä seinällä, kertoo Jarmo Nieminen.
Näyttelyn toteutuminen on toiveiden täyttymys myös Kirsi-Marja Niemiselle.
– Chagall on ollut lempitaiteilijani kouluajoista lähtien, kun näin hänen töitään ensimmäisen kerran. Töiden värit ja runsaus ovat aina kiehtoneet minua.
Niemiset ovat hankkineet näyttelymateriaalin taidekokoelmaansa viime vuosien aikana. Näyttelyn kuraattorina on toiminut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer, joka oli Chagallin perhetuttu vuosikymmenien ajan. Hänen isänsä Gerald Gramer oli Chagallin kustantaja.
Raamattu inspiroi taiteilijaa
Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat kuvituksia kymmenestä Chagallilta tilatusta taidekirjasta. Kuvien lisäksi taiteilija on tehnyt tekstejä kirjoihin.
Näyttelyn Bible eli 1930-luvulla valmistunut Raamattu-sarja kuvaa Vanhan testamentin tapahtumia.
– Chagall oli venäjänjuutalainen, ja hän oli opiskellut Raamattua. Se on ollut taiteilijalle ikuinen inspiraation lähde, ja hän palasi aiheeseen toistuvasti, kertoo Utriainen.
– Taiteilija perehtyi aiheisiinsa aina perinpohjaisesti, ja grafiikan sarjojen tekeminen kesti vuosikausia. Esimerkiksi Raamattu-sarjaa varten hän matkusti Jerusalemiin.
Taiteilija kuvaa suhdettaan Raamattuun: ”En nähnyt Raamattua, minä uneksin sen. Raamattu on kiehtonut minua varhaisesta lapsuudestani asti. Se on aina tuntunut – ja tuntuu edelleen – minusta kaikkein merkittävimmältä runouden lähteeltä kautta aikain. Raamattu on puhdasta runoutta ja samalla inhimillistä tragediaa. Profeetat kuten Jeremia ja Jesaja innoittavat minua.”
Rakkaus puhutteli
Vuonna 1961 ilmestynyt Daphnis et Chloé on klassinen rakkaustarina, joka perustuu kreikkalaiseen, eroottiseen antiikin taruun. Siitä on tehty myös ooppera, johon Chagall itse suunnitteli lavasteet.
– Rakkaus puhutteli taiteilijaa, joka oli romantikko. Hän ylisti naisia, ja he innoittivat Chagallia, kertoo Kirsi-Marja Nieminen.
Chagall rakasti myös sirkusta. Se näkyy Cirque-sarjan töistä, jotka ovat värikkäitä ja iloisia.
Chagallin henkilökohtaisesta elämästä taas kertoo vuonna 1981 julkaistu Songes – Unelmia -sarja, joka on toteutettu pastelliväreillä ja ohuella viivalla.
Vertauskuvia ja symboliikkaa
Chagallin taiteessa on vahvaa symboliikkaa. Töissä esiintyy toistuvasti muutamia vertauskuvia, muun muassa viulunsoittaja, aasi, tikkaat, kukko ja ikkuna.
– Teoksissa toistuu myös taivaalla lentävä silli, koska taiteilijan isä oli sillikauppias. Hän toi tauluihinsa omia henkilökohtaisia elämänkokemuksiaan, kertoo Utriainen.
Chagallin mielikuvitukselliset, unenomaiset maalaukset edustavat surrealistista taidesuuntaa, mutta hän sai vaikutteita myös kubismista ja fauvismista. Taiteilija kokeili ja käytti useita tekniikoita: guassia, vesivärejä, pastelleja, mustetta, kollaasia, kaiverrusta ja litografiaa.
Marc Chagall syntyi 1887 Vitebskissä, nykyisen Valko-Venäjän alueella, ja eli suurimman osan elämästään Ranskassa. Vuonna 1941 hän pakeni toisen maailmansodan juutalaisvainoja Yhdysvaltoihin, mutta muutti takaisin Ranskaan sodan päätyttyä. Chagall kuoli 97-vuotiaana vuonna 1985 Ranskassa. Hän työskenteli kuolemaansa saakka.
Teksti: Kirsi AirikkaLähde: Patrick Cramer: Pappilan Kivinavetan näyttelykatalogi, 2021
Marc Chagallin taidegrafiikan näyttely 15.8. saakka Pappilan Kivinavetassa, Jaatsinkatu 2, Sastamala.Avoinna ma–la 12–18 ja su 12–16. Sisäänpääsymaksu 5 €, alle 12-vuotiaat maksutta