Näytelmä uskosta ja yhteisön kaipuusta
Ikarossuunnitelma on näytelmä uskosta ja pyhyyden kokemuksista sekä niiden kaipuusta. Myös yhteisöllisyys nousee esityksen tärkeäksi teemaksi.
Teatteri Quo Vadiksen ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto sai kantaesityksensä 24. marraskuuta Kellariteatterissa. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Marko Järvikallas.
Pakomatkalla oleva Arja, entinen Kelan virkailija, eksyy Hermonin vuorelle. Kunnan sulkemalla kaatopaikalla elää pieni yhteisö – omien sääntöjensä mukaan. Harri on vastaava esimies virassa, jota ei enää ole. Simo on työharjoittelija, jonka harjoittelujakso ei tunnu päättyvän milloinkaan. Tuuli on yrittänyt aloittaa uuden elämän kaupungissa, mutta palannut omiensa pariin.
Näytelmä toistaa ikiaikaisia ja ihmisenä olemiseen liittyviä teemoja: ihmisille on aina ollut ominaista usko korkeampien voimien olemassaoloon. Ihminen myös haluaa tulla nähdyksi ja kohdatuksi, ja olla osa yhteisöä.
Tosielämä on osoittanut, että uskonnollinen yhteisö voi olla turvallinen ja hoitava ryhmä tai sitten kultti, jonka johtaja käyttää valtaa jäseniinsä epäterveellä tavalla.
Uskossa ja uskomisessa on aina mukana toivo paremmasta. Yksi näytelmän koskettavimmista kohtauksista osoittaakin, että toivon siemen voi itää muutamassa kasvatuslaatikon tomaatissa.
Que Vadis -teatterin perustaja, Tampereen Työväen Teatterin entinen taiteellinen johtaja Otso Kautto uskoo, että kaikilla ihmisillä on jokin suhde uskomiseen.
– Kaikki täällä kai jossain vaiheessa miettii, miksi täällä ollaan, ja mikä on oma suhde uskoon. Ja onko se uskontomielessä uskoa, tiedeuskoa vai taideuskoa, mietti Kautto Silta-lehden haastattelussa marraskuussa 2021 (Silta 11/ 2021).
– Merkityksiin ja pyhän kokemukseen liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet minua, ja ne kiinnittävät huomioni kaikissa uskonnoissa. Uskon uskomiseen ja pyhän kokemiseen, sanoo Kautto, joka käsitteli samoja teemoja näytelmässä Fransiskus ja Hildegart.
Näytelmiä yhdistää myös näyttelijä Maija Rissanen, joka esitti Hildegardia ja näyttelee Arjaa Ikarossuunnitelmassa. Molemmat roolityöt ovat vahvoja.
Mitä todennäköisintä kuitenkin on, että Ikarossuunnitelma ei vedä katsojia bussilasteittain maakunnasta. Siitä huolimatta sillä on tärkeä tehtävä Työväen Teatterin ohjelmistossa: se tarjoaa katsojille aineksia elämän perimmäisten kysymysten pohdiskeluun.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: TTT/ Jussi Karjalainen